Artikelen

Tekst door: Coco Cloë Aarts en Fotografie door: Sanja Marusic

1 Vind-ik-leuks

Wij hebben letterlijk en figuurlijk de zonnigste kant van de stad!

Daan Braspenning is directeur van onroerend goed bedrijf Het Fort en is daarmee aandeelhouder in de ontwikkelingsbedrijven, Amsterdam Waterfront en Mediawharf op het NDSM-gebied in Noord. De rasechte Amsterdammer en geboren ondernemer ziet het als zijn missie om met elkaar Noord nog mooier te maken en aan mensen te laten zien dat dit deel van Amsterdam het bezoeken waard is. 

Wie is de familie Braspenning?
Wij zijn echte ondernemers. Al meer dan zestig jaar is de familie Braspenning werkzaam in dit gebied. Mijn opa en vader werkten hier in de scheepsbouw, toen de NDSM-werf nog echt een werf was. Ze gaven schepen een grote beurt als ze hier voorbij voeren. Ondernemerschap is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader zei tegen me toen ik kind was ‘nu kun je nog lekker genieten jongen, maar straks moet je keihard aan de bak!’ Dat is overigens ook iets wat ik mijn twee jongens van negen en zestien meegeef. Ze krijgen alles van me, maar ik stoom ze wel al klaar voor het familiebedrijf. 

Van scheepsbouw naar vastgoedondernemer, hoe doe je dat?
Doordat mijn vader jarenlang in Amsterdam-Noord werkte kreeg hij een behoorlijke vertrouwensband met het stadsdeel Noord. Na ruim 40 jaar te hebben gewerkt op de scheepswerf ging hij met pensioen, waarna hij in aanraking kwam met vastgoed. We begonnen met een kleine ontwikkeling van een bedrijfspandje en gaandeweg groeide dit uit tot complete kantoortorens. Dit leidde uiteindelijk in 2001 tot toewijzing als ontwikkelaar van het NDSM-gebied samen met de Biesterbos Groep. Een mijlpaal in onze familie!

Wat is het geheim van het hebben van een succesvolle onderneming?
Het allerbelangrijkste is vertrouwen. Als wij iemand eenmaal de hand schudden dan is dat de deal, hoeveel papierwerk er nog moet worden geschreven. Het succes van onze onderneming zit hem ook in het door en door kennen van de buurt en de mensen. Wij zien waar behoefte aan is en waar de kansen liggen. Maar bovenal: passie hebben in alles wat je doet!

Wat is er zo bijzonder aan dit gebied?
Ik ben hier opgegroeid en een echte ‘Noorderling’. Dit gebied heb ik altijd bijzonder gevonden, het zit in mijn hart. Ik zie het ook wel als het best bewaarde geheim van Amsterdam. Het is heel divers, je vindt hier allerlei prachtige monumentale gebouwen. Het ongerepte en rauwe vind ik erg mooi, maar ook de verscheidenheid aan mensen. Dan bedoel ik de buurtbewoners maar ook de gebruikers van het bedrijventerrein. Kunstenaars werken hier naast een groot bedrijf als de Hema. 

Wat zie jij de laatste jaren veranderen?
Ik merk dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Dat uit zich bij onze panden bijvoorbeeld al doordat we op een innovatieve manier licht gebruiken. Zelf run ik hier op het terrein nog een wasstraat met mijn broer, waar al het water wordt opgevangen en gerecycled. Er komen ook steeds meer bedrijven op het terrein die zich inzetten voor de maatschappij en het milieu. Zo is Greenpeace bijvoorbeeld een enorme aanwinst.

Wat is jouw favoriete plek op het NDSM-werf?
De IJ-kantine vind ik geweldig, heerlijk aan het water en het gebouw ‘De Baanderij’ is helemaal in tact gebleven. Vroeger zat hier de tekenkamer, maar het was ook de plek waar de voormannen samen kwamen. Ons kantoor van Amsterdam Waterfront zit erboven en als ik naar buiten kijk kan ik zó genieten van de omgeving. Door de stand van de zon, schijnt deze het grootste gedeelte van de dag vanaf de stad gezien op Noord. Voor mij is het daardoor letterlijk en figuurlijk de zonnigste kant van Amsterdam!

Waar halen jullie inspiratie vandaan voordat jullie gaan bouwen of renoveren?
Natuurlijk door veel met verschillende partijen en architecten te praten. Maar we organiseren bijvoorbeeld ook brainstormsessies met de bedrijven van het terrein en bijvoorbeeld met de gemeente en de Rabobank. Daar komen hele verrassende dingen uit. Zo had de directeur van een marketingbedrijf het idee om een volledig ‘groen’ pand te laten bouwen. Van gras aan de muur en een zwembad met een weelderige tuin op het dak. Ook al is dat dan – voorlopig – niet uitvoerbaar, we bewaren alles in een grote map zodat we er later elementen van kunnen gebruiken.

Welke mooie dingen kunnen we de komende tijd van jullie verwachten?
We gaan nog meer studentenwoningen maken, want daar is veel behoefte aan. De tijdelijke containers waar de studenten nu in wonen gaan weg. We zijn ook bezig met het bouwen van woningen. Daar is veel onderzoek aan vooraf gegaan om dit op het juiste moment uit te voeren. Denk hierbij aan welke faciliteiten er moeten komen om dit gebied bewoonbaarder te maken. En natuurlijk heb ik nog droomprojecten op mijn verlanglijstje staan. Ik werd getipt om New York te bezoeken en naar het Meatpacking District te gaan. Wow, daar kon ik echt geen genoeg van krijgen! Prachtig hoe al die oude pakhuizen zo modern zijn gemaakt. Dat zou ik hier ook wel willen bouwen, inclusief die bestrating van kinderkopjes. Authenticiteit in een modern jasje.

Coco Chloë Aarts
Bekijk dit profiel
Sanja Marusic
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.