Artikelen

Tekst door: Margot van der Krogt en Fotografie door: Nick Helderman

0 Vind-ik-leuks

Gewoon nieuwe mosterd.

Van huis uit leerden Kevin en Dimitri dat je alles wat je in een potje kunt kopen ook zelf kunt maken. Zo gezegd, zo gedaan. Nu maken ze aan hun Amsterdamse keukentafel Nieuwe Mosterd, een succesvolle mix van eenvoudige ingrediënten.

Hoe is Nieuwe Mosterd ontstaan? 
Kevin: ‘Een jaar geleden zag ik een recept voor mosterd in een kookboek. Ik was verbaasd: is dat nou echt mosterd? Ik had alle ingrediënten thuis en heb het recept geprobeerd. Uit nieuwsgierigheid heb ik kruiden toegevoegd. Toen ik een paar lekkere smaken had staan dacht ik: als ik er nou even een label op plak, dan maak ik er een merkje van.’
Dimitri: ‘Toen Kevin op zoek was naar iemand die alles kon organiseren, ben ik erbij gekomen. Ik kende de jongens van Brandt & Levie, en heb hen de mosterd laten proeven. Daarna ging de promotie eigenlijk vanzelf. Iedereen belt ons: “Hey, hoe zit het met die mosterd?”, we hebben zelf nooit hoeven bellen om de mosterd te verkopen.’

Hoe maken jullie de mosterd? 
K: ‘De ingrediënten zijn de saaiste ooit: geel mosterdzaad, biologisch appel­azijn, water, kurkuma, peper en zout. Meer niet. We gebruiken geen geheime ingrediënten en alles wat er niet in hoeft, zit er niet in. Het mosterdzaad malen we in een keukenmachine en mengen we met azijn, water en kruiden. Dit stoppen we in een weckpot die we zo’n twee weken laten staan. Dat geeft de mosterd smaak. Op het einde malen we er nog wat mosterdzaad en wat meer kruiden door.’

Jullie willen met Nieuwe Mosterd veranderen hoe we in Nederland eten. Waarom?
K: ‘We nemen zoveel for granted. We kopen een potje mayonaise en vinden dat echte mayonaise zo hoort te smaken. Maar wie bepaalt dat? Je kunt beter experimenteren en zelf kijken wat je lekker vindt. In Nederland weten veel mensen ook niet wat ze met mosterd moeten, behalve op hun bitterbal smeren. Ik ben geboren in Schotland waar veel met mosterd wordt gekookt. Je kunt mosterd echt op allerlei manieren gebruiken – van vleesmarinade tot saladedressing en botervervanger – dat willen we laten zien met de recepten op de site.’

Hoe gaat het als jullie een bestelling binnenkrijgen? Maken jullie dan een hele middag samen mosterd aan deze tafel? 
D: ‘Ha, het gaat precies zoals je zegt. We doen alles zelf: de orders, de labels, de levering. We maken meestal een grote hoeveelheid in emmers waarmee we daarna de potjes vullen. Dan gaan de labels erop en scheuren we met een car2go door de stad. Zo eenvoudig is het. We doen dit in de avonden.
Ik werk als bedrijfsleider bij restaurant Fier en Kevin werkt fulltime bij creatief bureau Natwerk. We kunnen dus niet steeds maar meer, meer en meer. Daar hebben we geen tijd voor. We hebben een webshop, verkopen bij Bilder & De Clercq en worden geserveerd bij Fier, en dat vinden we leuk. We willen gewoon mooie producten maken, nieuwe smaken proberen en zonder plan of einddoel doorgaan.’


Beeld mosterdpotten:  Margot van der Krogt

Margot van der Krogt
Bekijk dit profiel
Nick Helderman
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.