Artikelen

Tekst door: Coco Cloë Aarts en Fotografie door: Sanja Marusic

0 Vind-ik-leuks

Sander Groet heeft grootse plannen met de A'DAM Toren

Het veelbesproken project waarbij de oude Shell Toren aan het IJ wordt getransformeerd tot de plek waar het op horeca- en muziekvlak gaat gebeuren. Van een ronddraaiend restaurant tot schommels op het dak, de Toren krijgt het allemaal. “Het zou mooi zijn als De Toren symbool kan gaan staan voor de stad Amsterdam. Net als de Eifeltoren in Parijs en The Empire State Building in New York.”                                                                                    

Wie ben je en wat doe je?
Van huis uit ben ik evenementenorganisator. Tijdens mijn studententijd in 1993 bedacht ik Mysteryland: het allereerste dancefestival van Nederland. Een ‘uit de hand gelopen feestje’ noem ik het nu. Na een aantal jaar bij ID&T te hebben gezeten, besloot ik dat het tijd was voor iets nieuws. Omdat ik nog niet wist wat ik wilde gaan doen, ben ik eerst gaan reizen. Op een gegeven moment stond ik in Melbourne op een observatiedek, en daar kwam het eureka moment: dit moet ik in Amsterdam gaan doen! 

En toen de Shell Toren vrij kwam wilde jij daar wel iets moois van maken?
Klopt, ik pitchte mijn idee en de gemeente was enthousiast. Helaas was dit aan het begin van de crisis, in 2008. Er was op dat moment geen bank die een gebouw met kosten van meer dan 160 miljoen wilde financieren. Maar het had het zo moeten zijn. Ik liep namelijk al snel tegen een kelder aan in de Amstelstraat en richtte Club Air op.

Maar die toren stond na een aantal jaar nog steeds leeg?
Na een aantal jaar was er nog steeds geen plan voor de Shell Toren en de gemeente organiseerde een prijsvraag. Ik heb toen samen met Duncan Stutterheim van ID&T, Hans Brouwer van Massive Music en projectontwikkelaar Lingotto een nieuw plan neergelegd. We wonnen van ruim dertig kandidaten. De geboorte van de A'DAM Toren was een feit.

 

 

Wat is de A'DAM Toren?

De A'DAM Toren is een tweeëntwintig verdiepingen tellend gebouw met een diversiteit aan horeca en kantoorruimten, waarin zich alleen bedrijven zullen vestigen met een creatieve muzikale insteek. Bijvoorbeeld Gibson, een van de meest bekende Amerikaanse gitaarbedrijven. Maar ook ID&T, die zelfs vier etages krijgt. Zo ontstaat er een soort muziekcluster van Amsterdam. De naam ‘A'DAM’ refereert natuurlijk aan Amsterdam, maar het staat ook voor: Amsterdam Dance Art & Music. De Zuidas heeft de advocaten en bankiers, en wij en Noord in het algemeen hebben een aantrekkingskracht op de creatievelingen. Maar er komt ook een club, een hotel, een ronddraaiend restaurant, een creatieve membersclub en natuurlijk het geweldige observatiedek. Dit laatste wordt echt hét iconische aan het gebouw. Als je namelijk op dat dak staat of schommelt – ja, er komen ook schommels – dan zie je de stad in 360 graden. Amsterdam ligt dan letterlijk aan je voeten.

Wat gaat de A'DAM Toren doen voor Amsterdam?
Wij zetten iets neer dat er nog niet is in onze stad. Amsterdam is prachtig, maar bezoekers in de stad komen eigenlijk voornamelijk voor het historische stadscentrum. Wij bouwen aan een nieuw stuk stad dat er zo uniek uitziet dat het bijna on-Amsterdams oogt. Veel mensen klagen dat het centrum te druk wordt. Wij zorgen ervoor dat, naast de komst van EYE en Tolhuistuin, de ‘overkant’ nog aantrekkelijker wordt.

Wat is het gewin voor Amsterdam Noord?
Wij kunnen dus bijdragen aan de populariteit van Noord, maar op de eerste plaats zorgen wij voor meer werkgelegenheid in dit stadsdeel. Wat ik het leuke vind aan Noord is de authenticiteit van de mensen. Er wonen hier zoveel verschillende types, het is echt nog een rauw stadsdeel waar je veel mee kunt. De Toren krijgt allerlei verschillende functies, maar elke zaak moet elkaar versterken. Bij ons kun je je de hele dag vermaken, van vroeg tot laat, maar niets moet.  

Voor wie is de A'DAM Toren?
De Toren is voor iedereen, van jong tot oud. Het observatiepunt behoort in andere steden altijd tot de top vijf van bezienswaardigheden. Want hoe mooi is het om Amsterdam van zo’n hoge plek te bekijken! Niet alleen voor toeristen leuk, maar zeker ook de moeite waard voor bewoners van de stad. 

Wat maakt Amsterdam een goede stad om in te ondernemen?
Amsterdam is zo’n bijzondere stad. Het landschap binnen de stad, de bereikbaarheid van alles en de uniekheid van de oude binnenstad. Veel hoofdsteden gaan op elkaar lijken door steeds meer hoogbouw, Amsterdam zal altijd haar eigen identiteit in de binnenstad behouden en dat is iets waar je trots en zuinig op moet zijn. Daarnaast zijn wij als stad en als Nederlanders erg goed in creatief ondernemen. Misschien omdat we een klein land zijn en vanuit historisch besef altijd gewend zijn om ons in andere landen te moeten aanpassen. 

Waar moeten we als stad op letten? 
Amsterdam is de mooiste stad ter wereld maar we moeten dat seks, drugs en Rock & Roll imago wat meer koesteren. Dat rafelrandje en rebelse hoort ook bij Amsterdam en heeft onze stad mede gemaakt tot wat het is.

Coco Chloë Aarts
Bekijk dit profiel
Sanja Marusic
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.