Artikelen

Tekst door: Marit Bohnenn en Fotografie door: Maaike Koning

0 Vind-ik-leuks

Mijn filosofie is: gewoon beginnen!

“'Gewoon beginnen' is mijn filosofie.” Anita Groenink ging van communicatiemeisje naar buurtfundamentalist. In 2010 zette ze Geef om de Jan Eef op. Met dit initiatief streeft Anita naar een nieuwe manier van ondernemen die een positieve stempel op de buurt drukt. Dit zet ze door met haar buurthuis nieuwe stijl, Coöp MidWest.


Wie ben je en wat doe je?
In oktober 2010 werd de winkel van juwelier Hund aan de Jan Evertsenstraat overvallen. De mede-eigenaar Fred Hund werd doodgeschoten. Ik zat in een werkoverleg en voelde me opgejaagd, voor een belachelijk uurtarief zat ik de reputatie van bedrijven waar het heel goed mee gaat te managen. Toen besloot ik Geef om de Jan Eef op te zetten. In deze straat werken mensen keihard maar hebben het niet riant. Als middenstandskind raakt dat me enorm – mijn ouders waren altijd aan het werk, ze zeggen wel eens dat ik ben geboren onder de toonbank – dus ik wilde hier wat doen. Ik wilde dat we als buurt echt om de ondernemers gingen staan.

Wat is Geef om de Jan Eef?
Met Geef om de Jan Eef organiseren we events, marketingacties en festivals. Toen we begonnen was het doel een sterke, zelfstandige winkelstraat realiseren, en we zagen resultaat. De straat bloeide op. Er gingen zich leuke restaurantjes en cafés vestigen en er kwam eindelijk een Albert Heijn. Geef om de Jan Eef is als een steen die je in de vijver gooit, waardoor zich kringen vormen die alsmaar groter worden. We zijn een publiciteitsmachine voor alles wat goed gaat, maar we blijven wel kritisch. We hebben bijvoorbeeld nog te maken met enorme leegstand van maatschappelijk vastgoed. Zo stond een prachtig oud schoolgebouw uit 1924 al vier jaar leeg en werd het beheerd door anti-kraak studenten. De lichten op het plein deden het niet en er was overal zwerfafval. We wonen natuurlijk in een stad en niet in een aangeharkt dorp, maar dit gebouw was echt een zwart gat in de buurt. Met Arnoud Hekkens schreef ik een brief naar Stadsdeel West: je zadelt buurtbewoners op met zo een gebouw én het kost het Stadsdeel een ton per jaar. Arnoud en ik wilden het pand beheren, programmeren en een eigen verdienmodel geven. Vierenvijftig weken later, in maart 2013, kregen we de sleutels en doopten het Coöp Midwest.


Wat is Coöp MidWest?
Door Geef om de Jan Eef heb ik een enorm netwerk opgebouwd. Die krachten wilde ik bundelen op één plek, dat creëert saamhorigheid en zorgt ervoor dat iedereen hier blijft en iets wil doen voor de buurt. We zijn begonnen met het gebouw eigenhandig gebruiksklaar te maken, meubels erin, internet aansluiten en dat soort dingen. Ondertussen bleef ik het verhaal overal vertellen om huurders binnen te halen. Je moet zo een plek laden, activeren en een community opzetten. Ik wil dat iedereen zich betrokken voelt bij beslissingen die worden genomen, want zo maak je het gebouw van de buurt. Op 1 januari koopt Stichting MidWest het pand voor een symbolisch bedrag. Dan gaan we van stichting naar coöperatie: de buurt wordt de eigenaar.

Wat gebeurt er allemaal in Coöp MidWest?
We zijn het oude model van een buurthuis aan het herzien. Coöp MidWest is een buurthuis nieuwe stijl – zonder lauwe, slappe koffie. Om de sociaal-maatschappelijke impact te realiseren moeten we winst maken. Inmiddels verhuren we veertig commerciële werkplekken voor een marktconform tarief. Daarnaast verhuren we ruimtes aan allerlei buurtinitiatieven. Huiswerkgroepen, de vrijdagmiddag couscous, buurtopera. Ik vind wat ze doen belangrijk, dus wil ik dat faciliteren, maar ik wil wel dat mensen betalen. Dat mag een heel klein bedrag zijn, maar als iets gratis is heeft het geen waarde.

Wat ligt er in het vooruitzicht?
Ik kijk naar het concept van het gebouw als geheel. Vorig jaar is dit pand, gebouwd in Amsterdamse School stijl, toegevoegd aan de monumentenlijst. Het blijft dus, en daarom wil ik het verduurzamen. Met een groen dak of een energie coöperatie. Wist je dat de Baarsjes het minste groen per vierkante meter heeft? Daarom maken we hier een stadsboomgaard waar iedereen kan komen. En als de tijd rijp is zou ik MidWest graag als voorbeeld opbrengen bij Gemeente Amsterdam. Wijs andere plekken aan die leeg staan en laat een ondernemer daar aan de gang gaan. Er gebeuren zoveel geweldige dingen die draaien om een gemeenschappelijke visie op de samenleving. Het is een nieuwe manier van ondernemen: je kunt er je inkomen uit halen én een duidelijke positieve stempel op de buurt drukken.

Marit Bohnenn
Bekijk dit profiel
Maaike Koning
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.