Artikelen

Tekst door: Guyon Essed en Fotografie door: Xander Xam Mouthaan

0 Vind-ik-leuks

Iedereen die getraind wil worden, moeten we ook trainen.

In 2011 begonnen Jette Derlagen en Bas Sligting met IJsbrekers training & development. Vanuit dit bedrijf leerden ze klanten hoe ze zichzelf het beste konden presenteren. Inmiddels zijn ze met een team van acht man en bieden ze allerhande trainingen aan, van pitchen tot storytelling en van netwerken tot non-verbale communicatie.

We vroegen Bas en Jette onder andere naar hun kijk op startups, Amsterdam-Oost en ondernemen.

Theater
Bas: “Jette en ik kennen elkaar van de Theaterschool Amsterdam. Het klikte meteen ontzettend goed, we deden toen al eigenlijk alles samen. Jette is echt van de regie, ikzelf ben meer van het acteren. In het theater geef je betekenis aan tekst, geluid of zelfs licht. Dat heef een mooie overlap met het bedrijfsleven. Vaak denken mensen dat het enkel en alleen om de inhoud gaat, terwijl de bedding van de boodschap net zo belangrijk is. Daarin kunnen wij een mooie rol spelen.”

Jette: “Bij voorkeur geven we onze trainingen ook in het theater. Momenteel doen we dat in de Stadsschouwburg Amsterdam, Theater aan het Spui in Den Haag en het RO Theater in Rotterdam. Zo’n locatie spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding dan een kantoor. Je haalt mensen uit hun comfortzone en stimuleert creativiteit. Onze eerste trainingslocatie was de Stadsschouwburg Amsterdam. De zalen en foyers stonden overdag toch leeg, dus wij konden daar mooi gebruik van maken.”

Oost
Bas: “We wonen allebei in Oost. Je hebt hier een fijne mix van mensen met een verschillende achtergrond. Mijn kindje zit ook in een gemende klas, wat ik erg belangrijk vind. Hiervoor woonde ik in Zuid, daar was het toch een stuk minder divers. Deze mix is precies goed. Ik hoop niet dat het hier te erg ‘verhipt’ en het een eenheidsworst wordt.”

Jette: “De Czaar Peterstraat, waar ik woon, is vorig jaar uitgeroepen tot mooiste winkelstraat van Nederland. Mensen komen echt hierheen om te shoppen. Je hebt hier best een paar leuke zaken, maar zo gek veel winkels zitten er niet. Dan kijk ik uit het raam en zie ik teleurgestelde toeristen rondlopen op zoek naar winkels. Best zielig eigenlijk, haha.”

Startups
Jette: “Het kantoor van IJsbrekers is gevestigd in Impact Hub. Dat zat altijd in het Westerpark, maar sinds januari zitten we in het Tropenmuseum. Prachtige locatie en lekker dicht bij huis. Het is een community van flexwerkers, voornamelijk startups. Een bruisende plek waar je makkelijk kennis uit kan wisselen en kan netwerken.”

Bas: “Iedereen die getraind wil worden, moeten we trainen, zeg ik altijd. We geven dus ook regelmatig trainingen aan startups. Hoe kun je het beste pitchen bijvoorbeeld, of hoe zet je jezelf in de markt. We hebben veel grote klanten die voor omzet zorgen, dus kunnen we het ons permitteren om kleinere bedrijven te helpen tegen een gereduceerd tarief. Het is trouwens best interessant om te zien dat mensen vaak tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. Of ze nou bij een startup werken of een grote corporate.”

Ondernemen
Jette: “Een zakelijk huwelijk, noemen we het weleens. We inspireren elkaar en voelen elkaar haarfijn aan. We spreken ook nooit af wie wat doet in een training, maar we vertrouwen volledig op ons natuurlijke, non-verbale samenspel. De ene keer zijn we keihard aan het lachen, de andere keer zijn we keihard aan het werk. Maar meestal doen we het allebei tegelijkertijd.”

Bas: “Je hebt als ondernemer zoveel vrijheid. Als we iets willen doen, dan doen we het gewoon. We zijn allebei heel erg praktisch. Dat is zo lekker samenwerken. Je zit niet dicht op het vuur, je bént het vuur.”

Toekomst
Jette: “Er is zoveel dat we willen. We zitten nu bijvoorbeeld te denken aan de ontwikkeling van een app die je van A tot Z ondersteunt in het opstellen van een goede pitch. We willen ook graag uitbreiden naar meer trainingslocaties. En we hadden het laatst ook over het maken van een nieuwe theatervoorstelling.”

Bas: “Een andere droom van ons is het opzetten van een BV waar we verschillende units onder hangen. Bedrijfstrainingen, een theaterproductiehuis en een Corporate Theater Academy, en misschien wel meer. Verder speel ik nog als stemacteur in de Walt Disney-serie Girl Meets World en heb ik een bijrol in een nieuwe tv-serie die in het najaar verschijnt. Ik heb dus nog genoeg te doen!”

Meer weten over IJsbrekers of hun trainingen? Bekijk hun site eens. Check ook even de leuke kortingsactie van IJsbrekers op leden.amsterdamenco.nl: de eerste 10 bestellingen krijgen korting op een deelname aan een training!

Nog geen account?&Co’er word je hier.

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.