Artikelen

Tekst door: Coco Cloë Aarts en Fotografie door: Yuki Kho

0 Vind-ik-leuks

Wij zijn echte schatzoekers!

Broers Blom & Blom hebben een wel heel bijzondere onderneming: ze geven Oost-Duitse lampen een nieuw leven. Vanuit hun kleurrijke en vooral lichte winkel in Noord vertellen de mannen over hun passie. 

Wie zijn Blom & Blom?
Martijn: “Wij zijn twee broers die oude industriële lampen en meubels verzamelen uit verlaten fabrieken in Oost-Duitsland, en die vervolgens restaureren en herontwerpen. Ik ben ‘opperhoofd kantoor’ en Kamiel is ‘opperhoofd werkplaats’. We begonnen drie en een half jaar geleden met z’n tweeën vanuit de schuur van onze vader in Ilpendam en verkochten toen onze producten enkel nog vanuit de webshop Blomandblom.com. In mei 2014 openden we onze flagship store in Amsterdam Noord en nu hebben we een team van zo’n dertien mensen. Noord is voor ons echt het Berlijn van Amsterdam. De authenticiteit van dit stadsdeel zie je ook terug in ons pand, we zitten namelijk in een oude garage." 

Waren jullie altijd al schatzoekers?
Martijn: “De passie voor oude dingen hebben we eigenlijk van kinds af aan. Onze opa was antiekhandelaar en het huis waarin we zijn opgegroeid hebben onze ouders helemaal zelf gebouwd. Bij ons is het standaard dat je niet zomaar iets weggooit, maar dat je kijkt hoe je er op een betere of andere manier gebruik van kunt maken. Het grappige is dat Kamiel en ik er eigenlijk pas later  - maar wel tegelijkertijd - achter kwamen dat we hier ons werk van moesten maken. Kamiel zat achter zijn laptop in Berlijn animaties te maken, en ik liep strak in het pak bij een recruitmentbureau. Dat wilden we niet meer. Toen Kamiel me belde vanuit Duitsland en vertelde dat hij weer een mooie lamp had gevonden uit een oude fabriek om die op te knappen, hadden we eigenlijk binnen een paar minuten besloten: wij gaan dit samen doen. We zijn er toen volle bak voor gegaan.”

Hoe komt zo’n afgeschreven lamp uiteindelijk in jullie winkel terecht?
Martijn: “Rondtuffen in ons autootje en zoeken maar. We zijn vaak uren aan het rijden en vinden dan ineens een spoor dat ons leidt naar een ontzettend oude fabriek. Treffen we daar ergens op een zolder achter een deurtje, een schat van lampen aan die daar zo’n veertig jaar geleden zijn neergegooid omdat ze overbodig waren. Dat geeft zo’n heerlijk eureka-gevoel!
Kamiel: “Ik vind het geweldig om van niets, iets te maken. De spullen zijn vaak al afgeschreven en worden niet meer gezien als iets moois. Sommige lampen blijven wel eens een jaar op de werkbank liggen, voordat ik het juiste idee en gevoel erbij heb. Maar ik laat de lamp altijd in zijn oorspronkelijke staat en dus in zijn waarde. We respecteren het verleden en verdoezelen het niet.”
Martijn: “Het allerleukste vind ik om klanten inzicht te geven in wat er allemaal kan. Zo hebben we een manier om TL lampen te dimmen, waardoor het een toegankelijker licht wordt voor bijvoorbeeld boven de eettafel. Als mensen hier binnenkomen willen ze nooit een TL, maar als ik dan laat zien hoe mooi het kan zijn lopen ze toch met zo’n lamp, én een grote glimlach, de winkel uit.”

 

Wat is jullie mooiste lampenverhaal?
Martijn: “Eigenlijk heeft elke lamp zijn eigen verhaal, daarom geven we ook een paspoort bij ieder product waarin we vertellen over de herkomst. Zo hebben we bijvoorbeeld van die grote lampen met ontzettend dik glas die er bijna uitzien als een ruimteschip. Die werden toentertijd namelijk ontworpen voor de werkplekken waar met brandbare gassen werd gewerkt en moesten dus explosie-veilig zijn. Het is toch prachtig dat zo’n lamp in eerste instantie voor industriële doeleinden is ontworpen, maar nu ineens boven een eettafel hangt. Zo kun je tijdens je dinertje altijd een leuke anekdote over je lamp vertellen, haha.”

Welke mooie plannen heeft Blom & Blom nog meer?
Martijn: “We willen de wereld veroveren! Onze lampen worden via de webshop al overal ter wereld verkocht, opvallend veel in Zwitserland en Scandinavië, maar we hadden laatst bijvoorbeeld ook een grote bestelling in Koeweit. Toch kan het nog beter, groeien is echt een ambitie. Als je straks door een meubelwinkel in San Francisco loopt, dan moeten daar gewoon Blom & Blom-lampen hangen. En stel je voor dat er straks vijftig man in de werkplaats staan met een grote showroom ernaast, dat is toch geweldig.”
Kamiel: “Maar we zijn ook steeds meer bezig om echt onze eigen producten te ontwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld een lampje dat is gemaakt van een oude grachtenpaal van hout. Dat ambachtselement en de materialen waar een verhaal achter zit is wel echt een vereiste. En wat me ook geweldig lijkt is om een keer een heel huis te verbouwen en op te knappen. Van de eerste pilaren tot het ophangen van de lampen.”
Martijn: “Dan komt mijn architectenstudie toch weer van pas!”

Coco Chloë Aarts
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.