Artikelen

Door: Greendish

0 Vind-ik-leuks

Deel 6 - Duurzaam tijdens de feestdagen

Wij zijn Greendish! Wij delen in de serie ‘duurzaamheid en voeding’ een jaar lang iedere maand onze geheimen en leukste weetjes op Amsterdam &Co. Deze maand geven we tips & tricks hoe je de feestdagen duurzaam doorkomt.

De feestdagen komen er weer aan! De dagen van gezelligheid, veel eten, drinken, familie, cadeautjes en goede voornemens voor het nieuwe jaar. Lees hier hoe je tijdens de kerstdagen het jaar duurzaam kan afsluiten en een duurzame start kan maken met oud & nieuw.

Een groente Kerst
Lekker eten staat centraal tijdens de kerst. Vaak speelt vlees en vis de grootste rol in het kerstmenu, maar de tijden veranderen en met een simpele kalkoen uit de oven maak je allang geen indruk meer. Geen paniek, de heerlijkste vegetarische en veganistische kerstrecepten liggen voor het oprapen. In onder andere de Allerhande zijn vele heerlijke kerstrecepten te vinden. Onze favorieten? De Gevulde pompoen, dit recept van pompoen gevuld met spinazie en champignons smaakt niet alleen goed, maar ziet er ook nog eens prachtig uit. Ook de BietWellington, een vegetarische variatie op de Beefwellington, is een spektakelstuk voor op tafel.

tekst gaat verder onder afbeelding

De ‘gezonde’ oliebol
Oliebollen zijn natuurlijk niet weg te denken bij de jaarwisseling, maar je kunt ze wel iets gezonder en duurzamer maken.

  1. Gebruik zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie om in te frituren, hier zitten namelijk minder verzadigde vetten in dan in hard frituurvet. Geen zin om je eigen oliebollen te maken? Let dan bij het kopen van je oliebollen op het verantwoord frituren keurmerk, waaraan je kan zien dat er met ‘gezonde’ olie of vloeibaar vet is gefrituurd.

  2. Stel de temperatuur in op 150 tot 175 °C, zodat je oliebol minder olie opneemt. Mocht je nou geen frituur hebben dan is de Oviebal een (gezonder) alternatief.

  3. Gebruik volkorenmeel in plaats van bloem.

  4. Ga voor een hartige oliebol of probeer je (een klein beetje) in te houden met de poedersuiker ;)

  5. Gooi je frituurvet nooit weg door het riool. Zo voorkom je niet alleen verstoppingen, maar zorg je er ook voor dat jouw frituurvet gebruikt kan worden om biobrandstof van te maken. Biobrandstof van frituurvet zorgt voor minder CO2-uitstoot en vervuiling.  Lever frituurvet dus altijd in bij een verzamelpunt bij jouw in de buurt.

 

tekst gaat verder onder afbeelding

Groene voornemens
Gezonder eten staat elk jaar weer in de top 5 van goede voornemens, maar vergeet vooral je groene voornemens niet. Het eten van minder vlees en vaker de fiets pakken om boodschappen te doen zijn niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor je eigen gezondheid. Twee voornemens in 1 klap dus. 

Slechts 25% van de Nederlanders heeft deze goede voornemens nog aan het einde van januari. Dus hoe zorg je ervoor dat je aan het eind van 2019 kan proosten op je behaalde doelen? Dit kan door onder andere je voornemens niet op oudjaarsdag te maken, maar bedenk ze nu (ja nu!) en schrijf ze op. Zo maak je veel bewuster je keuze. Bedenk ook hoe je in kleine stappen je einddoel kunt behalen en stel voor elke maand minidoelen op. Wil je bijvoorbeeld gezonder en minder vlees gaan eten? Koop dan eerst een goed kookboek, probeer een aantal recepten uit, doe inspiratie op door restaurants te bezoeken waar groente de hoofdrol speelt, start met een dag minder vlees, en vraag aan anderen of ze met je mee doen. Zo kan je met kleine stapjes een grote impact maken in 2019.

 

Appetite for impact? Volg Amsterdam &Co op facebook en
krijg elke week een Duurzame Greendish Tip.

 

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
Reacties (1)

paul harmer:

test"><b>testbb

1 maand geleden| Like
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.