Artikelen

Door: Greendish

1 Vind-ik-leuks

Deel 2 - Duurzaam in de Keuken

Wij zijn Greendish! In de serie ‘duurzaamheid en voeding’ delen wij een jaar lang iedere maand onze geheimen en leukste weetjes op Amsterdam &Co. Deze maand staat ‘Duurzaam in de keuken’ in de spotlight.   

Ongeveer een derde van wereldwijde voedselproductie wordt weggegooid. In de Nederlandse restaurants wordt per jaar al genoeg voedsel voor 75 miljoen warme maaltijden verspild. Greendish helpt restaurants voedselverspilling te verminderen om milieu-impact te verlagen en tegelijkertijd kosten te besparen. Ook thuis kun je ongeveer 140 euro per jaar besparen door de helft minder voedsel te verspillen. Gelukkig zijn er verschillende, simpele manieren om voedselverspilling thuis te minimaliseren.


Voorkomen is beter dan genezen
Laat je (verse) producten niet onnodig bederven! Probeer je producten onder optimale omstandigheden te bewaren om ze zo lang mogelijk goed te houden. Met de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum kun je voor elk product opzoeken wat de beste manier van bewaren is en hoelang je een product geopend kunt bewaren. Wist je bijvoorbeeld dat je vruchtgroente zoals tomaat, komkommer en paprika beter niet in de koelkast kunt bewaren? Door de kou bederven ze namelijk sneller.


Proef, kijk en ruik
Let ook op de TGT- (te gebruiken tot) en THT (tenminste houdbaar tot) -datum. Een TGT-datum staat meestal op producten die snel bederven, zoals vlees of vis. Als de TGT datum verstreken is, is een product niet langer veilig om te eten. Als een product een THT datum heeft die net verstreken is, is enkel de kwaliteit van het product niet langer gegarandeerd, dan is bijvoorbeeld alleen de smaak, kleur of textuur iets veranderd. Gebruik dan je zintuigen om te controleren of het product nog veilig is om te eten. Bij sommige soorten fruit en groente is dit lastig in te schatten als je niet weet waar je op moet letten. Sta jij je ook elke keer weer af te vragen of die ananas al klaar is om gegeten te worden? Lees dan hier de beste tips en tricks.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Stop de micro-organismen
Verse voedselproducten zijn niet erg lang houdbaar en bederven onder invloed van bacteriën en schimmels (micro-organismen). Het bedervingsproces kun je echter te slim af zijn. Door voedsel te conserveren blijft het namelijk veel langer goed. Al deze manieren van conserveren hebben één ding gemeen: ze zorgen er voor dat micro-organismen (nauwelijks) nog kunnen groeien. Hierdoor blijft je product langer goed. Dit gaat niet alleen verspilling tegen, maar is ook nog eens lekker en leuk om te doen! Zo kun je vis langer goed houden door het te roken (zoals bij paling of makreel) of in zuur te leggen (zoals bij zure haring wordt gedaan). Voor de minder grote keukenprinsessen onder ons, is het invriezen van verse voedselproducten een van de makkelijkste manier van conserveren. Wist je dat je zelfs eieren (zonder schaal) kunt invriezen? En vries porties gesneden groente en fruit in om ‘s ochtends in een paar minuten de lekkerste groente smoothie(bowls) klaar te maken.
 Appetite for impact? Volg Amsterdam &Co op facebook en
krijg elke week een Duurzame Greendish Tip.

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.