Artikelen

Door: Greendish

0 Vind-ik-leuks

Deel 9 - Duurzaam inkopen

Wij zijn Greendish! Wij delen in de serie ‘duurzaamheid en voeding’ een jaar lang iedere maand onze geheimen en leukste weetjes op Amsterdam &Co. Deze maand laten we zien wat je kan doen om je inkopen te verduurzamen. 

Bij Greendish begeleiden we horecabedrijven naar een gezonder en duurzamer aanbod. Dit doen we bijvoorbeeld met één van onze projecten: ‘Restaurants van Morgen’. In samenwerking met Natuur & Milieu en gemeenten in de regio Foodvalley zijn we bezig impact te creëren voor het bedrijf zelf, de consument en de wereld. Verantwoord inkopen is een belangrijk thema binnen dit project. Lees snel verder hoe je als consument of ondernemer door middel van jouw inkoop-keuzes impact kan maken! 

Ken je keurmerken
Je hebt ze vast al opgemerkt. Ze zijn er in alle soorten en kleuren: keurmerken voor producten. Fabrikanten plaatsen steeds vaker een eigen duurzaamheidslogo op hun producten en het is daardoor niet altijd meer zo makkelijk te zien wat de meest duurzame keuze is. Gelukkig heeft Milieu Centraal (met medewerking van o.a. het Voedingscentrum) gekeken naar de keurmerken die het hoogst scoren op het gebied van milieu, dierenwelzijn of mens en werk. Je kan ze hieronder vinden! Dit wil overigens niet zeggen dat andere keurmerken niet bruikbaar zijn maar dat die minder hoog scoren op de genoemde punten. Het top 10 overzicht mee tijdens het inkopen doen? De Keurmerkenwijzer app is ideaal.

Vis niet altijd een duurzame vangst

Vis is over het algemeen goed voor de gezondheid maar niet altijd even duurzaam. Ongeveer een kwart van de vis die je in Nederland kunt kopen heeft een top keurmerk voor duurzame visserij (MSC keurmerk) of kweek (ASC keurmerk). Volgens Milieu Centraal is er in supermarkten een groot aandeel met visproducten met dit keurmerk, namelijk 41%. In de horeca en visspeciaalzaken is er echter nog veel winst te behalen: in de horeca is dit aandeel namelijk 6% en in viszaken zelfs minder dan 1%. Volgens Voedsel en Landbouworganisaties (FOA) van de VN wordt ongeveer 30% van de vispopulatie overbevist. Dat betekent dat er meer vis wordt gevangen dan dat er jaarlijks bijkomt. Bij langdurige overbevissing kan een vissoort in gevaar komen. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat het ecosysteem verstoord wordt, maar ook dat onze voedselvoorziening uiteindelijk in gevaar kan komen.

De vraag naar vis is dus zo groot, dat de visvangst het soms niet meer kan bijbenen. Hierdoor wordt er ook veel vis gekweekt. Helaas wordt het milieu vervolgens belast vanwege het gebruik van antibiotica, voer, mest en afval en dat leidt vervolgens tot overbemesting en vervuiling. Daarbij wordt veel kweekvis gevoerd met wilde vis, waarvan de vangst weer leidt tot overbevissing.

Bijvangstvis
Een goed alternatief is bijvangstvis. Bijvangst betreft letterlijk de mee-gevangen vis met de doelsoort van de vissersschepen.  Deze vissen zijn minder populair en worden daardoor vaak door vissers weggegooid. Een voorbeeld is Schar, een platvis vergelijkbaar met schol. Het is de meest teruggegooide vis in de Noordzee. Wijting, grauwe poon en steenbolk zijn ook prima keuzes. Doordat ze minder bekend zijn, liggen de prijzen vaak lager terwijl de smaak vaak minstens zo goed is als de gebruikelijke vissoorten. Volgens visspecialist Nico Waasdorp is wijting zelfs een van de lekkerste vissoorten die er is. Hij vertelt in onderstaand filmpje over zijn visie op deze bijvangstvis en het belang van duurzame visbestanden.   

https://www.youtube.com/watch?v=JFDrPC8a--Q 

Je kan de bijvangstvis bijvoorbeeld vinden in de Plus, dekamarkt en landmarkt supermarkten. Vraag als restaurant aan je leverancier naar deze vissen en check de viswijzer voor andere duurzame alternatieven.     

Sidenote
Koop niet te veel in! Ook wanneer duurzame producten overblijven en niet meer goed zijn is dit net zo goed voedselverspilling. Daarbij is het niet zo dat deze producten het milieu helemaal niet belasten, maar het zijn slechts minder belastende opties.

Appetite for impact? Volg Amsterdam &Co op Facebook en krijg elke week een Duurzame Greendish Tip.

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.