Artikelen

Door: Greendish

1 Vind-ik-leuks

Deel 3: Duurzaam koken

Wij zijn Greendish! Wij delen in de serie ‘duurzaamheid en voeding’ een jaar lang iedere maand onze geheimen en leukste weetjes op Amsterdam &Co. Deze maand laten we zien dat duurzaam koken heel makkelijk, lekker en gezond is.  
 

Samen impact maken!
Bij Greendish begeleiden we horecabedrijven naar een gezonder en meer duurzaam aanbod. Dit doen we onder andere door middel van sustainable menu engineering. De basis hiervan is altijd het serveren van meer groente en wat minder vlees. Op deze wijze creëren wij impact, voor het bedrijf zelf, de consument en de wereld. Ook in je eigen keuken kun je dit toepassen en met kleine aanpassingen op je bord een grote impact maken. Wist je dat als alle Nederlanders 1 dag minder vlees gaan eten we samen meer dan 1 miljard kilo CO2 besparen, gelijk aan ruim 82 miljoen autoritjes tussen Utrecht en Amsterdam?!
 

Groente in de hoofdrol
Zet groente in de hoofdrol en probeer minder vlees te gebruiken. Door creatief met groente te zijn kun je de lekkerste gerechten maken die ook nog eens beter zijn voor het milieu en je eigen gezondheid! In curry kun je vlees bijvoorbeeld heel makkelijk (deels) vervangen door extra groente. Zo kun je nog steeds jouw favoriete recept maken. Ook is het een gerecht waar je makkelijk alle restjes groenten die nog in de koelkast liggen in kunt verwerken. Wil je meer iets in de italiaanse stijl maken, dan is een Melanzane een heerlijk gerecht zonder vlees.

Inspiratie
Internet is je grootste vriend als je snel inspiratie nodig hebt, maar wij bladeren ook graag door kookboeken. Onze favorieten? De Nederlandse chef-kok Niven Kunz, die al sinds zijn 24ste een michelinster heeft, laat in zijn kookboeken (Groente! en Niven 80/20) zien dat koken met groente spannender en vooral makkelijker is dan gedacht. Ook Yotam Ottolenghi hoort natuurlijk thuis in ons favorietenlijstje. Hij schreef meerdere kookboeken, zoals Plenty en Jeruzalem, waar hij laat zien op hoeveel verschillende wijze groente gebruikt kan worden. Zijn gerechten zijn geïnspireerd op de keuken van het Midden-Oosten en de Middellandse zee, en perfect voor het maken van een weldadige en kleurrijk diner. Andere tips zijn de kookboeken van Hugh Fearnley Veg! en Doordeweeks. In veel van deze kookboeken ligt de focus op groente, maar staan stiekem ook een paar lekkere vlees en vis gerechten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Fabel of feit
Veel mensen denken dat je vlees moet eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Dit is echter niet zo. De gemiddelde Nederlander krijgt meer dan genoeg eiwitten binnen via zijn of haar voeding. Sterker nog, het Voedingscentrum raadt aan om niet meer dan 5 keer per week maximaal 100 gram vlees per dag te eten. Een dagje zonder vlees kan dus sowieso geen kwaad. Daarnaast zijn er vele andere manieren om eiwitten binnen te krijgen die een stuk minder vervuilend zijn. Neem nu de vleesvervangers, er is tegenwoordig keuze zat als het daar op aankomt. Niet iedere vleesvervanger is overigens even milieubewust. Wil je letten op de duurzaamheid van je aankopen, dan scoren producten op basis van zuivel lager. Vooral kaas kan je beter met mate eten, dit is vaak nog vervuilender dan kip en varkensvlees.

Uit een test van de consumentenbond bleek dat de soja-burger de beste vleesvervangende burger is qua voedingswaarden. Ook deden ze een smaaktest waar ze vleesvervangers met vlees vergelijken. Hieruit bleek dat meer dan 30% geen verschil proefde tussen de vleesvervanger en het echte vlees of zelfs dacht dat de vleesvervanger het echte vlees was. Mocht je wat creatiever zijn in de keuken dan zijn er nog vele andere opties om vlees te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten, noten, tofu, tempé of zeewier. Dit zijn goede eiwitbronnen en ook nog is een goede keuze als het gaat om het milieu!
 Appetite for impact? Volg Amsterdam &Co op facebook en
krijg elke week een Duurzame Greendish Tip.

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.