Artikelen

Door: Greendish

0 Vind-ik-leuks

Deel 7 - Duurzaam met kinderen

Wij zijn Greendish! Wij delen in de serie ‘duurzaamheid en voeding’ een jaar lang iedere maand onze geheimen en leukste weetjes op Amsterdam &Co. Deze maand laten we zien hoe je kinderen kan leren over duurzaamheid en voeding.
 

Wat is er nu leuker dan samen met je kinderen nieuwe dingen leren? Leer je kinderen over voeding, milieu en hoe we met de aarde om moeten gaan, door ze te betrekken bij bijvoorbeeld het maken van een moestuintje, koken of het tegengaan van verspilling. In het artikel van deze maand geven we enkele tips over activiteiten die je met je kinderen kan doen om ze kennis te laten maken met duurzaamheid en voeding.
 

Moestuintjes maken
Een moestuin is één van de makkelijkste en leukste manieren om kinderen te leren hoe de natuur in elkaar zit en kennis te laten maken met verschillende soorten groenten. Wil je meteen beginnen? Dat kan, ook in deze winterperiode! Een paar potten is voldoende om mee te starten en als dat een succes is kun je altijd uitbreiden. Kruiden, zoals peterselie of munt, doen het binnenshuis erg goed en in maart kun je al beginnen met het zaaien van de meeste groentes. Met deze moestuinkalender kun je precies zien wat je wanneer kunt planten.
 

Recyclen met groenten
Veel groenten kun je makkelijk hergebruiken en opnieuw laten groeien, en extra snel resultaat voor ongeduldige kinderen.

  • Lente ui: Plaats het kontje van de lente ui (waar de worteltjes aan zitten) rechtop in een glaasje water en zet op een zonnige plek. Na 10 dagen zal het uitje al flink gegroeid zijn.

  • Sla: Snij de onderkant van de krop af en zet deze in een bak met een laagje water. Ververs het water om de paar dagen en verplaats binnen enkele weken naar een pot met aarde.

  • Bleekselderij: Snij het onderstuk van de bleekselderij af en leg dit in een schaaltje met lauw water, ververs dit om de paar dagen. Binnen een week zullen kleine gele blaadjes verschijnen en kan het worden verplaatst naar een pot met aarde. Plaats de pot op een lichte plek, maar niet vol in de zon.

  • Champignons of andere paddestoelen: Snij het steeltje van 1 champignon af en plant deze in twee centimeter natte grond. Zet de pot vervolgens op een donkere plek en na een paar weken zul je al meerdere champignonnetjes op zien komen. Wist je dat paddenstoelen extra goed groeien op koffiedik? Meng wat koffiedik met de aarde en leer je kinderen dat alles is her te gebruiken.

Tekst gaat verder onder de video

Om deze content te kunnen zien, dien je akkoord te gaan met het plaatsen van cookies. Klik hier om ons cookie-statement te lezen en om akkoord te gaan.

Kleine groene chefs
Kinderen kunnen heel goed helpen in de keuken! Laat ze bijvoorbeeld ‘zachte’ groenten, zoals champignons, snijden. Of laat ze in de supermarkt of op de markt keuzes maken met welke groente ze willen gaan koken. Door ze te betrekken bij het maken van een maaltijd is de kans groter zijn dat ze alles zullen en willen proeven. Tot slot maak het koken en eten leuk! Heb dus geduld, het koken zal wat langer duren dan normaal. Kijk daarnaast goed wat jouw kind het leukst vindt om te doen. Is jouw kind een echte creatieveling? Geef hem of haar dan de verantwoordelijkheid om het bord mooi op te maken.
 

Appetite for impact? Volg Amsterdam &Co op facebook en
krijg elke week een Duurzame Greendish Tip.

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.