Artikelen

Door: Greendish

0 Vind-ik-leuks

Deel 5 - Duurzaam onderzoek

Wij zijn Greendish! Wij delen in de serie ‘duurzaamheid en voeding’ een jaar lang iedere maand onze geheimen en leukste weetjes op Amsterdam &Co. Deze maand vertellen we over ons onderzoek naar het aanbod van duurzame maaltijden buitenshuis en waarom dit zo belangrijk is. 

Op 5 november deed Greendish mee aan het Leden &Co evenement 2018. Dit is een exclusieve avond voor leden van de Rabobank waarin een jury van 3 ledenraadsleden én het publiek konden stemmen op verschillende initiatieven. Greendish is geselecteerde met het initiatief Publiek Private Samenwerking: Food, Value & Impact, een onderzoeksproject dat wij uitvoeren samen met Wageningen Economic Research en het Louis Bolk Instituut. Het doel van dit initiatief is zoveel mogelijk cateraars en restaurants lekkere, gezonde en duurzame maaltijden laten serveren. Het unieke van dit initiatief is dat wij samen met het bedrijfsleven en de wetenschap zoeken naar mogelijkheden om tot gezondere en duurzamere voedingspatronen te komen. Daarvoor doen we praktijkgericht onderzoek naar het gedrag van consumenten en de impact die kleine veranderingen op het bord hebben op duurzaamheid. Door middel van deze samenwerking kunnen de ideeën ook echt in de praktijk geïmplementeerd worden, zodat iedereen op duizenden locaties gezond en duurzaam kan eten. Bekijk hieronder het filmpje over onze inzending!


  Om deze content te kunnen zien, dien je akkoord te gaan met het plaatsen van cookies. Klik hier om ons cookie-statement te lezen en om akkoord te gaan.

Impact maken
Naast dat wij samen met de bedrijven aan de slag gaan met menu-engineering, consumentengedrag en het motiveren van medewerkers, maken we ook een milieu-impactberekening. Dit betekent dat we per gerecht de uitstoot van broeikasgassen (CO2eq) en waterverbruik berekenen. Hoe zit dit nu precies? Broeikasgassen zoals CO2 komen van nature in de lucht voor en houden de warmte van de zon gedeeltelijk vast. Zonder deze broeikasgassen zou de gemiddelde temperatuur op aarde -18 graden zijn, een onleefbaar situatie. Tegenwoordig zitten er 40% meer broeikasgassen in de lucht dan een paar eeuwen geleden en dit zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Deze opwarming zorgt onder andere voor een stijging van de zeespiegel, verandering van ecosystemen, meer orkanen, overstromingen en uitdroging van het land. Op dit moment is 25% van de CO2eq-uitstoot gerelateerd aan voeding. In de toekomst zal dit alleen maar toenemen, want naar verwachting zijn in 2050 9 biljoen monden te voeden op aarde. Dit is een stijging van 20% ten opzichte van de totale wereldbevolking op dit moment

 

Voedsel maakt een lange reis voor het op je bord ligt en al deze stappen zorgen voor uitstoot van broeikasgassen. Gelukkig kunnen we er allemaal aan bijdrage om deze uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk lokaal geproduceerd en seizoensgebonden producten te kopen. En door bewust te kiezen welke producten we eten, er zitten namelijk grote verschillen in de mate van CO2eq-uitstoot per product. In de onderstaande tabel van MilieuCentraal kun je de verschillen in uitstoot van CO2eq per kilo product goed zien. Lamsvlees en rundvlees hebben een veel grotere impact op het milieu dan bijvoorbeeld kip. Dit komt doordat kippen zelf minder broeikasgassen uitstoten en per kilo vlees minder voer nodig hebben dan schapen en koeien. Cateraars en restaurants kunnen dus alleen al een grote impact maken door meer vegetarische eiwitten, kip of eieren gebruiken en minder lams- en rundvlees!


 

Duurzame Greendish tip: Ben je benieuwd naar jouw eigen CO2-uitstoot? Doe de test van MilieuCentraal en kom er achter waar je tips en tops liggen.
 

Appetite for impact? Volg Amsterdam &Co op facebook en
krijg elke week een Duurzame Greendish Tip.

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.