Artikelen

Door: Greendish

0 Vind-ik-leuks

Deel 10: Duurzaam voedsel van de toekomst

Wij zijn Greendish! Wij delen in de serie ‘duurzaamheid en voeding’ een jaar lang iedere maand onze geheimen en leukste weetjes op Amsterdam &Co. Deze maand stappen we uit onze comfort zone en delen een aantal verrassende duurzame opties waar je in de toekomst aan zou kunnen denken!

Globaal gezien zijn we afhankelijk van maar een kleine variatie aan voedsel. Tegelijkertijd wordt het steeds lastiger om de groeiende wereldbevolking te voeden. Het zou beter zijn voor onze gezondheid en het milieu, als we onze voedingsstoffen uit meerdere soorten voeding zouden halen. Gelukkig heeft onze planeet veel meer te bieden. Recentelijk heeft Knorr in samenwerking met het wereldnatuurfonds the future 50 foods report’ uitgebracht. In het rapport staan 50 voedzame plantaardige ingrediënten die zijn geselecteerd op basis van hun voedingswaarde en relatieve milieu-impact. Sommige ingrediënten zijn ons bekend, aan andere zullen we hier in Nederland misschien moeten wennen. Is een salade van zeewier en cactus over 10 jaar dagelijkse kost?

Diep in de zee
De consumptie van algen een zeewier krijgt steeds meer aandacht. Het is een duurzame optie, omdat ze snel groeien en weinig beroep doen op landoppervlak en zoet water. Daarbij zijn bij de teelt geen pesticiden of kunstmest nodig. Algen bevatten essentiële vetzuren en zijn een goede bron van antioxidanten. Ze zijn rijk in eiwitten en hebben een soort vleesachtige umami smaak. Spirulina bijvoorbeeld, deze blauw-groene alg wordt soms al koning van de eiwitten genoemd. Algen kunnen we alleen goed verteren als deze gedroogd zijn. Ze worden daarom vaak als poedervorm verwerkt in vegetarische burgers of door smoothies. Algen worden overigens ook aangeboden in tabletten, maar het gebruik van alg-tabletten wordt afgeraden door de Gezondheidsraad. Dit komt doordat sommige algen grote hoeveelheden jodium en zware metalen bevatten en daardoor in grote hoeveelheden (zoals in een tablet) schadelijk kunnen zijn. Hou het daarom lekker bij een beetje algenpoeder!

Zeewier bevat een grote variatie aan vitamines, mineralen en eiwitten. Het is een veelgebruikt ingrediënt in Japan, China en Korea. Wakame zeewier is bijvoorbeeld een populair bijgerecht bij sushi. Het is heel makkelijk toe te voegen aan gerechten, bijvoorbeeld in soepen of salades. In Nederland wordt zeewier steeds vaker gebruikt als plantaardige eiwitbron in vleesvervangers.

Je zal nooit meer hetzelfde kijken naar je cactus

Cactussen groeien makkelijk en kunnen goed tegen droogte. Het is daarom een populaire kamerplant waar je amper naar om hoeft te kijken. Wat veel mensen echter niet weten is dat ze ook veel voedingswaarden hebben. Ze bevatten onder andere vitaminen (C en E), vezels en aminozuren. Nopal bijvoorbeeld, een een plant uit de cactusfamilie, kan rauw en gekookt gegeten worden. In de mexicaanse keuken weten ze er heerlijke sappen en jams van te maken. Er gaan geruchten dat Nopal kater-gerelateerde symptomen zou verlichten, vanwege de voedingsstoffen en hoeveelheid water. Echt wetenschappelijk bewijs is hier nog niet voor, maar je zou het zeker kunnen proberen in tijden van wanhoop!

Kweekvlees
Kweekvlees staat niet in ‘the 50 future foods’ rapport, omdat het product nog in ontwikkeling is. Het is namelijk vlees afkomstig uit het laboratorium, waarbij dierlijke stamcellen (zoals van een rund) uitgroeien tot spiercellen. Die spiercellen kunnen vervolgens weer gebruikt worden om hamburgers en biefstuk van te maken. Kweekvlees zal onder andere duurzamer zijn doordat er nauwelijks landbouwgrond nodig is voor de productie ervan en het minder (schoon) water zou kosten dan bij de productie van vlees. De productiekosten zijn nu nog veel te hoog: kweekvlees kost nog tienduizenden euro’s per kilo. Als kweekvlees in de toekomst efficiënter geproduceerd kan worden, zal het (een deel van) de vleesindustrie kunnen overnemen en daarmee veel milieubelasting en dierenleed besparen. Wordt (hopelijk) vervolgd.


                                                       Appetite for impact?
 Volg Amsterdam &Co op
Facebook en krijg elke week een Duurzame Greendish Tip.
 

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.