Artikelen

Door: Greendish

0 Vind-ik-leuks

Deel 4 - Duurzaam uit eten

Wij zijn Greendish! Wij delen in de serie ‘duurzaamheid en voeding’ een jaar lang iedere maand onze geheimen en leukste weetjes op Amsterdam &Co. Deze maand geven we handige tips voor een duurzaam restaurantbezoek.
 

Restaurants van Morgen
Bij Greendish begeleiden we horecabedrijven naar een gezonder en meer duurzaam aanbod. Zo zijn we net gestart met het project Restaurants van Morgen. In samenwerking met Natuur & Milieu en gemeenten in de regio Foodvalley gaan we samen met restaurants aan de slag om de horeca te verduurzamen. Daarbij richten we ons op drie thema’s; samenstelling op het bord, voedselverspilling en verantwoord inkopen. Op deze wijze creëren wij impact, voor het bedrijf zelf, de consument en de wereld.
 

Stappen richting duurzaamheid
Bijna 60% van de consumenten geeft aan dat duurzaamheid een belangrijke factor is bij hun keuze voor een restaurant. Daarom is het ook voor restaurants steeds belangrijker om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid. Met de onderstaande tips zet je als restaurant de eerste duurzame stappen.

  1. Gebruik seizoensgebonden groenten en lokale producten, om zo de impact op het milieu door transportkosten te verlagen. Op de groente- en fruitkalender zie je precies wanneer welke producten in het seizoen zijn.

  2. Experimenteer eens met de verhoudingen op het bord. Uit Greendish onderzoek blijkt dat het serveren van iets minder vlees en meer groente geen effect heeft op gasttevredenheid, maar wel een groot effect op het milieu. Daarnaast serveren veel restaurants porties die vele malen groter zijn dan nodig, waardoor veel eten blijft liggen op de borden.

  3. Kies bewust welke producten je gebruikt. Wist je dat kalf en lam zorgt voor ongeveer 6 keer meer uitstoot van broeikasgassen dan kip en 43 keer meer dan peulvruchten?

  4. Gebruik de viswijzer om de meest duurzame vis uit te kiezen en zorg ervoor dat de vissen het MSC-keurmerk hebben.

tekst gaat verder onder afbeelding

Zetje in de goede richting
De klant is koning! Maak hier als consument gebruik van door restaurants te laten weten dat je duurzaamheid belangrijk vindt. Gebruik onderstaande tips om zelf een steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de horeca.

  1. Vraag om een doggybag! Dit scheelt geld en helpt voedselverspilling te verminderen. Het is wel belangrijk om de restjes binnen een dag op te eten, niet in te vriezen en goed op te warmen voordat je het opeet.

  2. Kleine eter? Vraag dan of ze ook kleinere porties serveren van hetzelfde gerecht.

  3. Vraag om kraanwater in plaats van bronwater. Wist je dat voor 1 liter bronwater, 3 liter water nodig is?

  4. Kies vaker voor de vegetarische optie. Naast dat dit meestal duurzamer is, helpt het je ook om makkelijker aan je dagelijkse portie groente te komen.

tekst gaat verder onder afbeelding

Duurzame restaurants
Benieuwd welke restaurants al bezig zijn met duurzaamheid? Instock is hier een mooi voorbeeld van. Hier halen ze onverkochte producten op bij de plaatselijke Albert Heijn en andere winkels, waarmee ze vervolgens zalige gerechten maken. Ze hebben restaurants in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Wil je echt een belevenis van je avondje uit maken? Zoek dan het Vuurtoreneiland in Amsterdam eens op. Zij zijn verkozen tot Duurzaam Restaurant van het jaar 2018. Vuurtoreneiland bevindt zich in het Markermeer en je kunt hier alleen per boot komen. De chef-koks werken uitsluitend met seizoens en lokale producten en om niks te verspillen werken ze met een vast menu en van ‘kop tot staart’. Kortom, een echte belevenis in de natuur met heerlijk duurzaam eten.

 

 

Appetite for impact? Volg Amsterdam &Co op facebook en
krijg elke week een Duurzame Greendish Tip.

 

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.