Artikelen

Rowin Snijder

1 Vind-ik-leuks

Een gezonde bodem begint bij jezelf

Rowin Snijder presenteerde zijn idee tijdens het Amsterdam &Co pitchevent in samenwerking met De Gezonde Stad. Rowin wil de voedselkringloop in de stad sluitend maken met zijn zelfgebouwde wormenhotels. ‘Wormenhotels?’ , vroeg de jury. ‘Ja, hierin zetten wormen gft-afval om in eersteklas compost. En composteren, dat is op vele manieren goed voor de stad. Er is minder afval en het draagt bij aan een gezonde bodem.’ Enkele maanden na het pitchevent, bezoeken we Rowin in zijn werkplaats.

Rowin Snijder is een echte vakman. Als timmerman bouwde hij handgemaakte kasten voor winkelinterieurs, maar hij had altijd ergens in z’n achterhoofd dat hij meer met de natuur moest gaan doen. De samenloop van een prettige en een minder prettige omstandigheid versnelde deze wens. Hij was net verhuisd en wilde z’n nieuwe moestuin van biologische grond voorzien, maar kwam van een koude kermis thuis. ‘Biologische potgrond kost al snel € 100,- per m3. Maar toen sprak hij een bevriende kunstenaar die schalen met planten maakt. In het midden van de schaal was ruimte voor wormen die gft-afval composteren tot gezonde grond voor de planten. Rowin combineerde zijn vakmanschap met dit idee en schetste het eerste wormenhotel. ‘Toen ben ik het idee gaan opschrijven, anders bleef het zo in de lucht hangen’, vertelt Rowin. ‘Ik bedacht een houten gft-bak met twee laden. Via de bovenste lade gooi je gft-afval in de bak. In de bak eten wormen het composterende afval. De onverteerde voeding zakt naar de onderkant en valt als compost in de onderste lade.’

Een bijna-doodervaring
De eerste modellen moesten bij mensen thuis komen te staan, maar handwerk bleek voor particulieren te duur. ‘Standaard compostemmers zijn overal te koop. Mensen zagen het hotel als een veredelde afvalemmer en vroegen zich af waarom dat zo duur moest zijn. Dus toen zat ik: ‘wat nu?’ Het idee bleef op de plank liggen tot er een allesveranderende gebeurtenis plaatsvond. Rowin raakte betrokken bij een auto-ongeluk op de snelweg dat hij wonder boven wonder overleefde. Het ongeluk bracht focus in zijn werk en Rowin besloot het commerciële circuit op te zoeken. ‘Ik bracht de wormenhotels onder bij grote keukens in de stad, zoals die van het Amstel Hotel en het Volkshotel’. Wat Rowin betreft een ideale plek. ‘Een wormenhotel is gereedschap om een keuken circulair te maken.

Wormenhotels als verbinders
Naast restaurants zijn er steeds meer buurten waar de wormenhotels opduiken. Ze blijken een bijzondere aantrekkingskracht te hebben. ‘Ze brengen mensen samen, het zijn echte verbinders. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de hotels en ik ken zelfs voorbeelden van mensen die meer verse producten zijn gaan eten, zodat ze meer gft-afval hebben voor het wormenhotel. Voor kinderen heb ik er een raam ingezet, dan kunnen ze kijken naar de composterende wormen.’ Ook uit de hoek van de wetenschap kwam steun voor de hotels. ‘Onderzoek van de UvA toonde aan dat de sociale cohesie van een buurt verbetert als er een wormenhotel in staat.’ Rowins werkplaats, het Green Living Lab, ligt naast het VU medisch centrum en is een groene oase tussen de opgetrokken gebouwen rond de Zuidas. Of dit in de toekomst zo blijft, is de vraag. ‘Nu richten we ons vooral op educatie en bewustwording, maar ik wil de hotels samen met sociale werkplaatsen gaan maken. Zo creëren we meer impact. En ik wil het lokaal houden. Met mensen, voor de mensen.’ En die moestuin, hoe is het daarmee? ‘Ik heb zulke gezonde grond, alles groeit als kool.’

Een gezonde bodem begint bij jezelf verscheen in de rubriek 'Amsterdamse Makelij' in de zevende editie van het Amsterdam &Co magazine: Grote stad, klein hartje. 

Tekst: Ewoud Assen
Fotografie: Nick Helderman

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.