Artikelen

Tekst door: Amsterdam &Co en Beeld: Yuki Kho, Maarten van der Wal, Wim van Egmond

0 Vind-ik-leuks

Iedereen kan een Micropia gebruiken

'Microben produceerden al zuurstof voordat bomen dat deden.’ Eveline Hensel ziet in deze minuscule organismen dan ook enorme kansen voor de wetenschap. Om mensen te interesseren voor microbiologie opende ze het gloednieuwe museum Micropia. Dit is ’s werelds eerste museum waar het onzichtbare leven zichtbaar wordt gemaakt.


Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Eveline Hensel en ik ben directeur van Micropia. Zeven jaar geleden startte ik bij Artis, onder andere met de ontwikkeling van het duurzaamheidsbeleid. Daarna ben ik verantwoordelijk geworden voor de algemene educatie van publiek. Vanuit die rol ben ik Micropia ingerold. In dit project sla ik een brug tussen wetenschap en publiek.

Wat is Micropia?
Micropia is het eerste microbenmuseum ter wereld. Van schimmels tot bacteriën, je duikt hier in de onzichtbare wereld van de microben. Veel mensen associëren microben met kleine vieze beestjes, maar we hebben ze nodig om te overleven. Microben alleen al produceren ongeveer 50% van de zuurstof op aarde! Mijn doel is het publiek te enthousiasmeren voor deze onzichtbare wereld en bewust te maken van het belang van microben. Naast het museum hebben we een platform, waarbij we studenten inspireren en ze richting werkgevers begeleiden. Zo wil ik het draagvlak voor microbiologie vergroten en innovatie stimuleren.

Hoe bereik je dat?
De eerste keer dat ik door een microscoop keek herinner ik me nog goed. Toen ik een beerdiertje uit zijn ei zag kruipen: kip-pen-vel! Ik wist dat als ik datgene wat ik toen zag en voelde kon overdragen, ik iedereen kon enthousiasmeren. We hebben er tien jaar over gedaan om de beleving en de tentoonstelling van micro-organismen te perfectioneren. Dit hebben we gedaan met een geweldig team van inhoudelijke experts,  geluids- en lichtontwerpers, tentoonstellingsbouwers en technici. We hebben bijvoorbeeld speciaal ontwikkelde 3d-kijkers aangesloten aan microscopen, waar je met meerdere mensen tegelijk in kan kijken. Maar je kan bijvoorbeeld ook met een bodyscan op zoek naar de meer dan 100 duizend miljard microben die op en in je lichaam leven. Bruggen slaan stond bij elke beslissing voorop.

Voor wie is het museum?
Micropia is er voor iedereen, van leken tot experts. We laten de microben in context zien, niet alleen de algen, maar de hele voedselketen. We tonen microben die zuurstof produceren en verbinden vervolgens deze kolf aan een terrarium waarin een kikker leeft van die zuurstof. We brengen de informatie gelaagd. Je krijgt het basisverhaal mee door het ontwerp zelf en ook door een korte animatie te bekijken die bij een organisme te zien is. Maar als je meer wilt weten, zijn er anatomieschetsen van het organisme en aanvullende verhalen te vinden. Je kunt zoveel informatie halen als je zelf wilt.

Waarom is dit verhaal zo belangrijk om te vertellen?
Microbiologie biedt perspectief op oplossingen voor alle grote wereldvraagstukken. We leven in een wereld waarin onze relatie met de natuur onder spanning staat. Het is inspirerend om daarin de mogelijkheden van microbiologie te ontdekken. We kunnen zo veel leren van micro-organismen, de toepassingen zijn eindeloos. Wetenschappers hebben onlangs door middel van microbiologie ontdekt hoe je biobrandstof maakt van het onverteerbare, plantaardige restmateriaal van maïskolven. En er is zelfs een organisme ontdekt dat zijn eigen DNA kan repareren! Als je bedenkt dat we nog maar 1% kennen van alle microben die er bestaan, biedt dat enorme kansen.

Waar kijk je naar uit in het komende jaar?
De weg naar Micropia was heel mooi en spannend. Ik verheug me er op om het nu uit te rollen en aan een groot publiek te laten zien. We gaan het platform verder uitbreiden, meer lezingen geven en events organiseren. Ik wil dit ook op andere plekken ter wereld lanceren. Iedereen kan een Micropia gebruiken, want Micropia gaat vooral over onszelf.

 

 

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.