Artikelen

Tekst door: Margot van der Krogt en Fotografie door: Sanja Marusic

0 Vind-ik-leuks

Wij maken de stad gezond van bovenaf

De Dakdokters zijn dak-experts. Ze dragen bij aan een gezonde én mooie stad door groene daken, polderdaken en zelfs voedselproductiedaken te bouwen. Medeoprichter Friso Klapwijk vertelt over het succesvolle bedrijf dat werkt voor particulieren, restaurants, hotels, vastgoedontwikkelaars en de gemeente.

Er komt een dak bij de dokter, waarom?
In Amsterdam liggen kilometers ongebruikt dak, zo zonde! Het ligt maar te dampen in de zon terwijl het zoveel ruimte biedt. Met Mathijs Bourdrez en Daan de Leeuw ben ik in 2009 daarom de Dakdokters begonnen. Onze missie is de stad van bovenaf gezonder maken. We creëren multifunctionele daken die leuk, mooi en vriendelijk zijn. Voor particulieren maken we veel dakterrassen en daktuinen. Maar we hebben ook grotere opdrachtgevers zoals restaurants, hotels, vastgoedontwikkelaars en de gemeente. Daar doen we heel complexe en innovatievere projecten voor, zoals het Polderdak.

Wat zijn jullie leukste projecten?
De introductie van Rooffood is een waanzinnige stap voor de stad. We zorgen ervoor dat er op het dak eten kan groeien dat gebruikt kan worden in een restaurant. Zoals bij Restaurant Vermeer tegenover Centraal Station. Daar hebben we een voedselproductiedak gemaakt, het is volledig ingericht om voedsel te produceren. In Zuidoost is er nu ook een dak waar allemaal dieren en planten leven, dat is heel bijzonder. Een ander project is het Polderdak op de Zuidas. Hier hebben we het water op het dak bestuurbaar gemaakt, net als in een echte polder. Je kunt het waterniveau en de mate van afvloeiing hier besturen, hoe gaaf is dat!

Waarom is natuur in de stad zo belangrijk?
De biodiversiteit in de stad is groter dan op het platteland, wij willen dat versterken door daken – die momenteel juist oorzaak zijn van problemen in de stad – slimmer te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een stenen omgeving minder gelukkig zijn, minder productief, vaker ziek en gevoeliger voor depressie. Dat terwijl we van een groene omgeving juist gelukkig worden. Dus hoe meer groen we toevoegen aan de stad, hoe beter. En daken geven ons hier de ruimte voor die we nodig hebben.

Wat voegen jullie hiermee toe aan de stad?
We kunnen daken gebruiken om verschillende problemen in de stad op te lossen, zoals problemen met water, energie en de natuur. Een dak kan een goede voedselbron zijn. De landbouwuniversiteiten hebben uitgerekend dat een Nederlander 30 tot 40 vierkante meter nodig heeft om zelfvoorzienend te zijn in groente, klein fruit en kruiden. Als je met zijn tweeën woont, heb je aan een dak van 60 vierkante meter dus voldoende. Een snelle rekensom: in Amsterdam kunnen dus 300.000 mensen zichzelf voeden. Dat betekent dat we een totale investeringswaarde van een miljard hebben, dat we in de stad kunnen houden. Slimme daken zorgen niet alleen voor mentale en fysieke gezondheid, maar ook voor de economische gezondheid van een stad.

Hoe ziet de toekomst eruit?
Vijftien jaar geleden kon je nog in de trein in een rookcoupe zitten – dat vonden we normaal –  ik koos er zelfs voor om daar te zitten. Ik kijk daar nu op terug en denk: wat bizar! Zo zie ik dat ook met de zwarte daken. Nu vinden we zwarte daken nog normaal, maar over tien jaar is het onbegrijpelijk.

Met wie zou je een samenwerking aan willen gaan?
Mijn droom is om te werken op wijk- of stadsniveau. Bijvoorbeeld aan de Zuids of het nieuwe Zeeburgeiland. Ik zou zeggen: leg daar geen hemelwaterriool neer. Dat is helemaal niet nodig. In plaats daarvan gaan we polderdaken inrichten. Daar wil ik wel een contract voor. 

 

Margot van der Krogt
Bekijk dit profiel
Sanja Marusic
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.