Artikelen

Rode Kruis Amsterdam

0 Vind-ik-leuks

Heldhaftig, vastberaden en barmhartig

‘Wees lief voor elkaar.’ Deze gevleugelde woorden van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zijn het vrijwilligersleger van het Rode Kruis niet vreemd. Iemand die geblesseerd is geraakt tijdens een marathon, zich in coma gedronken heeft op Koningsdag of door eenzaamheid verteerd wordt, kan rekenen op deze hulporganisatie. ‘We zijn er voor iedereen die in nood verkeert’, zegt Patricia Bosch, vrijwilligerscoördinator. Het Rode Kruis district Amsterdam-Amstelland telt zo’n 1150 vrijwilligers die handelen zoals het Amsterdamse stadswapen voorschrijft: heldhaftig, vastberaden en barmhartig.

De gemiddelde Amsterdammer zal ze kennen van de grote evenementen. Tijdens nationale feest- en herdenkingsdagen en grote sportevents bemannen ze hulpposten en lopen of fietsen ze rond. Ze reanimeren, plakken pleisters, bieden een luisterend oor. ‘Maar we komen ook achter de voordeur, vertelt Patricia Bosch. Bij vluchtelingen, mensen die eenzaam zijn, die leven op het minimum, kwetsbare vrouwen. ‘Een op de acht Amsterdammers is ernstig eenzaam’, zegt Bosch. ‘En dat kunnen ook veertigers, vijftigers zijn, wiens leven altijd draaide om werk, maar die door arbeidsongeschiktheid zijn vereenzaamd.’ In het ‘maatjesproject’ worden zij gekoppeld aan een vrijwilliger die elke twee weken een bezoek brengt.

‘Als hulpverlener zie je hoe cruciaal je kunt zijn’, zegt vrijwilliger en vervoerscoördinator Aïmane Ben M’Hand (21). De scheikundestudent en geboren en getogen Amsterdammer sloot zich drie jaar geleden aan bij het Rode Kruis. Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging naast studie en bijbaan. Het is dankbaar en afwisselend werk, vindt hij. ‘Je helpt slachtoffers, maar biedt ook een luisterend oor. Tegelijkertijd heb je mooie gesprekken, bouw je een netwerk op en mag je cursussen doen.’ Hij zet zich een tot twee dagen per week in.

Tekst gaat verder onder illustratie

‘Je moet wel stevig in je schoenen staan’, vervolgt hij. ‘En tegen bloed kunnen bijvoorbeeld.’ Bij een noodsituatie bepaalt de meldkamer Ambulance zorg of de gemeente of het Rode Kruis wordt opgeroepen. ‘Dan moeten we binnen een half uur in ‘uitrukkleding’ paraat staan.’ Daar krijgen vrijwilligers een verklaring van hun werkgever voor. Het Rode Kruis in Amsterdam beschikt over hulpverleningsmateriaal, noodhulpvoertuigen en voorzieningen om mensen onder te brengen. De landelijke organisatie heeft ook nog twee grote logistieke locaties en hulpmiddelen, mocht dat nodig zijn. Beiden denken er liever niet aan, maar ook hier is een terreuraanslag mogelijk. Het Rode Kruis organiseert nieuwe cursussen, waaronder ‘Stop de bloeding – red een leven’. Ben M’Hand: ‘Je moet overal op voorbereid zijn’. Hij wil na zijn studie scheikunde nog een opleiding verpleegkunde doen.

Nazorg voor vrijwilligers is belangrijk, zegt Bosch. Mensen met zware verslavingen, grote schulden of een psychiatrische aandoening hebben professionele hulp nodig en worden doorverwezen. Maar vooral het maatjeswerk wordt zwaarder, zegt Bosch, omdat mensen steeds langer thuis moeten blijven wonen. Bosch: ‘We houden vinger aan de pols bij onze mensen.’

Ben M’Hand heeft veel gezien, ‘van brandwonden tot onbehandelde schotwonden.’ Ondanks zijn ‘harde aard’, in zijn eigen woorden, heeft de vluchtelingencrisis van 2015 hem diep geraakt. Zoals de Syrische vrouw in de noodopvang, een sporthal in Osdorp, wiens baby hij in handen kreeg gedrukt. ‘Haar hele vlucht heeft ze het kind geen moment uit handen durven geven, zei ze. Hier wel, omdat ze zich eindelijk veilig voelde. Dat vertrouwen was bijzonder.’ Tijdens die crisis stond de telefoon trouwens ‘roodgloeiend’, aldus Bosch. ‘Er ontstond een burgernetwerk’ van mensen die Facebookgroepen oprichtten, tassen met kleding en eten brachten of aanboden schoon te maken. Jaarlijks melden zich zo’n 200 mensen als vrijwilliger bij het Rode Kruis Amsterdam aan, en vertrekken er weer net zo veel. ‘We hebben altijd nieuwe vrijwilligers nodig’, zegt Bosch. ‘We zijn niet alleen in Afrika of in oorlogsgebieden actief. Hier in Amsterdam zijn we net zo hard nodig.’

 

Heldhaftig, vastberaden en barmhartig verscheen in de rubriek 'Achter de schermen' in de zevende editie van het Amsterdam &Co magazine: Grote stad, klein hartje. 

Tekst: Manon Stravens
Illustratie: Olivier Heiligers

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.