Artikelen

Alle Kleuren Oost

0 Vind-ik-leuks

Het nabije oosten

Alle Kleuren Oost zorgt voor verbondenheid in de buurt. De stichting stimuleert contact tussen buurtbewoners, want: door verbinding kweek je begrip. De grootste trots is het jaarlijkse Pride-feest waar iedereen op afkomt. LHBT’ers en moslims, vreedzaam bij elkaar. ‘Dat kán, ja!’

‘Ga eens na, toen je over straat liep vandaag, heb je de gezichten onthouden van de mensen die je bent tegengekomen?’ Aan het woord is Elhoussaine Hmimou, jongerenwerker in de Indische buurt. Zijn punt: we kijken elkaar niet meer aan. En dat zouden we wel moeten doen. ‘Ik groet iedereen als ik over straat loop,’ zegt Elhoussaine. ‘Eerst denken mensen: wat een gek. Later leren ze je kennen, groeten ze terug. En nu groeten ze ook elkaar en maken ze een praatje.’ Zo ontstaat verbondenheid.

Het is precies die verbondenheid waar stichting Alle Kleuren Oost naar streeft. Marten Bos, al veertig jaar af en aan in deze buurt woonachtig, is de founding father van de stichting. Vijf jaar geleden besloot hij dat het tijd was voor een meer diverse herdenking op 4 mei. Een herdenking waar iedereen zich verbonden mee zou kunnen voelen, ook de LHBT+-community en mensen van Marokkaanse afkomst. De herdenking werd een succes – een mooie afspiegeling van de diversiteit in de buurt. Een iftar met een roze randje volgde: de gezamenlijke maaltijd aan het eind van een ramadandag werd genuttigd door LHBT’ers en moslims, vreedzaam naast elkaar. ‘Dat kán, ja! Het heersende beeld van moslims is dat ze niet samengaan met homo’s, maar dat gaat vaak juist heel goed.’ Marten zette door, breidde zijn netwerk uit en zag een stichting ontstaan. Alle Kleuren Oost was geboren. Drie bestuursleden, twee ambassadeurs. Iedereen met een link naar een andere culturele groep. Elhoussaine en zijn organisatie StreetsmArt zijn deel van het brede netwerk en vormen de verbinding met de jongeren.

 

'Wij zetten ons netwerk in beweging.
Alles gebeurt samen met de buurt'

 


Marten Bos

De stichting stimuleert contact tussen buurtbewoners: door verbinding kweek je begrip. De grootste trots is het jaarlijkse Pride-feest, waar iedereen op afkomt. Homo, hetero, moslim, transgender, Surinamer, yup. Iedereen omhelst elkaar, eet, zingt en danst met elkaar. Marten krijgt ieder jaar een brok in zijn keel als hij het ziet. Alle Kleuren Oost wil diversiteit niet wegnemen, maar juist benadrukken en benutten. ‘Het gaat hierom: jouw strijd is mijn strijd’, zegt Marten. ‘Ik loop het risico te worden bespuugd als ik hand in hand loop met mijn vriend, een ander loopt datzelfde risico als ze een hoofddoek draagt. En ik zal voor haar opkomen, ook al is haar religie niet de mijne, en zij zal voor mij opkomen, al vindt ze mijn geaardheid raar.’ Vorig jaar werd Marten verkozen tot ambassadeur van de verdraagzaamheid. Alle Kleuren Oost won de publieksprijs van Het Ideeënlab. Toch blijven Marten en de stichting het liefst op de achtergrond. ‘We noemen ons nadrukkelijk geen organisatie, maar een netwerk. Ik heb gemerkt dat het niet werkt als je dingen van bovenaf aan mensen oplegt, dus het moet van mensen zelf komen. Heeft iemand een idee voor een evenement, dan klopt diegene bij ons aan. Wij zetten dan ons netwerk in beweging. Alles gebeurt samen met de buurt, samen met elkaar.’ Het effect is merkbaar, vinden Marten en Elhoussaine. De buurt voelt veiliger, mensen kennen elkaar. ‘Iedereen wil gezien worden,’ zegt Elhoussaine. ‘We zijn allemaal verschillend, maar daardoor zijn we allemaal één. Alle Kleuren Oost wil zeggen: je bent welkom. Je wordt gehoord.’ Dat mag best nog breder worden uitgedragen, vindt hij. ‘Het is zo simpel, het begint bij bewustzijn. Maak een praatje met elkaar, je hebt niets te verliezen.’ Toch, stiekem streeft Elhoussaine naar iets blijvends, dat de inclusiviteit voor altijd kan benadrukken. Een regenboogzebrapad: geef hem toestemming en een kwast en hij zal de diversiteit hoogstpersoonlijk vereeuwigen op de straatstenen van het Javaplein.

Amsterdam &Co is ook op bezoek geweest bij Alle Kleuren Oost. Bekijk hier hoe dat was. 

 

'Alle kleuren oost wil zeggen:
Je bent welkom. Je wordt gehoord'

 


Elhoussaine Hmimou

 

Het nabije oosten verscheen in de rubriek 'Voor de buurt' in de zevende editie van het Amsterdam &Co magazine: Grote stad, klein hartje. 

Tekst: Cato Montijn
Fotografie: Harry Brieffies

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.