Artikelen

Aimée Zito Lema (33) is beeldend kunstenaar en werkt nu als resident op de Rijksakademie van Beeldende Kunsten aan een project over de Stopera.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Aimée Zito Lema

’Wat gebeurt er achter de schermen?’ “Met die vraag begon ik mijn onderzoek naar de Amsterdamse Stopera. Ik ben geboeid door de onzichtbare structuren achter een situatie en daarmee ook de verborgen sociale geschiedenis van de stad.” Aimée is twee jaar lang artist-in-residency aan de Rijksakademie, een periode waarin ze zich als kunstenaar volop kan ontwikkelen en kan wijden aan experimenten. “Tussen 1979 en 1986 is er door buurtbewoners volop geprotesteerd tegen de Stopera-plannen. Er werden veel acties ondernomen, overigens lang niet altijd negatief van aard. Denk aan een pop-up kinderboerderij of circus op het destijds braakliggende Stopera terrein. Het fysieke aspect van demonstraties vind ik intrigerend. Wat motiveert mensen zich te bewegen? Ik heb mijn vragen naar beweging en politiek vertaald naar een dansperformance - voor mij een nieuwe discipline - in samenwerking met danseres Marjolein Vogels. Tijdens RijksakademieOPEN voeren we het werk Rond de Jambe voor het eerst op.”
Haar missie: Mensen stimuleren om met een kritische blik naar onze samenleving te kijken.
 &Sanne Oorthuizen

Sanne Oorthuizen (31) is curator bij Casco. Haar missie: Het blootleggen van waardesystemen die we als burgers, als dochters, zonen en als vrienden belichamen. 

“Sanne is curator bij Casco in Utrecht, waar we samen een jaar lang aan een project rond het thema ‘coöperatie en alternatieve economie’ hebben gewerkt. Ze is scherp, kritisch en goed in brainstormen. We hebben veel lange gesprekken gevoerd, wat heeft geresulteerd in een hechte vriendschap.”
 &Elisa van Joolen

Elisa van Joolen (32) is kunstenaar, ontwerper en onderzoeker. Haar missie: Ontwikkelen van nieuwe productiemethoden, waarbij samenwerking, openheid, kritische reflectie en hergebruik een belangrijke rol spelen.

“Elisa is modeontwerpster en samen met Kristina Benjocki deelden we een atelier op Prinseneiland. Daar kwam een mooie samenwerking uit voort: met Elisa maakte ik Warp & Weft, een project in samenwerking met Casco rondom de voormalige textielcoöperatie De Ploeg. Elisa is een echte doener, een perfectionist die dingen altijd naar een hoger level weet te tillen.”
 &Marjolein Vogels

Marjolein Vogels (31) moderne danser, performer, choreograaf en artistiek leider van festival WhyNot. Haar missie: Hedendaagse dans en performance kunst als volwaardige kunstuitingen op de Nederlandse culturele agenda plaatsen.

“Marjolein is modern danser en mijn partner in het Stopera-project. Ik heb haar een paar keer eerder zien dansen en was enorm onder de indruk. Ik wist meteen dat zij de juiste persoon was om mee samen te werken. Via Facebook zocht ik contact en het klikte. Marjolein kan de ideeën in mijn hoofd direct vertalen naar fysieke bewegingen; de taal van dans die ik nog niet spreek.”
 

Reacties (1)

Rene van Hoek:

Gezellig

2 jaar geleden| Like
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.