Artikelen

Annemiek is directeur en initiatiefnemer van De Schoolschrijver.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Annemiek Neefjes

“Op een feestje met schrijvers praatte ik met Lydia Rood over mijn prille idee voor De Schoolschrijver. Ze zei gelijk: ‘Jij bent een engel die uit de hemel komt vallen: dit is een idee dat ik altijd heb gehad, maar waarvan ik niet wist dat ik het had!’ Vanaf dat moment ging het hard. De Schoolschrijver komt een half schooljaar iedere week in de klas. Het traject begint en eindigt met een feestelijke start waar de hele school bij betrokken is. De Schoolschrijver blijkt een pot honing: iedereen wil meedoen. Het gaat om kinderen, om taal en om verbinden. Daar zit ergens de sleutel.
De Schoolschrijver begint waar het taal- en leesonderwijs ophoudt. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid naar wat een kind te vertellen heeft stellen de Schoolschrijvers vragen en prikkelen ze creativiteit. Schoolschrijvers geven een kind het zelfvertrouwen om zichzelf te zijn en zich te laten zien; ‘Jouw verhaal is altijd een goed verhaal.’ 
Het idee dat je een dorp nodig hebt om een kind op te voeden spreekt mij aan; iedereen voegt iets toe. Daarom betrekken we leerkrachten en ouders actief bij het aanwakkeren van het plezier in lezen, taal en verhalen verzinnen. Ouders die de Nederlandse taal nauwelijks spreken kunnen heel goed in hun eigen taal verhalen vertellen aan hun kind. Als de verhalen maar stromen, want in verhalen leer je de wereld van de ander kennen.”
Haar missie: kinderen door middel van taal verbinden.
 &Deborah van der Vliet

Deborah (45) werkt inmiddels vijftien jaar als jeugdbibliothecaris op de jeugdafdeling van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Haar missie: Het uitdragen van het plezier in lezen. Lezen en laten lezen. 

“De OBA en De Schoolschrijver vinden elkaar in een gedeelde doelstelling en motiveren elkaar om die te behalen. Deborah laat duidelijk blijken hoe inspirerend en waardevol zij De Schoolschrijver vindt. Door over het project te schrijven op het platform van de bibliotheken, heeft ze bijgedragen aan het succes. Ze heeft een onweerstaanbaar enthousiasme voor lezen en schrijven en zet daar alles voor opzij.”
 &Henny Heijmans

Henny (64) is sociaal ondernemer en is initiatiefnemer van de Stichting Amsterdam Verbindt. Haar missie: Mensen met elkaar verbinden voor een socialer Amsterdam. 

“Ik leerde Henny kennen via een bestuurslid van De Schoolschrijver. Ons eerste gesprek was als een wervelwind; een prettige storm die bol stond van allerlei gedachtes over wat we voor elkaar konden betekenen. Henny is een ster in verbinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij mij het meest heeft geholpen met de gulheid waarmee zij haar netwerk ter beschikking stelde. Ze toont een enorme betrokkenheid bij De Schoolschrijver en is altijd bereikbaar als sparringpartner. Ze is zelfs zo loyaal dat ik vermoed – ik heb het nooit getest - dat je haar midden in de nacht mag wakkerbellen.”
 &Willem Dudok

Willem (36) is eigenaar en oprichter van Johnny Wonder. Zijn missie: Bijdragen aan een samenleving die kansen biedt voor iedereen, door inspirerende campagnes te ontwikkelen en bijzondere projecten te ondersteunen. 

“Willem heb ik leren kennen vanuit het AMVJ Fonds, een Amsterdams fonds gericht op maatschappelijke projecten in de stad. Zij financieren De Schoolschrijver vanaf de tweede editie. Vooral in het eerste jaar kun je als stichting nog maar een beetje laten zien wat je voorstelt en of je in staat bent om je ambities te realiseren. Dan heb je veel aan een fonds dat daadwerkelijk persoonlijke betrokkenheid toont, met mensen die een dialoog willen voeren over de plannen en ambities. Willem is iemand die zelf komt kijken op een school om te horen en zien hoe het daar gaat. Hij toont zich zeer betrokken en heeft ons het zetje in de rug gegeven om door te gaan.”
 

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.