Artikelen

Barbara (49) startte in 2006 het project Track the Talent

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Barbara van Waardhuizen

“Er zit veel meer in de jongeren die wij bereiken dan we denken; ze hebben enorme potentie”, aldus Barbara. Het programma Track the Talent richt zich op laaggeschoolde jongeren - VMBO of praktijkschool - tussen de 15 en 25 jaar die nog geen keuze hebben kunnen maken over een vervolgstudie of baan. Dit zijn jongeren die talentvol zijn, maar geringe kansen op de arbeidsmarkt hebben. In het programma krijgen zij in twaalf weken teambuilding, cultuurproeverijen, sociale- en communicatieve training. Ook gaan ze zelf actief aan de slag met het schrijven van een CV en sollicitatieoefeningen. Het is de combinatie tussen inhoudelijke training en sociale verruiming waardoor jongeren meer zelfvertrouwen en perspectief krijgen. “In de schoolbanken leren jongeren van alles en nog wat, behalve wat de opties daarna zijn. Dat is zonde want er is zoveel mogelijk. De enige manier om te laten zien wat er te doen is, is om de jongeren naar de bedrijven toe te brengen; de drempel over. Deze jongeren zijn op veel fronten vaak heel onzeker. Meestal verwachten ze dat er niet zoveel belangstelling voor hen is binnen de bedrijven. Maar ze worden van harte welkom geheten en voor vol aangezien, ook door de grote baas.”
Haar missie: jongeren op weg helpen naar de juiste vervolgopleiding of baan zodat ze zich kunnen redden in de maatschappij.
 &Fatima Bourri

Fatima (43) is docent op de Hogeschool van Amsterdam, bij de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming. Haar missie: studenten in hun kracht zetten en inspireren, zodat ze altijd in mogelijkheden blijven denken en deze durven aangrijpen.

“Toen Track the Talent nog in de kinderschoenen stond, heb ik intensief samengewerkt met Fatima. Zij heeft vooral veel ervaring met meiden en haar manier van werken was voor mij enorm inspirerend. Fatima stond dichter bij de doelgroep dan ik en fungeerde als belangrijke schakel. Als zij erbij was kon ik gemakkelijk toenadering zoeken bij de meiden met een niet-Nederlandse culturele achtergrond. Fatima deelde hun cultuur; zo gaf zij een workshop hoofddoeken knopen.” Toen Track the Talent in zwaar weer zat heeft Fatima een belangrijke rol gehad bij Barbara’s besluit om door te zetten. “Inmiddels ben ik haar uit het oog verloren, maar haar rol destijds zal ik nooit vergeten.”
 &Warner Dijkhuizen

Warner (56) bewoog van ICT programmeur naar een commerciële en adviserende rol in onder andere het onderwijs en voor de overheid. Daarnaast is hij organisator van techniek- en ICT-workshops en is hij projectleider voor Jet-Net.

“Warner is een man die altijd voor ons klaarstaat. Vanuit IBM verleent hij financiële steun vanaf het eerste uur. Veel andere bedrijven zien ook het belang van ons werk, maar na een paar jaar steunen ze weer een nieuw project dat veelbelovend lijkt. Warner is daarnaast een fijne sparringpartner. Hij denkt strategisch mee en is bereid om de trainingen vanuit IBM continu door te ontwikkelen. IBM geeft onder andere de training Leiderschapskwaliteiten binnen het programma Track the Talent, waarin de jongeren op een interactieve manier leren wat het betekent om verantwoordelijkheid te nemen als leider en wat de eigenschappen zijn van een goede manager.”
 

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.