Artikelen

Bas werkt als Chief Executive Officer bij Fairphone

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Bas van Abel

“Wat is de relatie tussen oorlog in Congo, conflictmineralen en onze mobiele telefoon?” Om deze link duidelijk te maken, heeft Bas van Abel (37) in 2012 Fairphone ontwikkeld. Hij was geïntrigeerd door de paradox van de telefoon. Het is namelijk één van de meest persoonlijke producten die we bezitten, maar we weten niet dat de mineralen die er in verwerkt zijn conflicten veroorzaken in Oost-Congo. Zo hebben wij een enorme connectie met onze telefoon, maar geen connectie met het verhaal erachter. En dat maakt het een ideaal object om de relatie tussen mens en product te illustreren. Bas wil ons laten zien dat we onderdeel zijn van een groter geheel, waarbij we als consument ook een schakel zijn in de verandering die we teweeg kunnen brengen.
Zijn missie: het beter begrijpen van de systemen achter de voorwerpen die we dagelijks gebruiken.

Foto Bas van Abel credit: Karoly Effenberger, Fairphone
 &Janine Huizenga

Janine is oprichter van de JHD / Creative Cooperative NL. Haar missie: ontwikkel technologische oplossingen op een menselijke schaal en vanuit de culturele en persoonlijke achtergrond van de gebruiker(s).

“Janine heeft mij en wat ik nu doe voor een groot deel gevormd. Ze was mijn docente op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en heeft me later onder haar hoede genomen bij Waag Society. Ze inspireerde mij ontzettend met haar werk. Het was veel artistieker dan ik gewend was. In haar benadering van nieuw werk zit altijd iets van haarzelf, iets eigens. Dat doe ik nu ook in mijn werk. Want je kan pas echt achter hetgeen dat je maakt staan, als het eigen is. Ik denk dat hier ook het gevoel van ownership terugkomt dat ik met de Fairphone wil oproepen. Janine heeft mij geleerd om me als ontwerper te laten inspireren door de kunstgeschiedenis. Tegelijkertijd daagde ze me continu uit om verder te denken en gaf ze me de ruimte om te groeien. Ze kan meer uit mensen halen dan mensen uit zichzelf kunnen halen.”
 &Arne Hendriks

Arne is kunstenaar en onderzoeker. Zijn missie: schaarste omarmen.

“Als Arne en ik bij elkaar zitten is het één grote ideeënmachine. Ik heb hem op een hackersfestival ontmoet. Nadat ik daar een praatje had gegeven, kwam hij naar mij toe. Hij wilde iets met mij opzetten. Dat werd het Instructables Restaurant: een restaurant dat we volledig van het internet hebben gedownload, van meubels tot recepten. In die tijd heb ik van Arne geleerd hoe je PR en de media kan inzetten om je verhaal over te brengen. Ons werk is complementair. Ik bekijk het geheel vanuit de pragmatische en zakelijke kant en hij vanuit de kunstzinnige kant. Arne gebruikt kunst om zijn boodschap over te brengen. Hij werkt al jaren gepassioneerd aan zijn project The Incredible Shrinking Man, wetende dat het niet echt een einde heeft. Zijn eindeloze passie inspireert mij enorm. Net als Jeanine, heeft ook hij een groot deel van mijn denken gevormd. Fairphone gaat over hoe ik denk, wie ik ben, wat ik doe en wat ik vind. Daar heeft hij een belangrijke invloed op gehad.”
 &Jaime de Bourbon de Parme

Jaime is ambassadeur bij de Heilige Stoel. Zijn missie: transparante en verantwoorde toeleveringsketens. 

“Jaime gelooft in het onmogelijke. En doet het vervolgens. Hij is het brein achter Conflict Free Tin Initiative, een pilotproject dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgestart om conflictmineralen in Oost-Congo onschadelijk te maken. Met het project zijn mijnen in conflictgebieden veilig gemaakt. Fairphone is een van de partijen die hier aan mee heeft gedaan. Ik ben aan Jaime gekoppeld vanwege onze vergelijkbare doelen. Hij is iemand die binnen de diplomatieke context enorm veel achter de schermen heeft gedaan. Maar ook voor de schermen heeft hij ons verhaal enorm laten landen. Ik ben met hem op mijn bezoek in Oost Congo geweest, begeleid door militairen escortes. Dat was heel bijzonder. Ik koester Jaime heel erg. Hij zet zijn diplomatie in voor een betere wereld. Hij weet waar hij vandaan komt en gebruikt zijn netwerk om mensen te helpen. Dat maakt hem een ontzettend goede en verfrissende diplomaat.”
 

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.