Artikelen

Cathelijne (47) is directeur van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Cathelijne Broers

“Als ik door De Nieuwe Kerk of de Hermitage loop en bezoekers zie genieten en praten over kunst, ben ik trots.” Cathelijne (47) legt als directeur van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam voortdurend verbindingen met musea en collecties van over de hele wereld. “Ik zeg altijd dat er niets zou gebeuren als we niet zouden samenwerken. Je zoekt elkaar continu op om mooie verhalen te vertellen. En het ongelooflijke is dat als je werkt met museale mensen uit diverse landen, de culturele dialoog boven wat voor politiek dan ook gaat. Dan kun je door alle geschiedenissen en religies heen.”
Op het moment dat we een tentoonstelling gaan ontwikkelen, wordt het contact met de bezoeker gezocht. “We bedenken aan wie en hoe we ons verhaal willen vertellen, om zoveel mogelijk mensen te bereiken.” De nieuwe doelgroep voor de huidige tentoonstelling Rome in De Nieuwe Kerk zijn scholieren over het hele land. “Zo’n tentoonstelling duurt maar een paar maanden, dus moet je de aandacht opeisen in het culturele veld om concurrentie het hoofd te bieden. Nu domineert die kop van keizer Constantijn de stad, net als hij in de oudheid deed.”
Haar missie: Met beide instituten mooie verhalen vertellen en daarmee verbinding zoeken binnen en buiten de stad.
 &Hester Schölvinck

Hester (47) is oprichter en partner van De Nieuwe Collectie. Haar missie: Iedereen laten delen in het mooie culturele erfgoed dat dit land rijk is, door tentoonstellingen te maken voor een breed publiek. 

“Hester maakte voor ons de tentoonstelling ‘Reis in de Tijd’ over de bijzondere geschiedenis van De Nieuwe Kerk zelf. Denk bijvoorbeeld aan inhuldigingen, de Nationale Herdenking op 4 mei en het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. Michiel de Ruyter, P.C. Hooft en Vondel liggen hier begraven. Je kunt vanaf de vroege 15e eeuw tot nu een berg wapenfeiten van De Nieuwe Kerk verzamelen. Dat heeft Hester op een buitengewoon leuke manier tentoongesteld. Maar ze is ook belangrijk voor de Hermitage. Ze is namelijk projectleider van Plantage Amsterdam, een samenwerkingsclub van zeventien culturele instellingen in de Plantagebuurt. Die buurt heeft zoveel te bieden om de toenemende drukte van de binnenstad in balans te brengen. Hester weet daarin belangrijke verbindingen te leggen.”
 &Lars Boering

Lars (46) is directeur van de World Press Photo foundation. Zijn missie: Met World Press Photo wereldwijd de fotojournalistiek en documentairefotografie steunen en bevorderen. 

“Het samenwerkingsverband tussen De Nieuwe Kerk en World Press Photo ontstond in de jaren tachtig. Na een periode in de Oude Kerk geëxposeerd te hebben, is World Press Photo terug in De Nieuwe Kerk. Lars is sinds begin 2015 directeur en heeft mooie ambities met World Press Photo. Het is leuk om elkaar te inspireren hoe je een tentoonstelling maakt of hoe je een verhaal vertelt. Wij zijn vrij museaal hierin, we gaan uit van onze kennis van het gebouw. Lars en zijn team hebben een ander manier van vertellen, aangezien World Press Photo een reizende tentoonstelling is. Als je de krachten bundelt op marketinggebied, maar ook aan de achterkant, kom je uit op het klassiek voorbeeld van een ‘1+1 = 3 samenwerking’.”

 

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.