Artikelen

Chantal is Directeur initiatienemer Stichting Discussiëren Kun Je Leren.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Chantal Deken

“Vanaf mijn vierde wist al ik zeker wat ik wilde worden: juffrouw.” Haar liefde voor het lesgeven heeft Chantal Deken (37) een stap verder gebracht toen ze acht jaar geleden Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) oprichtte. DKJL is een stichting die zich inzet om leerkrachten en leerlingen te helpen de vaardigheden rondom discussiëren onder de knie te krijgen. Dit is belangrijk in het multiculturele Amsterdam, want zo gaan kinderen het gesprek aan met elkaar en worden ze geconfronteerd met de verschillende achtergronden van hun omgeving. Haar missie is om kinderen zo vroeg mogelijk te leren discussiëren en zo een betere samenleving te creëren, waarin mensen naar elkaar luisteren en de dialoog met elkaar aangaan.
Haar missie: kinderen zo vroeg mogelijk leren discussiëren, om zo een betere samenleving te creëren, waarin mensen naar elkaar luisteren en de dialoog met elkaar aangaan.
 &Nathalie Bremer

Nathalie is voorzitter van de Stichting Discussiëren Kun Je Leren. Haar missie: goed onderwijs voor alle kinderen. 

“Nathalie en ik raken nooit uitgepraat over onze missie. Ze is al vijf jaar voorzitter van DKJL en inmiddels een ook hele goede vriendin. Voor DKJL kan ik haar ’s nachts wakker bellen als ik met een dilemma zit. Samen zetten we het versterken van de mondelinge taal op de kaart. We focussen ons op de mondelinge taalvaardigheid, want het is een ondergeschoven kindje in Nederland, en dat moet veranderen. Zij heeft me niet alleen geholpen om DKJL te profileren, maar ook om een duidelijke visie en missie te ontwikkelen. Nathalie heeft een enorm hoog energieniveau en is een enorm betrokken iemand als het gaat om het onderwijs. Ze werkt nu bijvoorbeeld ook voor de PO-Raad en heeft voor het ministerie van onderwijs gewerkt. Daarnaast was ze binnen de gemeente Amsterdam manager van de kwaliteitsaanpak van het basisonderwijs. Ze streeft ernaar dat kinderen naar hun kunnen gaan presteren en dat ze meer kansen krijgen, zowel in het onderwijs als in de toekomst.”
 &Samantha van der Werff

Samantha is grafisch ontwerper en art director. Haar missie: mensen verwonderen, laten zien wat er in werkelijkheid te zien en te voelen valt en in contact komen met zichzelf.

“Samantha heeft DKJL een gezicht gegeven. Ze is mijn vormgeefster. Ondanks het feit dat we niet vanaf het prille begin samenwerken, begrijpt ze onze concepten goed en kan deze daardoor perfect visualiseren. Met haar vormgeving heeft ze DKJL gepositioneerd in Amsterdam als een organisatie die zich onderscheidt in het aanbieden van discussies voor kinderen. Haar flexibele opstelling leidt bij een organisatie als DKJL tot een fijne samenwerking. We bellen haar soms met een verzoek voor een flyer, die dan de volgende dag af moet zijn. En dan doet ze dat gewoon, wat voor ons heel veel betekent. Ik ben een nogal kritische opdrachtgever en ik weet dat ik het haar soms moeilijk maak, maar ik ben haar wel ontzettend dankbaar. Want zij geeft ons een gezicht, dat merk ik echt. Als ik bijvoorbeeld trainingen geef, zegt iedereen ‘Jeetje, jullie identiteit spreekt echt aan!’. En dat heb ik voor een groot deel aan Samantha te danken.”
 &Christa Compas

Christa is bestuurder in het voortgezet onderwijs. Haar missie: kinderen het vertrouwen geven dat ze een changemaker in hun eigen wereld kunnen zijn. 

“Christa is een kritische sparringpartner met een groot netwerk, dat ze graag met je deelt. Samen hebben we een visie ontwikkeld en projecten opgezet, zoals Amsterdammertje van het Jaar. Dit is een vergelijkbaar initiatief als de verkiezing van de Amsterdammer van het Jaar van Het Parool, maar dan voor kinderen. Het idee is ontstaan omdat de realisatie van het actief burgerschap binnen scholen moeizaam verliep. Met een prijsuitreiking wordt het actief burgerschap concreet. Ik ken haar als directeur van het Amsterdams Begeleidingscentrum (ABC), waar ze in opdracht van Amsterdamse scholen werkte om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Christa zit nooit stil denk ik. Ze heeft een groot maatschappelijk hart en is erg betrokken. Dus als het niet linksom kan, dan kan het wel rechtsom. Ze is echt een ik-geef-nooit-op type. Door haar bevlogenheid vind ik het heerlijk om met haar te sparren. We zitten soms met elkaar in een rijdende trein en een opdracht moet dan de volgende dag af zijn, wat eigenlijk niet gaat. Toch zorgen we er voor dat we er uit komen. En wat het dan oplevert, daar zijn we dan allebei zó trots op.”
 

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.