Artikelen

Cintha is juriste en initiatiefnemer en directeur van ARTZUID.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Cintha van Heeswijck

"Door kunst op straat te zetten, komen de mensen uit hun huizen en hebben ze iets om over te praten. Hierdoor krijgen we meer een dorpsgevoel in de buurt." Cintha (1964) is initiatiefnemer en kapitein op het schip van ARTZUID, een tweejaarlijkse beeldenroute met kunstwerken die de verbinding maakt tussen het Museumplein en de Zuidas. In tegendeel tot de bestaande culturele instituten is de beeldenroute een nieuw concept dat veel binnen- en buitenlandse bezoekers trekt.
ARTZUID wordt samen met een team van vaste medewerkers en ruim tachtig buurtvrijwilligers gerealiseerd. Het succes? Dat zit hem volgens Cintha in het zoeken van draagvlak in de buurt waar je iets organiseert. ARTZUID creëert dan ook een lokaal buurtgevoel. Maar wel met kunstwerken die zijn ontworpen door internationale kunstenaars. ARTZUID is tot en met 22 september te bewonderen.
Haar missie: de interactie tussen de bewoners in de Apollobuurt bevorderen door kunst op straat te zetten in de vorm van een beeldenroute.
 &Michiel Romeyn

Michiel is acteur, schrijft gedichten, maar is bovenal kunstenaar. Zijn missie: ervoor zorgen dat er weer bloed door de aderen van Zuid stroomt door kunst in de vorm van een beeldenroute. 

"Michiel voelde dat we dit moesten doen om weer wat bloed door de Zuid-aderen te laten stromen. Hij is vanaf het eerste moment, in 2009, betrokken bij het project als curator. Naast kunstenaar en acteur in het programma Jiskefet, is Michiel buurtbewoner en opgegroeid in de Apollo-Beethovenbuurt. Hij heeft de buurt altijd als vrij kil ervaren en wilde dat samen met mij aanpakken. Hij heeft mij echt geholpen omdat ik als juriste helemaal niet thuis was in de kunstwereld. Michiel als kunstenaar wel en hij wist net als ik hoe belangrijk ARTZUID zou kunnen zijn voor de buurt."
 &Roberto Payer

Roberto Payer is directeur van het Hilton Hotel in Amsterdam. Zijn missie: de betrokkenheid van de buurt altijd nastreven door in en rond het hotel exposities en culturele manifestaties te organiseren. 

"Roberto heeft ARTZUID zichtbaar gemaakt in de stad Amsterdam. Hij is geboren in Italië en mag zichzelf directeur noemen van onder andere het Hilton Hotel. Roberto streeft betrokkenheid van de buurt na door in en rond het hotel exposities en culturele manifestaties te organiseren. Zijn liefde voor de omgeving dateert vanaf het begin dat hij hier werkte. Toen werd hij gegrepen door de schoonheid van Berlages Plan Zuid en de Amsterdamse School architectuur. Het zogeheten Plan Zuid. Het initiatief voor ARTZUID heeft hij van harte omarmd en vanuit het Hilton Hotel werkt hij graag mee om zoveel mogelijk bezoekers uit binnen- en buitenland deze prachtige sculptuurroute te laten ervaren."
 &Irene Scheurder

Irene Schreuder leidt momenteel het bedrijf Drs. Hans Schreuder. Haar missie: het ontwikkelen van nieuwe preventieve gezondheidszorg en bijbehorende producten, geïnspireerd en gemaakt door de natuur.

"Irene heeft haar hele netwerk opgetrommeld voor de eerste sponsoravond van ARTZUID. Ik had hier zelf nog geen ervaring mee, dus ze heeft mij en het initiatief ontzettend geholpen. Naast Zakenvrouw van het Jaar, is Irene ook oprichtster van Biodermal. Ze is opgegroeid in deze buurt en heeft net als ik het belang van het project gezien."
 &Egbert de Vries

Egbert is momenteel directeur van de Amsterdamse federatie van woningbouwcorporaties en lid van het algemeen bestuur van het waterschap.

"Mijn eerste contact met Egbert, voormalig stadsdeelvoorzitter van Zuid, was op het wekelijkse spreekuur voor burgers in 2008. Ik vertelde dat ik een beeldenroute wilde starten op de lanen van Berlage om de buurt te verlevendigen en vroeg hoe hij daarover dacht. Egbert was meteen enthousiast. Stadsdeel Zuid gaf de vergunning af en een ondersteunende subsidie en ARTZUID was hiermee geboren. Het vereist visie en durf om als politicus nieuwe initiatieven te omarmen. Egbert heeft het vermogen om out of the box te denken. Later pleitte hij bij de centrale stad voor steun aan ons project. En onder zijn leiding is Plan Zuid van Berlage tot beschermd stadsgezicht verklaard.”
 

Coco Chloë Aarts
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.