Artikelen

Inge werkt als regiocoördinator bij stichting Day for Change.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Inge Reyntjes

“Mensen hebben het wel eens over een druppel op een gloeiende plaat, maar wees maar eens die druppel.” Inge Reyntjes is regiocoördinator bij de stichting Day for Change, een educatieve organisatie. Met de Day for Change Actie, waar Amsterdamse scholen al jaren aan meedoen, leren kinderen om in de praktijk een sociale onderneming op te zetten. Het doel is om kinderen en jongeren op een leerzame manier bekend te maken met ‘inclusive finance’ ook wel microfinanciering genoemd. Met een microfinanciering van Day for Change zetten leerlingen bedrijfjes op. Dit vergt ondernemerschap en creativiteit. De winst die ze maken, wordt ingezet voor 'inclusive finance' projecten in ontwikkelingslanden. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Inge’s missie is om samen te bouwen aan een duurzame wereld.
Haar missie: samen bouwen aan een duurzame wereld.
 &Loes Schenk-Sandbergen

Loes Schenk-Sandbergen was ruim veertig jaar docente aan de afdeling Sociologie & Antropologie. Haar missie: door middel van empowerment bijdragen aan armoedebestrijding en gendergelijkheid en tegelijkertijd studenten motiveren en inspireren hetzelfde te doen. 

“Loes motiveerde me om het onderzoek dat ik tijdens mijn studie verrichtte, ook in de praktijk toe te passen. Ik leerde Loes kennen toen ik begon met mijn studie antropologie in Amsterdam. Zij was behalve universitair docent ook consultant en werkte voor allerlei NGO’s en overheden. Ze was vooral werkzaam in Azië en richtte zich op vraagstukken over ontwikkeling, gender en empowerment. Tijdens haar werk probeerde ze lokale mensen en vooral vrouwen een stem te geven, om vervolgens vanuit hun visie advies aan beleidsmakers te geven. Als docent is ze iemand die zich inzet voor haar studenten. Zelfs na mijn studie bleef ze betrokken en stuurde ze me papers die ik zou kunnen gebruiken in mijn werk.”
 &Eva van Dijk

Eva is mede-oprichter van FoodSharing. Haar missie: in één klap zorgen voor minder verspilling en meer verbinding, op een manier die helemaal past bij de moderne samenleving – a sharing economy. 

“Eva is mijn inspiratiebron en andersom. We blijven elkaar voortdurend inspireren en houden elkaar op de hoogte van fondsen of bijzondere initiatieven. Ze heeft FoodSharing opgericht waarmee ze de voedselverspilling in de stad tegengaat en de sociale cohesie in de buurt verbetert. Via dit platform kun je namelijk boodschappen die je over hebt online aanbieden en hoef je geen eten meer weg te gooien. Zo kan bijvoorbeeld een buurvrouw jouw overgebleven spinazie komen ophalen. Verder is Eva bezig om haar initiatief uit te zetten op drukbezochte plekken. In openbare ruimtes in Amsterdam worden bijvoorbeeld kasten neergezet waar je de quinoa in kunt zetten die je gekocht hebt, maar toch niet lekker vindt. Wat ik in haar waardeer is haar tomeloze energie en doorzettingsvermogen. Ze kan gewoon niet stil zitten.”
 &Debbie Verhagen

Debbie ontwerpt sieraden voor haar eigen merk meCHICas. Haar missie: zoveel mogelijk verschillende mensen gelukkig maken met een uniek en op het lijf geschreven sieraad. 

“Debbie is voor mij echt het toonvoorbeeld van een creatieve en passievolle ondernemer met lef. We werkten samen bij de onderwijsbalie van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een winkeltje in De 9 Straatjes, meCHICas. Hier verkoopt ze haar eigen sieraden. Ze gaat ook regelmatig naar Mexico en Azië om stenen en materialen voor haar sieraden uit te zoeken. De combinatie van culturen in haar werk spreekt me enorm aan. Debbie is een kleurrijk en positief persoon en dat zie je ook terug in haar winkeltje. Je wordt gewoon vrolijk als je daar bent. Ik zie haar echt als iemand die vanuit haar passie en creativiteit haar brood verdient. Ik gebruik haar ook als voorbeeld tijdens de Day for Change Actie om zo de kinderen te inspireren hun hart te volgen.”
 

Mila Stolk
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.