Artikelen

Janno (33) is freelance voedseljournalist, moderator, researcher en programmamaker.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Janno Lanjouw

“Alles komt samen in eten. Het beïnvloedt diverse aspecten, zoals onze gezondheid, onze economie en problemen met het milieu.” Janno Lanjouw (31) richtte samen met een groep vrienden vijf jaar geleden het Food Film Festival op. Het doel van dit festival is om te laten zien hoe je de wereld kunt verbeteren door je te verdiepen in eten. Tijdens het festival probeert Janno complexe onderwerpen omtrent voedsel uit te leggen om ze zo letterlijk en figuurlijk behapbaar te maken voor het grote publiek. Janno's missie is om mensen via eten de wereld te laten begrijpen.
Zijn missie: mensen via eten de wereld te laten begrijpen.
 &Ruben Maes

Ruben is gespecialiseerd in strategisch communicatieadvies. Zijn missie: werk moet meer opleveren dan inkomen. 

“Ruben is een kei in het scheiden van goede en slechte argumenten. Het Grote … Debat is ieder jaar weer onderdeel van het Food Film Festival en wordt geleid door Ruben. Voor iedere editie van het Food Film Festival wordt er een ander onderwerp aangesneden, zoals bijvoorbeeld genetische modificatie of de visserij. Dit zijn emotionele onderwerpen voor de belangrijkste betrokken partijen. Wel of geen vlees eten, vissen in de Noordzee of genetisch modificeren van landbouwgewassen hebben fervente voor- en tegenstanders die het onderwerp vaak vanuit hun geheel eigen perspectief bekijken. Een van de belangrijkste doelen van het Food Film Festival is om mensen in staat te stellen zelf conclusies te laten trekken over voedselonderwerpen. Ruben speelt hier een belangrijke rol in. Hij laat de deelnemers in het debat onderwerpen zelf uitleggen. Door ze daarin eenvoudig, maar strategisch te sturen is het Grote … Debat tot nu toe ieder jaar een van de hoogtepunten van het festival.”
 &Jonathan Karpathios

Jonathan is eigenaar van restaurant Vork en Mes. Daarnaast schrijft hij ook kookboeken. Zijn missie: laten zien dat door de manier waarop we eten kunnen we de wereld beter achterlaten voor onze kinderen. 

“Jonathan is net zo oprecht als zijn gerechten. Een vrolijke wereldverbeteraar die vindt dat een betere wereld begint bij jezelf. Hij is van mening dat door je te verdiepen in wat er om je heen gebeurt, je je ecologische voetprint kan verminderen, je leuke mensen ontmoet en meer kan genieten. Het mooie aan Jonathan is het zichtbare plezier dat hij heeft in het verbeteren van de wereld. Dit werkt erg aanstekelijk. Ook laat hij door zijn simpele wijze van koken mensen op een andere manier kijken en genieten van eten dat uit de buurt komt. Ik kook thuis graag recepten uit zijn kookboek Echt Eten. Zelfgemaakte zuurkool met buikspek is mijn favoriet, maar altijd met de gedachte in mijn achterhoofd: niet te vaak vlees eten.”
 &Jamila Abass


Fotografie Janno Lanjouw

Jamila is een gepassioneerde web en mobiele apps bouwer. Haar missie: er naar streven om mensen die onderaan de maatschappij staan, en in het bijzonder vrouwen, in staat te stellen om kennis te vergaren.

“Jamila is een pittige dame uit Kenia. Ze heeft een blijvende indruk op me gemaakt, ook al heb ik haar maar één keer ontmoet in Amsterdam. Met haar bedrijf M-Farm heeft Jamila een app ontwikkeld voor kleine boeren in Kenia. M-Farm richt zich op subsistence farmers, boeren die met hun productie in de eerste plaats zichzelf en hun familie voeden. Met de app kunnen ze zien waar ze de beste prijs krijgen voor hun producten. De boeren hebben vaak een geringe opleiding gehad en weinig toegang tot informatie, maar vaak wel een mobiele telefoon. Via een systeem met sms-berichten kunnen ze zien waar de beste markt is, en of het bijvoorbeeld loont om met anderen hun producten in bulk aan te bieden en zo te besparen op transport. Wat ik zo stoer vind aan Jamila is dat ze niet met het zoveelste pluizige idee komt om arme boeren te helpen. Dit gaat over deelname aan de wereldmarkt, over het gebruik van mobiele technologie en sociale voorzieningen. Dat zijn veel vliegen in één klap.”
 


Janno heeft voor Amsterdam &Co de volgende reportages geschreven:
Interview met Wie Amsterdam Voedt by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Alphons Kurstjens by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Marten Verdenius en Sietske Klooster by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Justus de Nijs en Dion Eggen by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Thijs van Banning by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Karel Goudsblom by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Mike Venekamp by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met René Verdonk en Sabine van den Berg by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Henk den Hartog en Wilma van der Wolf by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Guus Waal by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis 
Interview met Arwin Bos by Janno Lanjouw, met fotograaf Maartje Strijbis

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.