Artikelen

Jeannette (34) is maatschappelijk werker bij HVO-Querido.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Jeannette Jennissen

“In de begeleiding van jongeren richting zelfstandigheid is het belangrijk om uit te vinden waar iemand goed in is en hoe we dat gezamenlijk verder kunnen versterken. Het is mooi werk, waarin ik samen met een jongere na een onstuimige periode in zijn of haar leven op zoek ga naar een nieuw perspectief. Een vast dak boven het hoofd is daarbij een belangrijke basis, die vaak lang heeft ontbroken. Het gaat ook niet altijd in één keer goed. De problematiek is vaak complex. Het vertrouwen in anderen is gaandeweg zeer fragiel geworden bij de jongeren waarmee ik contact heb. Dan moet je echt zoeken naar een insteek die past. Dat is leuk, uitdagend én ingewikkeld. Ik begeleid bijvoorbeeld een meisje met wie het contact in het begin stroef verliep. Inmiddels hebben we toch een vertrouwensband op kunnen bouwen en heeft ze hard gewerkt om haar leven op de rit te krijgen; ze verhuist binnenkort naar een zelfstandige woonplek. Het geeft me energie als zoiets toch lukt. 
Ik werk met veel plezier in een zelf-organiserend team bij HVO-Querido. Hierin valt nog veel te ontwikkelen en dat biedt mij nog meer verdieping in het werk. Zolang dat het geval is, zit ik nog op mijn plek."
Haar missie: Jongeren via een krachtgerichte aanpak weer laten geloven in zichzelf en perspectief bieden.
 


 

&Eric Albers

Eric (53) heeft een eigen praktijk voor narratieve therapie: Basanos. Zijn missie: Leren luisteren naar de verhalen en hervertellingen van de mooie mensen in deze stad, om zo het mededogen van hulpverleners te vergroten. 

“Eric geeft training in gesprekstechnieken die eigenlijk de kern van ons werk vormen. De manier waarop Eric deze trainingen vormgeeft inspireert mij enorm. Hij durft hulpverleningstermen op de hak te nemen die te pas en te onpas worden gebruikt door hulpverleners, zoals het woord ‘dagbesteding’. Eric breekt zo’n term mooi open door aan ons, hulpverleners, een simpele vraag te stellen als: ‘Sta jij ’s morgens op om naar je dagbesteding te gaan?’ Ook heb ik van hem geleerd dat je met andere , juistvaak simpele vragen veel te weten kunt komen over wat een jongere belangrijk vindt.”
 &Paul Asberg

Paul (57) is directeur Zorg bij HVO-Querido. Zijn missie: De bezieling en kracht aanboren van medewerkers door hen zeggenschap en verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen werk. 

“Ons team is sinds kort, als eerste van de organisatie, zelforganiserend. Eerder stemden we vooraf alles af met een teammanager; nu gaan we het als team gewoon doen. Paul heeft ons hiervoor het vertrouwen gegeven. Dat is typerend voor Paul als leidinggevende: hij staat open voor dit soort experimenten en kan loslaten. Dat moet je maar durven als regiodirecteur. Je zult verrast zijn als je ziet wat er gebeurt als je het stuur uit handen geeft. Je denkt misschien: ‘Iedereen gaat de kantjes ervan aflopen’, maar het tegenovergestelde gebeurt. Ook mijn betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel zijn gegroeid.”
 &Anja Senhorst

Anja (52) is oprichter van Zorg Zelforganiseren. Haar missie: De verbinding herstellen tussen hoofd en hart in de zorg, door ruimte te maken voor creativiteit en persoonlijk talent.

“Anja is als externe coach ingehuurd om ons als team te ondersteunen in het proces van zelforganisatie. Zij ‘ademt’ het geloof in deze vorm van organiseren. Anja weet goed met sceptische reacties om te gaan zonder opdringerig te worden en kan moeilijke situaties terugbrengen tot de essentie. Er zitten spannende kanten aan deze manier van werken, zoals elkaar binnen het team beoordelen. Eerder lieten we het aan de leidinggevende om in te grijpen als iets niet werkte, nu kan dat gewoon niet. Anja leert ons dat we confrontaties tijdig moeten aangaan en dat er daarbij ook ruimte mag zijn voor humor en lichtheid.”
 

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.