Artikelen

Jotte is locatiemanager van IMC Weekendschool.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Jotte Hof

“We laten kinderen de wereld zien en hun talenten ontdekken.” Jotte merkte dat leerlingen in het regulier onderwijs ‘moeten leren voor later’. Een abstract begrip dat jongeren niet motiveert. Op IMC Weekendschool wordt hun natuurlijke nieuwsgierigheid geprikkeld. Iedere zondag, tweeënhalf jaar lang, ontmoeten jongeren tussen de 10 en 14 jaar enthousiaste professionals uit verschillende beroepsgebieden. Ze maken kennis met vakgebieden als beeldende kunst, recht en techniek. De school richt zich op gemotiveerde jongeren uit sociaaleconomische achterstandswijken in Noord. Hierdoor ontstaat er een mooie ontmoeting tussen verschillende culturen.
Haar missie: het creëren van een uitdagende leeromgeving waarin jongeren zichzelf kunnen zijn, hun kunnen talenten ontdekken en vanuit hun eigen interesses keuzes kunnen maken voor de toekomst.
 &Melle Dotinga &Jaap Stahlie

Melle (links) is co-creator en (script)schrijver. Zijn missie: mensen en organisaties helpen hun potentieel volledig te benutten, met een glimlach. Jaap (rechts) is fotograaf. Zijn missie: de dingen graag zien en vastleggen voor wat ze zijn, omdat alles van zichzelf al een intrinsieke schoonheid bezit. 

“Het duo leert kinderen niet alleen wat reclame maken is, maar benadert hen echt als samenwerkingspartner. Melle en Jaap zetten zich als gastdocent in voor het vak ‘Reclame maken voor jezelf’. Volgens het duo heeft iedere leerling een eigen, creatieve kracht. Vorig schooljaar daagden ze de kinderen uit om te verwoorden wat IMC Weekendschool nou eigenlijk voor hen betekent. Samen hebben ze een prachtige campagne neergezet. Een ander belangrijk wapen van Melle en Jaap is humor. Ze laten de leerlingen hun voeten op tafel leggen. Of nemen hen mee naar het bos om al wandelend inspiratie op te doen. ‘Net zoals reclamemakers dat doen.’ Door de leerlingen echt in hun rol te laten stappen, wordt iets heel praktisch uitvoerbaar. In zo’n brainstormsessie is niets wat je zegt raar of gek. Als ik zie hoe deze omgeving jongeren inspireert en hoe ze zichzelf vervolgens ontwikkelen, wordt mijn eigen overtuiging alleen nog maar bevestigd.”
 &Martine van der Veen

Martine werkt als advocaat bij Stibbe. Haar missie: de horizon van de leerlingen vergroten en hen enthousiast maken voor het vak van advocaat. 

“Jongeren leren van haar wat het betekent om advocaat te zijn. Martine is namens het advocatenkantoor actief betrokken als gastdocent voor het vak Recht. In dit vak laat ze de leerlingen kennismaken met vaardigheden zoals snelpleiten. Dan daagt ze kinderen uit om in korte tijd een betoog voor te bereiden en te houden. Hierbij is ze niet bang om maatschappelijke thema’s aan te snijden. Iets wat de weekendschool typeert. Met ongelofelijk veel motivatie en enthousiasme heeft ze het lespakket mede vormgegeven en neergezet. Ze weet de vonk over te brengen, wat het vak tot een succes maakt. Martine zorgt vanuit Stibbe niet alleen voor financiële steun, ze staat uiteindelijk ook echt voor de klas. Dit zorgt voor een hele bijzondere samenwerking.”
 &Chaima Ben Yahia

Chaima zit in het tweede jaar van de lerarenopleiding Geschiedenis. Haar missie: voor de klas staan als geschiedenisdocent. 

“Chaima was een van mijn eerste leerlingen. Ik zag een energiek kind, vol vragen en een tikkeltje bijdehand. In een les van Peter Plasman, destijds advocaat van Mohammed B, vroeg ze: 'Wat als de politie Mohammed B niet wilde helpen, omdat de agenten een ander geloof hebben?' Waarop Plasman antwoordde: ‘We hebben het rechtssysteem zo ingedeeld, dat geloof niks uit moet maken.’ Kinderen hebben het hart op de tong, ze zeggen wat ze denken. Hierdoor ontstaat er een bijzondere interactie tussen docent en leerling. Oud-leerlingen zijn een grote inspiratiebron voor mijn werk. Het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen en waar ze terecht komen. Op dit moment volgt Chaima de lerarenopleiding Geschiedenis. Ik zie haar in de toekomst wel terugkomen als gastdocent op de weekendschool. Uiteindelijk zal ook zij weer voor de klas staan om jongeren te inspireren. Dit maakt het cirkeltje weer mooi rond.” 

Noor Heessels
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.