Artikelen

Ronald is motivatiecoach en voorzitter van voetbalvereniging Zuidoost United.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Ronald Esajas

“Wij leren kinderen te winnen, maar ook te verliezen met elkaar. Dat is goed voor hun ontwikkeling én voor de samenleving.” Ronald Esajas is voorzitter van voetbalvereniging Zuidoost United. Met de vereniging wil Ronald een veilige plek creëren voor de kinderen. Ze worden weggehaald uit de winkelcentra en bij andere hangplekken, en neergezet op het voetbalveld. “Wij vinden het belangrijk dat de kinderen leren hun best te doen. Natuurlijk hoop je soms op een nieuwe Messi, dat soort jongens zitten er ook zeker tussen. Maar wij geven de kinderen de vrijheid zichzelf te ontwikkelen. Als prof of niet-prof, maar bovenal als goed mens.” De vereniging kent vele nationaliteiten die door de sport allemaal aan elkaar worden verbonden. Het zorgt voor eenheid. Hier staat ‘United’ voor in de naam van de vereniging. Ronald dankt het succes van Zuidoost United aan haar zestig vrijwilligers. Om de deskundigheid van deze vrijwilligers te bevorderen, krijgen ze regelmatig cursussen aangeboden door de vereniging. Want als zij groeien, groeit de vereniging ook. Volgens Ronald draagt Zuidoost United ook bij aan de imagoverbetering van het stadsdeel. “Veel mensen hadden een vooroordeel over Amsterdam-Zuidoost. Maar die wordt weggenomen zodra ze de vereniging binnen stappen. De positieve energie, maar ook zeker onze lekkere Surinaamse broodjes, zorgen ervoor dat mensen niet meer weg willen!”
Zijn missie: kennis overdragen en daarmee bijdragen aan een prettiger leven van anderen.
 &Ryan Gravenberch

Ryan (44) is boekhouder bij een bank en bestuurslid technische zaken bij voetbalvereniging Zuidoost United. Zijn missie: de vereniging laten floreren door een cultuurverandering teweeg te brengen in Amsterdam-Zuidoost.

“Ik zit samen met Ryan in het bestuur. Hij is met mij verantwoordelijk geweest voor het verder professionaliseren van de vereniging. De managementlaag en uitvoerende tak heeft Ryan gevormd en gestructureerd. Dit was nog een hele uitdaging, maar met zijn doorzettingsvermogen en kritische blik is dit goed gelukt. Bovendien heeft hij ook veel verstand van voetbalzaken. Zijn twee zoons spelen bij Ajax en hij maakt van dichtbij mee hoe het er in zo’n club aan toe gaat. Daar kunnen wij als vereniging alleen maar van leren. Wat je focus is en hoe je leert doorzetten is voor Ryan heel belangrijk. Hij predikt dan ook dat als je een prof wilt worden het voor negentig procent om mentaliteit gaat en slechts voor tien procent om talent.”
 &Orlando Bottse

Orlando Bottse (73) zet zich al veertig jaar in als vrijwilliger voor voetbalverenigingen in Amsterdam-Zuidoost. Zijn missie: als ik ergens kan helpen, doe ik het gewoon. 

“Meneer Bottse is de held van de vereniging. Hij is al veertig jaar vrijwilliger en is er bijna altijd. Hij heeft als beloning voor zijn inzet als vrijwilliger een lintje mogen ontvangen en is nu lid van de Orde van Oranje-Nassau. Ik was een kleine jongen toen ik hem leerde kennen als scheidsrechter bij SV Bijlmer. Bij Zuidoost United heeft hij echt alles gedaan. Van barman tot lijntjestrekker, niets is hem te veel. Inmiddels is hij 73 en zit hij in een rolstoel, maar hij zet zich nog steeds met al zijn energie in voor de vereniging. Het is gewoon zo’n puur mens met een enorm groot hart. Als hij er een dag niet is roept iedereen al “Waar is meneer Bottse?” Dan gaan we met z’n allen bellen om te kijken of alles goed is. Hij vertrekt binnenkort voor drie maanden naar Suriname om te overwinteren, maar de mensen van de vereniging willen helemaal niet dat hij gaat, ha ha. Van zijn doorzettingsvermogen heb ik enorm veel geleerd. “Soms zijn dingen niet altijd even leuk, maar je moet doorgaan” zegt hij dan.”
 

Coco Chloë Aarts
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.