Artikelen

Sandra (1959) is directeur van het EYE Filmmuseum.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Sandra den Hamer

‘Een extreme make-over’, zo noemt Sandra den Hamer de fusie van de vier filminstituten in het nieuwe iconische gebouw aan de Noordelijke IJ-oever. “Het visioen was heel concreet. Ik had een grote foto van de artist impression van het nieuwe gebouw op mijn werkkamer hangen. Op moeilijke momenten keek ik naar die foto en zag het doel helder voor ogen. Dat heeft mij geholpen om in tijden van crisis toch de financiering voor de bouw rond te krijgen.” Sandra is een visionair, dat blijkt ook in haar aanpak van de fusie van de vier instituten: “Tot dan toe was men gewend om vooral naar bestuursstructuren en financiën te kijken. Mijn vragen verschoven de focus naar de inhoud: wat is ons gezamenlijk doel in de filmsector? Er was veel scepsis, met name wegens de locatie. EYE is inmiddels een icoon van Noord geworden en tevens een katalysator gebleken voor stedelijke vernieuwing. De stadsplattegrond in de toeristengidsen stopte voorheen altijd bij het Centraal Station. Nu is dat opgeschoven tot in Noord. EYE heeft de stad een beetje groter gemaakt.”
Haar missie: Het lokale zien in een internationale context. 
 &Anneke de Vries

Anneke is senior vice president van Albert Heijn Real Estate & Construction (Nederland, België en Duitsland). Haar missie: meer waarde creëren door tegengestelde belangen gezamenlijke doelen te laten bereiken waardoor mooie en waardevolle plekken ontstaan. 

“Anneke de Vries was gedurende de bouw van EYE directeur van ING Real Estate. Een tijd waarin de crisis losbarstte en de organisatie van bouwprojecten zo complex werd dat veel van deze projecten werden stilgelegd. In één van de belangrijkste vergaderingen, achteraf door onszelf ook wel het ‘damesoverleg’ genoemd, aangezien er alleen vrouwen om tafel zaten, werd het financieel verschil dat overbrugd moest worden door de verschillende partijen gedeeld. Anneke had toen ook kunnen zeggen: dit is te risicovol. Zij was er echter op gebrand dat deze culturele instelling, die de mensen als een magneet over het IJ zou trekken, er kwam. Samen hebben we toen de knoop doorgehakt: we gaan ervoor, EYE komt er. De vraag was alleen nog hoe. Anneke is rechtdoorzee en marchandeert nooit; afspraak is afspraak. Zij ging altijd als een tanker door. Dat EYE er nu staat is mede aan haar inzet te danken.”
 


 

&Carolien Gehrels

Carolien (47) leidt het programma Big Urban Clients bij het advies- en ingenieursbureau Arcadis. 

“Een nieuw museum met een nieuwe opdracht in een stadsdeel waar nooit iemand komt. Als je zoiets voor elkaar wilt krijgen heb je een krachtige club nodig die zich hier volledig aan committeert. Carolien Gehrels, toenmalig wethouder van Kunst en Cultuur, was daar één van. Zij zag heel duidelijk wat EYE voor de stad kon betekenen. Carolien is een stuwende kracht geweest in het hele proces. Zij zorgde ervoor dat er telkens weer bijeenkomsten werden georganiseerd en bewaakte de voortgang. Hiermee is zij cruciaal geweest in het faciliteren van het proces in de politieke context; zij bracht de betrokken partijen bij elkaar. Ik denk dat zij als wethouder een bijzondere periode heeft gehad. Een niet gemakkelijke periode ook, met al die bouwprojecten van de grote musea. Maar de meeste, eigenlijk allemaal, staan er nu prachtig bij.”.
 &Hans Gerson

Hans (68) heeft een eigen adviesbureau, Gerson Advies.

“Mijn ontmoeting met Hans Gerson, destijds nog directeur van het Havenbedrijf, vond plaats vlak nadat een vergadering tussen hem en de architecten van EYE was geklapt. Zij wilden hun visie van een gebouw dat direct aan het water grenst doordrijven, maar Hans waarschuwde voor de cruiseschepen en binnenvaart. Zij zouden vast en zeker dat puntje in het gebouw eens afbreken. Ik was net aangesteld als nieuwe directeur en ging met hem in gesprek. Hij moet gedacht hebben: “Komt die nieuwe directeur van het Filmmuseum zeker wéér vragen of dat pand aan het water mag.” Maar op de een of andere manier klikte het gewoon. Hans is iemand die buitengewoon deskundig is op alle dossiers: de bouw, gebiedsontwikkeling en stadsontwikkeling. En toch is het een bescheiden man, met een enorm gevoel voor humor. Ons contact transformeerde al gauw tot een soort partnership, waarin we samen kijken naar hoe we de dingen wél voor elkaar krijgen.”

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.