Artikelen

Saskia (42) is kunstenaar en organisator van Springsnow Festival Amsterdam.

0 Vind-ik-leuks

Het netwerk van Saskia Hoogendoorn

“Martijn (rechts) en ik (links) zaten in de lente van 2011 op het terras toen het iepenzaadjes begon te ‘sneeuwen’. We woonden allebei al twintig jaar in Amsterdam, maar pas op dat moment beseften we dat die wervelende okergele zaadjes het teken van de beginnende lente zijn. We zijn meteen de materie ingedoken en het jaar daarop vond het eerste Springsnow festival plaats.
We raakten volledig geïntrigeerd door de bijzondere boom. Los van de heerlijke geur van de lentesneeuw, zorgt de iep namelijk voor een allesbepalend beeld van Amsterdam. Zestig procent van alle bomen in het centrum is iep, er staan er 75 duizend in heel Amsterdam. Nergens ter wereld staan er zoveel bij elkaar als hier en ook niet onbelangrijk: zonder deze bomen zouden de grachten geen UNESCO Werelderfgoed zijn.
In 2014 lanceerden we Eau d’Amsterdam, Scent of the Elm Trees, een parfum waarmee we in de toekomst het jaarlijkse Springsnow hopen te kunnen bekostigen. De verkoop gaat boven verwachting goed. “Zo zijn we het best verkopende niche parfum van Nederland en benoemde Vogue de geur tot ‘one of the best scents with a destination’. Last but not least: I Amsterdam heeft ons uitgeroepen tot Best of Amsterdam en verkoopt ons parfum binnenkort in de nieuwe I Amsterdam Brand Store op Amsterdam CS.
Wat de toekomst in petto heeft? We zouden het geweldig vinden als we over een tijdje op tien of twintig plekken in de wereld verkocht worden. Niet alleen om het verhaal, maar gewoon omdat mensen de geur onweerstaanbaar vinden.”
Haar missie: Het ruikbaar maken van dat wat we in Amsterdam al eeuwen onbewust waarnemen.
 &Hans Kaljee

Hans (56) is bomenconsulent en een groot liefhebber van de iep. Zijn missie: Het belang en het bijzondere verhaal achter de iep bekend maken bij een groter publiek. 

“Hans is onze grootste bron van inspiratie geweest op iepengebied. De toewijding waarmee hij over deze boom vertelt is zo aanstekelijk, je kunt niet anders dan ook razend enthousiast worden. Hans kan werkelijk uren over iepen praten en het blijft nog interessant ook. Door een paar van zijn verhalen kwamen we op de gedachte dat er wellicht een hele goede geur in die boom zou kunnen zitten.”
 &Tanja Deurloo

Tanja (49) is geurexpert en eigenaar van Annindriya Perfume Lounge. Haar missie: Niche parfums groter maken en mensen verblijden met een geur die precies bij hun past. 

“Toen wij met het idee van Eau d’Amsterdam bij Tanja aankwamen moest ze eerst heel erg lachen. Ze zei: ‘Normaal gesproken kom je hier met een zak geld, maar jullie komen alleen met een plan’. Maar nadat ze ons verhaal had gehoord, was ze meteen dolenthousiast en hielp ons het proces op gang te zetten. Zij was degene die erachter kwam dat de iep nog nergens ter wereld als mogelijk ingrediënt was onderzocht en dat de boom dus ook nog nooit voor een parfum was gebruikt.”
 &Bernardo Fleming

Bernardo (39) is creative manager bij International Flavors and Fragrances (IFF). Zijn missie: Het creëren van nieuwe geurervaringen die een positief gevoel oproepen en dit vertalen in innovatieve producten en diensten. 

“Bernardo is onze contactpersoon bij IFF en heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling en de presentatie van Eau d’Amsterdam. Hij heeft er onder andere voor gezorgd dat we alle onderzoeken en analyses van hout en blad konden doen. Daarnaast heeft hij ons ook letterlijk geholpen het creatieproces van het parfum neer te zetten: door een prachtige laboratoriumopstelling te creëren voor de lancering van het parfum bij Meesterlijk, zodat iedereen het hele proces van maken kon volgen en ruiken.”
 

Suzette Hermsen
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.