Artikelen

Tekst door: Coco Cloë Aarts en Fotografie door: Yuki Kho

0 Vind-ik-leuks

Ik maak iedereen #GekOpGroente

“Er is veel onwetendheid over hoe je lekker, gevarieerd en met name groenterijk kunt eten, en ik zie het als mijn missie om dat boven (en vooral óp) tafel te krijgen!” Joris Heijnen (35) is oprichter van Variatie in de Keuken, een stichting die zich hard maakt om Nederland gezonder te maken. Op 1 oktober 2014 gaf hij een groenterijk 5-gangen diner, waarin hij samen met diverse BN’ers het startsein gaf voor de #GekOpGroente campagne.

Op een dag zei jij je veelbelovende baan op om te gaan reizen. Waarom?
“Ik werkte als productmanager en reisde de hele wereld over, maar ik leefde niet gezond, sportte te weinig en langzaam maar zeker sloop bij mij die veelgehoorde burn-out erin. Toen mijn kaars weer aan was besloot ik met mijn voetbalschoenen onder de arm te gaan reizen door Zuid-Amerika om even mijn zinnen op iets totaal anders te zetten dan werken. Een geweldige ervaring! In Costa Rica heb ik zelfs nog bij een professionele voetbalclub gespeeld. Ook kwam ik terecht op een biologische boerderij waar ik een aantal weken werkte in ruil voor kost en inwoning.
Eenmaal terug in Nederland liet die leefstijl me niet los en zag ik pas hoe slecht het gesteld was met de eetstijl en -gewoontes hier in Nederland. Vanaf dat moment wist ik dat ik wilde werken aan die switch die Nederland nodig heeft: gezonder en vooral groenterijker en gevarieerder.”

Variatie in de Keuken was echter toen nog niet geboren?
“Dat klopt. Goed en wel teruggekeerd uit Zuid-Amerika begon ik met een traineeship ‘Verbeter de Wereld’ waar een project uitrolde waarin we zorgden dat vijftien restaurants spannende vegetarische gerechten op de kaart kregen, waarbij de groenten centraal stonden. Dit is uitgerold tot iets groots, waarmee ik sinds 2010 zowel consumenten als professionals inspireer gezonder en duurzamer te eten door de verhoudingen op borden te veranderen. De kick-off, alweer bijna vijf jaar geleden, was het organiseren van een kookwedstrijd voor professionele chefs. Dit transformeerde in de jaarlijkse wedstrijd ‘VariatieChef van het Jaar’ met aanwezigheid van honderd chefs en onder andere Jonnie Boer, eigenaar van het bekende sterrenrestaurant Librije, in de jury.

Ik wil groenterijker eten, hoe begin ik?
“Nederlanders eten meer vlees en dierlijke eiwitten dan we nodig hebben en daarbij véél te weinig groenten. Maar een schamele vijf procent krijgt elke dag de aanbevolen hoeveelheid binnen. Er wordt 200 gram aanbevolen, door veel onderzoekers zelfs 400, maar de gemiddelde Nederlander komt vaak niet eens tot 100 gram op een dag. Als je de balans tussen vlees en groente verandert, dan is dat beter voor je gezondheid en voor het milieu. Er bestaat veel discussie rondom gezond eten, maar ik hanteer altijd de principes van mijn oma: als er meer dan zeven ingrediënten in zitten en als je niet begrijpt welke ingrediënten dit zijn, dan is het niet goed voor je. Het is vooral belangrijk dat je zelf kookt en verse producten gebruikt. Probeer ook lokale, biologische en seizoensgebonden groenten te eten, is vaak nog lekkerder ook. En dat is ook belangrijk, nietwaar?”

Maar groenterijk eten kost meer tijd en is vaak ook duurder, klopt dat?
“Een kant-en-klaar maaltijd die je drie minuten in de magnetron bereidt is uiteraard sneller. Als je groenterijk wilt eten kost het inderdaad wat meer tijd, maar zie het koken als je half uurtje of uurtje rust van de dag. Groente snijden is voor mij namelijk één van de meest ontspannende dingen die er is. Dus ja, het kost je misschien even tijd, maar tijdens het koken kunnen ook weer mooie ideeën ontstaan. Dat het duurder is klopt niet, het is juist goedkoper! Groente blijft goedkoper dan vlees. Zeker als je een flinke maaltijd maakt waar je de volgende dag ook nog van kunt lunchen, twee vliegen in één klap. Wat betreft de horeca, het kan restauranteigenaren zelfs flink geld opleveren als ze vlees wat meer vervangen door groente. In opdracht van het Ministerie van Economische zaken onderzocht Variatie in de Keuken wat dat oplevert: wanneer je minder vlees serveert en de porties groenten verdubbelt, je 23% meer marge hebt.”

Waar gaan jouw Variatie In De Keuken dromen over?
"Dat iedereen, echt íedereen, geniet van groente natuurlijk! Het belangrijkste vind ik dat ik mensen op een leuke, enthousiaste wijze kunnen koken met groente en vooral ook blijven genieten van hetgeen waarmee ze zich voeden. We zijn in het verleden veel op de voorgrond getreden, met name met evenementen, en hebben daarmee veel publiciteit gecreëerd. Ook speelde direct contact met de doelgroep een rol, waarin we zagen dat de branche in beweging kwam.  
Momenteel ben ik vooral bezig met opdrachten waarbij ik handvatten creëer voor diegene die groenterijk willen eten maar niet altijd weten hoe. Denk aan het vermeerderen van de hoeveelheid groenten in de maaltijdpakketten in de supermarkt maar ook op borden in restaurants. Ik werk nauw samen met de Wageningen Universiteit, de Erasmus Universiteit en het GroentenFruit Huis. Met hen onderzoek ik hoe we de groenteconsumptie kunnen bevorderen en dat wordt ook de focus voor het komende jaar. En ik wil natuurlijk dat het ons lukt iedereen in Nederland minimaal één keer per dag een gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel zet. Een goed begin is er en dat nodigt alleen maar uit tot groter, meer en beter!"

Tekst: Stèfanie Taminiau

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.