Artikelen

Door: Charlotte Corstanje

0 Vind-ik-leuks

Kleding Spreekt

Er zijn maar weinig mensen die van zichzelf vinden dat ze meedoen aan de mode. Ik zat laatst in de bus en had een heel gezellig gesprek met de buschauffeur. Ze vroeg me waar ik naar op weg was en toen vertelde ik haar dat ik college ging geven over mode, cultuur, kleding en identiteit. Ze zei meteen dat ze daar niet aan meedeed, aan de mode, maar ze bleef geïnteresseerd doorvragen. Ik vertelde haar dat iedereen  op de een of andere manier zijn of haar identiteit probeert te uiten door middel van kledingkeuzes. En dat je, telkens  wanneer je je aankleedt, nadenkt over de context van de dag. Ga ik naar werk, school of naar mijn familie en in welke  kleding voel ik mij dan het prettigst? Toen ik bij mijn halte was, bedankte ze me voor ons gesprek en zei dat ik haar  aan het denken had gezet over haar eigen kledingkeuzes.

Sinds vier jaar ben ik gestopt met kleding kopen. Althans, ik heb mezelf de restrictie opgelegd me te beperken tot vier kledingstukken per jaar. Twee jaar eerder was ik al gestopt met kopen bij grote winkelketens omdat ik niet achter hun bedrijfsfilosofie sta. Ze zijn de aanstichters van begrippen als ‘fast fasion’ en bovendien vind ik het veel leuker om kleinere merken of ontwerpers te steunen. Ik kon het voor mezelf en ook niet tegenover anderen verantwoorden dat ik lesgaf over mode en duurzaamheid en zelf genadeloos viel voor het vluchtige geluksmoment bij het scoren van een té hippe top.

In plaats daarvan ben ik veel kleding gaan lenen. Het voordeel van lenen is dat je je eigen garderobe een tijdelijke  boost geeft. Vaak bedenk je nieuwe combinaties en herontdek je een kledingstuk dat je al een tijd niet meer hebt gedragen. Door kleding te lenen, leen je ook tijdelijk een stukje identiteit van de ander. Dit geeft je de mogelijkheid om te experimenteren met je eigen identiteit. Dat geldt trouwens ook voor het cadeau krijgen, of voor het erven van kleding. Zo heb ik een aantal prachtige items van mijn moeder en van mijn oma geërfd; beide hadden een jaloersmakend gevoel voor stijl. Als ik hun ‘oude’ kleding draag voel ik me toch  anders dan bij het dragen van mijn zelfgekochte kleding. Zo zijn we allemaal bezig met het aankleden van onze  identiteit. Een identiteit die continu verandert naargelang  de situatie waarvoor je je kleedt. Een identiteit die iets  zegt over jezelf maar tegelijkertijd ook over de ander.  Een identiteit die je benadrukt of waar je, je tegen afzet.  Dit is precies wat mode nou zo leuk maakt!
 

TIPS:

1.  Trek kleding aan waar je je goed in voelt.  Blijf altijd trouw aan jezelf! Dit betekent niet dat je geen dingen uit kan proberen. Maar  laat je geen dingen    aanpraten waar je je niet goed over voelt.
2  Shop ook eens in je eigen kledingkast of wordt lid van LENA the fashion library. Probeer combinaties die je nooit voor mogelijk hield. De kans is groot dat je dingen ontdekt die je nooit eerder had gezien.
3   Zwart is altijd goed. Het kleedt af en het is geschikt voor elke gelegenheid: een meeting op werk, een (verjaardags)feestje of simpelweg wanneer je niet weet wat je aan moet doen.

 

Charlotte Corstanje is een modeantropoloog. Ze doet onderzoek, schrijft en geeft lezingen waarin  ze verbanden aantoont tussen mode en diverse identiteitsvraagstukken. Zo hoopt ze bewustwording te  bevorderen over de keuzes die  mensen maken. 

 

Kleding spreekt verscheen in de rubriek 'Column Charlotte Corstanje' in de achtste editie van het Amsterdam &Co magazine: Modebewuster. 

Tekst: Charlotte Corstanje 
Illustratie: Maaike Besseling

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.