Artikelen

Tekst door: Denise Horowitz en Fotografie door: Sanja Marusic

0 Vind-ik-leuks

Ik voel dat ik echt iets te pakken heb

“Oh god, kun je wel wat door die ramen zien?” vraagt ze lachend aan de fotografe. De lentezon schijnt zelfverzekerd naar binnen bij het gezellige appartement aan de Hoofdweg in Amsterdam-West. Het seventies behang en daartegenover de grammofoonplaten aan de appeltjesgroene muur vormen het decor voor het interview met zangeres - en sinds kort ondernemer- Linda Oudendijk. In mei 2015 organiseerde Linda voor het eerst een buurtfeest dat zich afspeelde aan de binnenkant van haar appartementencomplex, met live muziek vanaf verschillende balkons. De positieve reacties waren overweldigend en voor Linda een aansporing om met Buur(t)feest Amsterdam de stad te veroveren.

Wat bewoog je in de eerste instantie om een buurtfeest te geven?
“Die enorme woonblokken hier in de stad, het is net theater. Als je ’s avonds op je balkon zit en je ziet al die mensen in hun keukentjes hun eigen ding doen, dat vind ik zo heerlijk om naar te kijken. Iedereen doet eigenlijk hetzelfde, maar allemaal op hun eigen manier. Mensen fascineren mij sowieso enorm, daar ligt denk ik de oorsprong. Op een zomeravond hoorde ik een baby huilen ergens aan de overkant en verbaasde me over het volume en de akoestiek in de binnentuinen. Als zangeres dacht ik: daar moet ik wat mee doen. Gecombineerd met het gegeven dat men tegenwoordig met telefoons voor hun gezicht over straat lopen, elkaar amper gedag zeggen en niet eens weten wie er naast hun woont, wilde ik een buurtfeest geven.”

Hoe heb je dat destijds aangepakt? 
“Toen ik eind 2014 mijn baan verloor, had ik ineens tijd om het idee van een buurtfeest uit te gaan werken. Ik heb zelf aangebeld bij 162 van de 404 appartementen om te vertellen over het buurtfeest. De één had haast of was tijdens het feest op vakantie, de ander liet me hartelijk binnen en nodigde me uit voor koffie. De meeste reacties waren in ieder geval positief. De rest van de bewoners is later op de hoogte gesteld door middel van een gevulde envelop.”

Zodra je merkte dat er animo voor was, wat was toen je volgende stap?
“Ik ben maanden bezig geweest met de voorbereidingen. Waar haal ik het geld vandaan? Welke potjes kan ik aanboren? Moet ik een subsidieaanvraag doen? Zo ja, bij wie? Ik ben veel gesprekken aangegaan met de gemeente en uiteindelijk is het opgepikt als een buurtinitiatief, gesteund door ABC-West Alliantie Welzijn. Het scheelt dat ik het feest aan de binnenzijde van het appartementencomplex gepland had, daar was geen vergunning voor nodig. Het feest vond op de laatste zondag van mei plaats aan het einde van de middag. Dan ben je ook niet zo snel iemand tot last.”

Waar heb je die losgepeuterde subsidie voor kunnen gebruiken?
“Er moest budget voor worden vrijgemaakt voor drie bands. Als zangeres en bandlid vind ik het belangrijk dat bands worden betaald en ik wilde natuurlijk wel muziek van niveau. Ook heeft elke bewoner een envelop ontvangen met daarin een flyer, een begeleidend briefje met uitleg en vlaggetjes en ballonnen om zijn of haar balkon te versieren. Tijdens een tweede feest, aan de Reinier Claeszenstraat in West, hebben verschillende buurtondernemers hun steentje bijgedragen. Eigenaren van balkonwinkel De Balkonie stelden hun binnentuin beschikbaar en gaven bloemetjes mee aan de aanwezigen, pizzeria Faam sponsorde pizza’s, nootjes werden aangeboden door Aladdin’s Notenhoek, glühwein door wijnhandel The Wine Spot en witte wijn door Domaine de Bellevue.”

Je eerste Buur(t)feest Amsterdam was een groot succes. Wat voor effect heeft zo’n buurtfeest op de buurt en de buren?
“Het heeft wel wat teweeggebracht en ik kreeg erg veel positieve reacties achteraf. Ik sta aan het begin en ben nog op zoek naar de juiste vorm. Maar ik voel dat ik echt iets te pakken heb. Een buurtfeest heeft een verbindend effect. Het kan eenzaamheid tegengaan, je voelt je wat vertrouwder in je eigen buurt, je kunt met een gerust hart je sleutel achterlaten bij je buren of eens een boodschapje doen voor een ander. Elkaar gewoon een beetje helpen. Wie weet is er wel een buurman of buurvrouw die jou verder kan helpen in je eigen (net)werk. Om een voorbeeld te geven; de ene buurman z’n kelder stond blank, de andere buurman kende daar wel een goed mannetje voor. Dat zijn leuke dingen.”

Waar ligt je focus bij de eerstvolgende buurtfeesten op 22 mei en 19 juni?
“De ouderen in de buurt zijn een lastige doelgroep om erbij te betrekken. Velen zijn wat schuchter en hebben niet perse behoefte aan contact. Ik hoop de bewoner die een etage onder of boven de oudere bewoner woont te mobiliseren om diegene mee te nemen naar het buurtfeest. Sowieso lijkt het me leuk als meerdere buren helpen met het organiseren. De eerste keer kreeg ik ook al hulp van een aantal buren met het vullen van de enveloppen. Daarnaast gaven ze ook veel tips en kwamen ze met leuke ideeën.”

Hoe onderscheidt Buur(t)feest Amsterdam zich van andere buurtinitiatieven?
“Om buren bij elkaar te brengen zijn er meerdere initiatieven, maar voor zover ik weet is dit het eerste initiatief dat zich op de balkons aan de binnenkant van een appartementencomplex afspeelt. En mensen kunnen het op hun eigen manier beleven. Heb je er zin in, gooi je je balkondeuren open of kom je langs bij de adressen die zich openstellen. Of je kunt zelf een eigen feestje geven en op je balkon gaan staan om van de muziek te genieten. En het weer hoeft geen roet in het eten te gooien. De eerste keer kneep ik ‘m behoorlijk, want het piste van de regen die dag. Gelukkig vond alles plaats op de balkons, daar staat men toch overdekt.”

Via welke weg kunnen Amsterdammers zich opgeven als ze zelf ook zo’n buur(t)feest willen?
"Dat kan via de website buurtfeestamsterdam.nl. Daarop staat alle informatie. Ze mogen mij ook direct bellen of mailen, mijn contactgegevens zijn ook op de site te vinden."

Hoe zie jij Buur(t)feest Amsterdam over vijf jaar?
“Nu kom ik op een punt dat ik wel even moet gaan kijken, ik heb namelijk al acht aanvragen van verschillende appartementencomplexen via bewoners en organisaties en daar is geld voor nodig. Ik vind het superleuk om deze feesten te organiseren en hoop dat ik dit kan blijven doen. Realiteit is dat ik er op een of andere manier zelf iets aan moet verdienen, zodat ik mijn uren hierin kan blijven steken. Uiteindelijk wil ik ook graag verschillende pakketten aanbieden zodat bewoners zelf hun buurtfeest kunnen organiseren en vormgeven, maar dan zonder de heisa van subsidies en regeltjes. En wie weet kan dit format straks ook in andere steden wordt uitgerold. Maar dat is echt toekomstmuziek.”

Denise Horowitz
Bekijk dit profiel
Sanja Marusic
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.