Artikelen

Tekst door: Suzette Hermsen en Fotografie door: Lonneke van der Palen

0 Vind-ik-leuks

De EuroPride wordt de mooiste Amsterdam Pride ooit

Maandagochtend half tien. Frits Huffnagel (47), voorzitter van de Amsterdam Gay Pride, staat vrolijk te kletsen in zijn al even vrolijke keuken. De bel gaat. Lucien Spee (48) stapt met een overweldigend enthousiasme het appartement binnen en omhelst Frits. De eerste schunnige grap wordt gemaakt. “Nee, we zijn geen stel hoor, maar zo gaan gays met elkaar om,” zegt Lucien met een knipoog. De sfeer is gezet. Thee, koffie en verlate paaseieren worden op tafel gezet. Als de eerste vraag wordt gesteld, maakt de jolige stemming plaats voor een serieuzere. Het onderwerp van gesprek: Gay Pride 2016. Een bijzondere editie, want tevens de Euro Pride met als thema: ‘Join our freedom’.

Gaat het de mensen opvallen dat het dit jaar anders is dan andere jaren?
Lucien: “Ja, zeker. Allereerst duurt de Pride dit jaar veel langer dan normaal, namelijk van 23 juli tot 7 augustus. Het programma is veel uitgebreider maar daarnaast ook inhoudelijker en internationaler dan voorgaande jaren. Tussen alle feestdagen door organiseren we interessante lezingen en congressen.” Ook nieuw is dat het feest dit jaar van start gaat met Roze Zaterdag in Amsterdam, een dag die ieder jaar op een andere plek in Nederland plaatsvindt. “Roze Zaterdag is een evenement waarin het draait om de emancipatie van homo’s. LHBT (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen and transgenders) moeten we tegenwoordig zeggen. We vieren die dag dat we ons niet hoeven te schamen maar juist trots mogen zijn. From now on we’re gonna be proud, zeiden de  homo’s en de travo’s in de homotent Stonewall  in New York nadat ze in 1969 een inval van de politie hadden geweerd. Proud, pride, daar komt onze Pride vandaan.”

De meeste mensen kennen de Gay Pride met name van de botenparade. Gaat dat dit jaar veranderen?
Frits: “We hopen en denken van wel. Veel mensen kennen inderdaad met name de Canal Parade, maar nu worden alle drie de weekenden knallers.  Zo duurt het Milkshake-festival in het Westerpark dit jaar niet één maar twee dagen en beginnen we het eerste weekend dus met de vrij inhoudelijke, maar ook feestelijke Roze Zaterdag. Maar los van al die extra feesten hopen we dat we de mensen inhoudelijk ook meer weten te bereiken. De Gay Pride is namelijk meer dan alleen feestvieren. We trekken het dit jaar nog breder, nog internationaler.  Zo organiseert de politie een conferentie waarbij ook Europese collega’s komen spreken. En dat is best bijzonder. In het buitenland is het namelijk vaak nog taboe, iemand in uniform die ervoor uitkomt dat hij of zij homo of lesbie is. En bij ons komen ze met z’n allen op een boot staan. Dat is toch prachtig?”

Hoe belangrijk is de Gay Pride voor Amsterdam?
“Buitengewoon belangrijk”, zegt Lucien. “Allereerst is het economisch natuurlijk fijn voor de stad. De hotels zitten vijftien dagen vol, net als de cafés. Maar daarnaast is het ook goed voor het creatieve en open minded imago van Amsterdam. De Kamer van Koophandel heeft wel eens gezegd dat onze hoofdstad onder andere hierom een fijne vestigingsplek is voor creatieve bedrijven. Op de korte termijn is de Pride dus belangrijk, maar op de langere termijn misschien nog wel belangrijker.”

Heeft Amsterdam een belangrijke rol als het gaat om homo-emancipatie?
“Vroeger was Amsterdam dé gay capital of the world”, vertelt Frits. “Dat is nu niet meer zo. Je kunt als homo tegenwoordig op veel meer plekken in de wereld terecht. Madrid, Berlijn, San Francisco en ook Rotterdam doen het tegenwoordig heel goed. Dat is alleen maar positief nieuws; het betekent dat we het goed doen met z’n allen, dat de emancipatiestrijd aan het lukken is.” Lucien lacht: “Én het betekent dat wij met vakantie mogen.” Hij vervolgt: “Nee, zonder dollen. Het gaat inderdaad goed, maar er is nog steeds genoeg om voor te strijden. In Nederland wordt homoseksualiteit steeds meer geaccepteerd, dat zie je aan dingen als de Gay Pride en het huwelijk dat voor iedereen mogelijk is. Toch zijn er nog steeds kinderen die worden gepest als ze uit de kast komen en zitten in andere landen veel homo- en travo-tenten nog op geheime plekken. Zolang dit soort dingen gebeuren, hebben wij nog wat te doen.”

Is de Gay Pride een volksfeest geworden waarbij mensen eigenlijk helemaal niet meer met het thema bezig zijn, maar vooral met feest vieren?
“Ik denk dat dat wel meevalt”, zegt Frits. “Natuurlijk komen mensen ook om te feesten en voor de gezelligheid, maar dat is juist mooi. Je wilt juist geaccepteerd worden door degene die zelf geen homo is. En als je kijkt naar wie er langs de grachten staan te zwaaien tijdens de botenparade, dan zijn dat bijna alleen maar hetero’s. Dat is al twintig jaar zo.” Lucien vult aan: “Ik begrijp waar je heen wilt, maar wij vinden het eigenlijk alleen maar mooi dat iedereen komt mee feesten, dat zien wij als een vorm van acceptatie. Bovendien, als je onze Gay Pride vergelijkt met die van andere landen, zie je dat bij ons écht het hele volk meedoet. Opa’s met kleinkinderen en hetero’s die shirts dragen met: Gay for a day. Op die eensgezindheid zijn steden als Madrid, waar de Pride vele malen groter is dan bij ons, hartstikke jaloers.”

Zijn jullie bezig met het feit dat sommige homoseksuelen het vervelend vinden dat er op de Gay Pride een bepaald prototype wordt neergezet?
Frits: “Tijdens de botenparade varen er tachtig boten mee. Op die boten laten we zien hoe rijk en divers de homogemeenschap is. Dus daar staan accountants, militairen en politieagenten op, maar ook kerels in leren pakken en mannen die het prettig vinden om een broek aan te doen waar de billen direct zichtbaar in zijn en natuurlijk travestieten.  We maken geen onderscheid door te zeggen: ‘Jij wel, jij niet’, want we willen juist uitdragen dat iedereen mag zijn wie hij of zij wíl zijn.” “Bovendien”, vervolgt Lucien, “moeten mensen niet vergeten dat de media het vaak fijn vinden om de accountants in pakken voorbij te laten gaan en juíst die leerboot te fotograferen. Maar ook de blote billenbroek is acceptatie, daar blijven we mee doorgaan.”

Is het belangrijk dat de Gay Pride wordt voortgezet?
Frits: “In Nederland zijn we tolerant. Dat klinkt heel mooi, en dat is het ook, zeker in vergelijking met andere landen op de wereld, maar ik vind tolerant eigenlijk niet genoeg. Tolerant heeft iets van: ‘Ik laat je zijn wie je bent, als ik er maar geen last van heb’. De stap na tolerantie is acceptatie. Dat is waar we nu mee bezig zijn. En ik vind dat we door moeten gaan tot die acceptatie er is. Op straat, maar ook op de werkvloer en op het sportveld. Daar speelt de Pride een belangrijke rol in. We moeten zichtbaar blijven en doorgaan met de emancipatiestrijd totdat écht iedereen gelijkwaardig is. Wereldwijd. En ik denk dat dat nog wel eens een tijdje kan duren.”

Suzette Hermsen
Bekijk dit profiel
Lonneke van der Palen
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
Reacties (1)

Rene van Hoek:

Mijn reactie

2 jaar geleden| Like
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.