Artikelen

Tekst door: Coco Cloë Aarts en Fotografie door: Yuki Kho

0 Vind-ik-leuks

Een leefbare stad begint simpel met hallo zeggen tegen de buurman.

Maaike Osieck en Vivienne Bolsius vertegenwoordigen – vanuit de Amsterdam Economic Board –  Amsterdam Smart City (ASC). Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieplatform met ruim 110 partners die actief zijn in meer dan 70 innovatieve projecten. Samen komen ze tot oplossingen voor grootstedelijke uitdagingen.

Wat is een Smart City?
Maaike: “Een stad waar het prettig wonen, werken en leven is. Dat is ook de algemene doelstelling die wij hebben. We willen met ideeën en oplossingen komen voor grootstedelijke uitdagingen. Zoals de drukte in de stad. Dit jaar is SAIL weer in Amsterdam. Dan rijst ook de vraag hoe we  publieksstromen rondom evenementen beter kunnen organiseren. Daarnaast speelt in Amsterdam net als in veel andere steden water natuurlijk een grote rol. Er komen meer en meer gebouwen en mensen bestraten hun tuinen. Dat heeft enorme impact op de waterhuishouding in de buurt. ASC kijkt samen met andere partijen hoe we dit en vele andere uitdagingen kunnen aanpakken en bouwen aan een toekomstbestendige stad.”
Vivienne: “Het is belangrijk dat de initiatieven die hieruit voortvloeien gekopieerd kunnen worden naar andere buurten of steden en zo een olievlekwerking hebben. Daarom is het van groot belang dat we kennis delen en samenwerken met partijen die hier een rol in spelen.”

Op welk project zijn jullie het meest trots?
Vivienne: “Het allerleukst vind ik als bewoners ook actief betrokken zijn bij de projecten en ze vanaf het begin deel uitmaken van een initiatief. Zoals bij het Vehicle2grid project, waarbij bewoners de batterij in hun elektrische auto kunnen gebruiken om lokaal opgewekte energie op te slaan die je bijvoorbeeld krijgt van eigen zonnepanelen. De energie kan worden terug geleverd aan het net, direct worden gebruikt, of opgeslagen worden in de batterij van een elektrische auto om later te gebruiken voor vervoer of in huis. Ze bepalen het zelf.”

Veel partijen, veel belangen. Hoe gaan jullie hiermee om?
Maaike: “ASC is een onafhankelijke partij. Dit werkt goed om partijen te verbinden en te laten samenwerken. In projecten merken we dat als iedereen zijn of haar onderdeeltje vindt in het behalen van een grotere doelstelling, het dan werkt. Neem bijvoorbeeld Smart Light, een project in Zuidoost. De gemeente ging daar de straatverlichting vernieuwen waarbij veiligheid een belangrijk aandachtspunt is. Bedrijven zoals KPN, Philips en Cisco hebben een nieuwe technologie ontwikkeld zodat de lantaarnpalen met WIFI verbonden zijn en camera’s en sensors hebben, waardoor ze reageren op bewegingen van voorbijgangers. Zo heb je verschillende partijen met andere belangen, die elkaar versterken en bijdragen aan één gezamenlijk doel. Vivienne: “Iedereen wil bijdragen aan een leefbare stad, het grotere belang, en juist die eigen belangen die hierin terugkomen zorgen er onder andere voor dat initiatieven van de grond komen.”

Welke trends zien jullie de laatste tijd?
Maaike: “Het gebruik van sensoren en open data en het feit dat alles en iedereen de hele dag met elkaar verbonden is. Dit wordt ook wel Internet of Things genoemd.
Vivienne: “Wat we ook veel zien is dat het kleinschalige en ‘lokale’ terug komt. Lokaal energie opwekken en dat delen met je buren, maar ook het ontstaan van meer platforms vanuit de deeleconomie-gedachte en de circulaire economie. Koken voor je stadsgenoten, apparatuur en auto’s met elkaar delen, of je huis ter beschikking stellen.”

Hoe staat Amsterdam er voor ten opzichte van andere steden?
Maaike: “Er zijn heel veel steden in de wereld die bezig zijn met de ontwikkeling van een Smart City. Elke stad heeft zijn eigen uitdaging en vult dat op een eigen manier in. Het is lastig om al deze steden met elkaar te vergelijken, maar je ziet wel dat wij het op bepaalde punten goed doen. In een ranglijst over Smart Cities is Amsterdam de tweede stad van Europa. Vanwege het eerder genoemde delen van data, de hoeveelheid deelinitiatieven, veel innovatieve mobiliteitsoplossingen en het feit dat we veel lopen en fietsen. Daar scoort bijvoorbeeld Londen veel lager op.”
Vivienne: “En ik denk dat wij als stad uniek zijn in de manier waarop we de publiek-private samenwerking organiseren. In de samenwerking met veel Aziatische en Amerikaanse steden merken we dat daar veel belangstelling naar is. Wij handelen niet top-down, maar op een platte manier samen met bedrijven, overheid kennisinstellingen en bewoners. Samen faciliteren wij het ecosysteem waarbij nieuwe initiatieven van de grond kunnen komen. Dit wordt ook wel het ‘Amsterdam-model’ genoemd.”
Maaike: “Het allermooist is juist dat je van elkaar leert als stad en elkaar dus niet ziet als concurrenten. Wij kijken daarom verder dan onze eigen stad en andere Nederlandse steden. Zo hebben we ook een internationaal programma waarbij we andere landen bezoeken, maar ook delegaties ontvangen.”

Ik wil bijdragen aan een leefbaarder Amsterdam, hoe doe ik dat?
Maaike: “Als je het hebt over leefbaarheid, begin dan gewoon simpel met hallo zeggen tegen de buurman. Samenwerken begint met een verbinding, of dat nou tussen bewoners is of tussen bedrijven.  Bewoners en gebruikers van de stad weten het beste wat voor hun een leefbare stad is. Dus praat met je buren en start een lokaal initiatief. Ga gewoon aan de slag; klein beginnen, met groot effect!”
Vivienne: “Stel je wilt met je hele straat het dak vol leggen met zonnepanelen, vraag dan om advies bij bewoners die dit al gedaan hebben. Wissel kennis uit, doe het samen en doe het slim. Daarnaast staan wij als platform altijd open voor gave ideeën en initiateven, zodat we met elkaar met slimme oplossingen komen voor grootstedelijke uitdagingen en deze ook kunnen realiseren.

Coco Chloë Aarts
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.