Artikelen

Tekst door: Heidi Boomgaard

0 Vind-ik-leuks

Zonder duur museumkaartje toch toegang tot het werk van topkunstenaars!

De in Lagos geboren Marjan Oude Ophuis (52) verhuisde op haar 24ste vanuit Brabant naar Amsterdam. Ze kwam terecht in Oud-Zuid en woont hier tot op heden nog steeds met haar man en drie kinderen. Toen ze bevriend raakte met Cintha van Heeswijck-Veeger, ontstond er een bijzondere vriendschap. Marjan laat zich graag aansteken door het enthousiasme van Cintha, dus toen zij haar idee deelde om een culturele organisatie op te richten om de buurt te verlevendigen, bood Marjan zich direct aan als vrijwilliger. Inmiddels is dat negen jaar geleden en wordt momenteel de vijfde tentoonstelling onder de naam ‘ARTZUID’ opgebouwd. 

Hoe is ARTZUID ontstaan?
“Door het doorzettingsvermogen van Cintha. Zij had een duidelijke visie voor ogen. De buurt waarin wij wonen, rond de Apollolaan en Minervalaan, vond ze saai en daarom moest er iets gebeuren. Ze wilde kunst graag toegankelijk maken voor iedereen; jong, oud, rijk en arm. Ze besloot onze buurt daarvoor in te zetten. Door heel hard te werken en een goede ploeg vrijwilligers te verzamelen, had ze het een jaar later voor elkaar. In 2009 was de eerste editie en in 2011 werd de tentoonstelling zelfs geopend door de koningin. Ronduit bewonderenswaardig vind ik dat!”

Hoe ziet ARTZUID er vandaag de dag uit?
“Het is een tweejaarlijkse tentoonstelling in Amsterdam Zuid waarbij beelden te zien zijn. Elke editie is er een andere curator die de beelden selecteert en bepaalt waar deze komen te staan. Het is gestart met acteur en kunstenaar Michiel Romeyn en architect Roberto Meyer. Deze editie is kunsthistoricus en voormalig directeur van Stedelijk Museum Amsterdam, Rudi Fuchs de curator. De looproute start bij het paviljoen op de Minervalaan. Daarnaast zijn er ook op de Apollolaan en de Zuidas beelden te bewonderen.”

Wat is jouw rol bij ARTZUID?
“Ik zit in het informatiepaviljoen, waar ik mensen te woord sta over de tentoonstelling. Daarnaast ben ik ook actief in het kinderatelier en het kunstkamp voor kinderen wat in de zomervakantie in het Beatrixpark plaatsvindt. Dan sta ik bekend als ‘Juf Marjan’, haha!”


Wat maakt de tentoonstelling bijzonder?
“Dat je zonder een duur museumkaartje toch toegang hebt tot het werk van topkunstenaars uit binnen- en buitenland. Je loopt hier de hoek om en staat ineens in een museum, dat is toch bijzonder? Het is ook echt onderdeel van de buurt en verbindt de buurtbewoners ook meer met elkaar. Men leeft er toch naartoe en iedereen heeft er een mening over, dus je praat meer met elkaar dan anders. Er wordt ook veel geborreld rondom het paviljoen. Dat is leuk om te zien.”

Op wat voor manier heeft het project invloed op kinderen in de buurt?
“Onder kinderen leeft het ook heel erg. Ze hebben het er op school over en bezoeken de tentoonstelling met de klas. Ook worden er creatieve kinderpartijtjes in het paviljoen gevierd. Kinderen tekenen of knutselen na wat ze het leukste beeld vinden, dus het inspireert hen enorm.”

Denk je dat kunst belangrijk is in de ontwikkeling van kinderen?
“Ik denk dat het goed is om te kijken naar kunst en een mening te vormen. Het maakt je creatiever. Dus in dat opzicht geloof ik zeker dat het belangrijk is. Maar dat ligt natuurlijk ook aan de interesse van het kind. Mijn dochter geniet enorm van ARTZUID, maar zij is van nature ook creatief. Extra bijzonder is dat een kunstwerk van haar via school is uitgekozen om tentoongesteld te worden tijdens ARTZUID Junior in het Vondelpark in 2014. Mijn andere kinderen vinden kunst ook leuk, maar zijn er iets minder mee bezig.”

Hoe succesvol is ARTZUID?
“Het heeft al onze verwachtingen overstegen. Elk jaar zien we de bezoekersaantallen weer stijgen en we staan hiermee inmiddels ook op de internationale kunstkaart. Dat is iets om heel trots op te zijn.”

Hoe ziet de editie van 2017 eruit?
“Het thema is abstractie. Volgens de curator, Rudi Fuchs, is dat de enige vernieuwing in de kunst van de 20ste eeuw. Het sluit mooi aan bij het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design. Daarnaast is de tentoonstelling dit jaar grootser dan ooit, met maar liefst 91 beelden!”

Welke van de kunstenaars is jouw favoriet geweest in de afgelopen jaren?
“De Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Hij had een kunstwerk van opgestapelde fietsen, genaamd Forever Bicycles. Niet heel veel mensen hebben het gezien, want het stond in de voormalige Sint-Nicolaaskapel in het Beatrixpark. Maar het hoorde daar gewoon, ik vond dat bijzonder indrukwekkend.”

Waar kunnen betrokken Amsterdammers ARTZUID nog bij helpen?
“We zouden graag wat meer jongeren in het vrijwilligersteam willen hebben. Het is toch snel de oudere generatie die zich aanmeldt als vrijwilliger. Het zou fijn zijn als daar wat verscheidenheid in komt. En natuurlijk zijn donateurs, ‘de vrienden van ARTZUID’, ook altijd hard nodig!”

Wat maakt de tentoonstelling voor jou persoonlijk bijzonder?
“Dat je zoveel verschillende mensen ontmoet. Zeker onder de vrijwilligers zie je personen die al zoveel indrukwekkende dingen gedaan hebben in hun leven. Niet alleen in de kunsthoek, maar juist ook daarbuiten. En zij zitten dan met veel plezier catalogi en routekaarten uit te delen. Dat vind ik inspirerend om te zien. Het is een hechte groep met een groot familiegevoel. Ik ben ontzettend trots dat ik deel mag uit maken hiervan!”

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.