Artikelen

Tekst door: Caroline van Keeken

0 Vind-ik-leuks

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Amber Matthijs (22) zoekt een baan

Geboren: 1 april 1995, Haarlem
Opleiding: Sociaal-maatschappelijk dienstverlener, ROC van Amsterdam

Neem contact op met Amber
 

Wat is jouw droombaan?
“Als ik heel wild droom, open ik een wellness-centrum voor mensen met een beperking. Tijdens mijn stages heb ik met hen gewerkt, en dit lijkt me iets waar ze wat aan hebben. In mijn spa kunnen ze dan ontspannen. Ik denk dat dat zou bijdragen aan hun zelfverzekerdheid. Ze denken vaak niet zo goed over zichzelf namelijk. Maar voordat ik dit plan uitwerk, zou ik in een instelling willen werken met psychiatrische patiënten.”

Wat zou je daar doen?
“Ik heb stage gelopen bij Roads: dat is een instelling die mensen met psychiatrische problemen en een verslavingsachtergrond helpt. Daar heb ik meegeholpen met de dagbesteding, en met taken als het verzorgen van de lunch. Dat vond ik erg interessant en zoiets zou ik wel weer willen doen.”

Wat vond je er interessant aan?
“De patiënten, en de manier waarop je met ze om moest gaan. Je wordt gedwongen creatief te zijn, te improviseren. Maar ook om sommige dingen los te laten. Zo had ik een activiteit bedacht waarbij we kaarten gingen maken. Toen zei iemand dat ze het een te makkelijke opdracht vond. Nou, goed, maak dan maar ingewikkeldere kaarten, zei ik. En een andere keer was iemand boos over dat er geen tomaat bij de lunch zat. Toen heb ik rustig uitgelegd dat dat nu eenmaal niet bij het recept hoorde.”


‘We hebben te veel vooroordelen: leer iemand eerst eens kennen’

Waar ben je goed in?
“In zelfstandig werken. En ik ben erg zorgzaam. Mijn ouders werken ook in de zorg. Daardoor wist ik min of meer wat ik kon verwachten. Ik was altijd erg geboeid door hun werk, stelde veel vragen. Ook belangrijk: ik vind mensen niet zo snel raar.”

Nee?
“Nee. Ik denk dat we veel te veel vooroordelen hebben. Soms zeggen mijn vrienden iets over iemand die ze nog nooit gesproken hebben, en gaan ze daarbij alleen op het uiterlijk af. Leer iemand eerst maar eens kennen, denk ik dan. Eigenlijk zou iedereen een paar dagen op een afdeling psychiatrie moeten doorbrengen. Daar leer je zoveel van over andere mensen en jezelf.”

Wat is het beste carrièreadvies dat je hebt gekregen?
“Dat kreeg ik van mijn rekendocent op het ROC. Ik was altijd slecht in rekenen en was zo bang voor dit vak binnen de opleiding. Maar hij zei: ‘Geloof in jezelf, je kunt dit’. En hij had gelijk. Voor het eerst haalde ik een 8 voor rekenen. Ik probeer nu minder onzeker te zijn, en dat lukt steeds beter.”

Wat doe je naast je opleiding?
“Ik sport. En ik spreek af met mijn vriendinnen, en mijn vriend. En ik vind het leuk om te koken en bakken. Ik probeer graag nieuwe dingen uit, en houd erg van de recepten van Rens Kroes. Maar goed. Dat kan niet te vaak, want ik woon bij mijn ouders en die hebben niet altijd zin in al die powerfoods.”

Amsterdam &Co vraagt gepassioneerde en talentvolle MBO’ers naar hun droombaan. En dus ook naar hun droomwerkgever. Misschien ben jij dat wel. Mogen ze bij jou langskomen voor een gesprek? Neem contact op met Amber

Deze MBO'ers zijn ook op banenjacht:
Eventorganisator Oussama
Secretaresse Chanelva

Sociaal werker Tamica
Muziekleraar Marciano
Game-artist Kees
Sportinstructeur Maik
Pedagogisch medewerker Melissa
Filmmaker Laura
Beveiliger Saber
Interieuradviseur/ontwerper Benjamin
Medewerker maatschappelijke zorg Mariougeñia
Interieuradviseur Marije

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.