Artikelen

Tekst door: Caroline van Keeken

0 Vind-ik-leuks

Game-artist Kees Klop (20) zoekt een baan

Geboren: 3 mei 1997, Amsterdam
Opleiding: Game-artist, Mediacollege
Neem contact op met Kees
Bekijk de showreel van Kees

 

Wat is je droombaan?
“Ik wil de animatie doen voor projecten die creatief en innovatief zijn. Voor films, of voor games. Een animator brengt de karakters binnen een computerspel tot leven. Die zorgt ervoor dat deze bewegen op de juiste manier, en dat alle details van dit poppetje kloppen. De gezichtsuitdrukking bijvoorbeeld. Als animator laat je het gedrag van zo’n karakter natuurlijk overkomen, alsof het een echt mens is. In de game Bloodborne is dit ontzettend goed gedaan. Daar zit een studio in Japan achter, waar ik uiteindelijk graag terecht zou willen komen. Maar daar ben ik nog niet. Ik wil nu eerst nog beter worden in het maken van 3D-animaties.”

Waar ben je al goed in?
“In het ontwikkelen van special effects, en in het animeren van karakters. In dat laatste heb ik me verdiept tijdens mijn stage bij een gamebedrijf, Charged Monkey, in Praag. Het luistert ontzettend nauw om een karakter écht te laten lijken. En het is fantastisch als dat dan lukt. Het grappige is: als het goed gedaan is, valt het de gemiddelde gamer niet eens op, maar als het niet klopt, zie je dat meteen.”

Ben jij de hele dag aan het gamen?
“Nee. Dat is een misvatting over game-artists. Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik ben vooral heel veel aan het tekenen. Modeltekenen bijvoorbeeld. Als je animaties maakt, moet je goed weten hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. En hoe emoties er precies uitzien. Ik bestudeer dus graag gezichten, en ik kijk naar hoe mensen handelingen uitvoeren. Zo verbeter ik mijn animatie-skills. Maar ik game natuurlijk wel, hoor. Daar leer ik hartstikke veel van.”

‘Het doel is om een game-karakter écht te laten lijken’

 

Wanneer is een game goed?
“Als het er niet alleen mooi uitziet, maar ook alles klopt. In de game Overwatch hebben ze aan elk detail gedacht. Zo is er ‘Mei’, een vrouwelijk karakter, bij wie ze dat in het bijzonder erg knap hebben gedaan. De manier waarop ze haar wapen herlaadt en haar pink daarbij in de lucht houdt: dat is hoe het in het echt ook zou gaan. Wat ook moet kloppen: het verhaal. Het moet niet wéér gaan over gevaarlijke virussen die bestreden moeten worden. Dit soort clichés kunnen echt niet meer. Het is de kunst het interessant te houden. Daar heb je wel veel ervaring voor nodig.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
“Will Terrell. Dat is een cartoonist wiens vlogs ik een tijdlang elke dag heb gekeken. Ik vind hem zo inspirerend. Hij tekent elke dag, is continu bezig met zijn passie. Door hem ben ik mijn opleiding niet meer gaan zien als iets dat moest, maar als hulpmiddel. Ik ben nu net zo gepassioneerd als Will: ben vastbesloten heel erg goed te worden. En later wil ik dan presentaties geven om anderen te laten zien hoe ik het voor elkaar heb gekregen. Daar help je anderen mee.”

Wat doe je nog meer?
“Ik werk al vijfenhalf jaar in een rozen- en leliekwekerij in Almere. Ik knip de bloemen, maak bossen, en houd de kas schoon. Ook doe ik nog wat freelance animatie-werk voor mijn vorige stage-bedrijf. En ik game. Maar dus niet de hele dag.”

Amsterdam &Co vraagt gepassioneerde en talentvolle MBO’ers naar hun droombaan. En dus ook naar hun droomwerkgever. Misschien ben jij dat wel. Mogen ze bij jou langskomen voor een gesprek? Neem contact op met Kees

Deze MBO'ers zijn ook op banenjacht:
Eventorganisator Oussama
Secretaresse Chanelva

Sociaal werker Tamica
Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Amber
Muziekleraar Marciano
Sportinstructeur Maik
Pedagogisch medewerker Melissa
Filmmaker Laura
Beveiliger Saber
Interieuradviseur/ontwerper Benjamin
Medewerker maatschappelijke zorg Mariougeñia
Interieuradviseur Marije

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.