Artikelen

Tekst door: Caroline van Keeken

0 Vind-ik-leuks

Medewerker maatschappelijke zorg Mariougeñia Jacobs (24) zoekt een baan

Geboren: 9 januari 1994, Den Helder
Opleiding: Maatschappelijke zorg, ROC van Amsterdam
Neem contact op met Mariougeñia

 

Wat doet een goede medewerker maatschappelijke zorg?
“Luisteren. En de juiste vragen stellen. Wat is het probleem van iemand? Waarmee kun je helpen? Een goed gesprek haalt de spanning weg, en zo kom je erachter wat de wensen zijn van een cliënt. Ik heb veel stage moeten lopen binnen mijn opleiding. Ik werkte op de somatische zorgafdeling van een ziekenhuis, en op een revalidatieafdeling, maar ook met Parkinsonpatiënten, met ouderen en dementen, in de thuiszorg en op de dagbesteding. Die stages waren erg zinvol.”

Wanneer zette je je gesprekskwaliteiten in?
“Soms begeleidde ik cliënten wanneer ze naar afspraken moesten en dat niet zelfstandig konden. Dan nam ik ze mee naar de dokter bijvoorbeeld, of naar de supermarkt. Vaak durfden ze niet over straat. Dan zorgde ik ervoor dat we onderweg iets om over te praten hadden. En ik gaf complimentjes: ‘U doet het heel goed, nog een klein stukje, we zijn er bijna’. Dat hielp.”

Wat was je meest interessante stageplek?
“Dat zijn er twee. Bij Dagcentrum De Elze, en bij zorgcentrum HVO-Querido Psychiatrie. Ik begeleidde daar mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ik heb daar veel geleerd over vooroordelen. Soms zie je niet dat iemand een beperking heeft, maar vertoont diegene wel vreemd gedrag. Dat is moeilijk voor die mensen, want het heeft direct effect op hoe ze worden behandeld door anderen. Ik vond het bijzonder deze cliënten te begeleiden. Ik zag ze groeien, en ik merkte dat ze me waardeerden.”

‘Een goede medewerker maatschappelijke zorg
stelt de juiste vragen’

 

Wat is je droombaan?
“Ik wil graag mensen begeleiden met een beperking, dat kan zowel lichamelijk als verstandelijk zijn.”

Waar ben je trots op?
“Ik ben georganiseerd. Ik houd altijd het overzicht, en doe nooit zomaar iets. Ik let op het gehele plaatje. Stel, ik ga met een cliënt naar buiten, dan check ik eerst hoe laat we terug moeten zijn, en of diegene nog andere afspraken heeft die dag waarvoor we dingen moeten regelen.”

Waarom zijn MBO’ers goede medewerkers binnen de maatschappelijke zorg?
“Wij zijn praktijkgericht. Dat is een groot voordeel. En we werken met ons hart. We wíllen onze cliënten helpen. Ik denk wel eens: misschien werken wij wel harder dan onze collega’s die een hoger diploma hebben.”

Wat doe je naast je opleiding?
“Ik word ingehuurd voor de organisatie van grote feesten. Die worden op verschillende plekken gehouden: van Schagen tot Amsterdam. De organisatie vroeg mij lang geleden de promotie op mij te nemen. En dat ging zo goed, dat ze me vaker vroegen. Intussen regel ik ook de kaartverkoop, de dj’s en houd ik het draaiboek in de gaten tijdens zo’n avond. Daarnaast werk ik drie tot vier dagen bij de Albert Heijn to go.”

Wie inspireert jou?
“De mensen in mijn directe omgeving. Mijn vriendinnen, mijn moeder en mijn vriend. Die laten mij zien dat je altijd meer kunt dan je denkt. En dat zeggen ze ook tegen mij wanneer ik mezelf weer eens te laag inschat.”

Amsterdam &Co vraagt gepassioneerde en talentvolle MBO’ers naar hun droombaan. En dus ook naar hun droomwerkgever. Misschien ben jij dat wel. Mogen ze bij jou langskomen voor een gesprek? Neem contact op met Mariougeñia

Deze MBO'ers zijn ook op banenjacht:
Eventorganisator Oussama
Secretaresse Chanelva

Sociaal werker Tamica
Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Amber
Muziekleraar Marciano
Game-artist Kees
Sportinstructeur Maik
Pedagogisch medewerker Melissa
Filmmaker Laura
Beveiliger Saber
Interieuradviseur/ontwerper Benjamin
Interieuradviseur Marije

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.