Artikelen

Tekst door: Caroline van Keeken

0 Vind-ik-leuks

Pedagogisch medewerker Melissa Tolen (19) zoekt een stageplek

Geboren: 11 juni 1998, Amsterdam
Opleiding: Pedagogisch medewerker, ROC van Amsterdam

Neem contact op met Melissa
 

Waar wil je werken?
“Bij een kinderdagverblijf. En dan wil ik daar het liefst voor de peuters zorgen. Die vind ik zo leuk. Ze zijn heel eerlijk namelijk, en stellen veel vragen. Het is ook alsof ze aanvoelen hoe het met je gaat. Dan gaan ze je ineens opvrolijken, bijvoorbeeld. Heel bijzonder.”

Waarom wil jij pedagogisch medewerker worden?
“Ik houd heel erg van kinderen. En ik denk dat het belangrijk is dat je goed kijkt naar wat ze nodig hebben. Daar wil ik me graag op richten. Niet iedereen is hetzelfde namelijk. Een heel onzeker kind benader je anders dan een kind met veel zelfvertrouwen. Die heeft wat extra aandacht nodig, dat moet je maar net weten.”

Wat doe jij dan?
“Tijdens mijn stage op een buitenschoolse opvang was er één kindje dat geen prinses durfde te tekenen. Ze zei: ‘Ik kan dat niet, jij moet het doen’. Toen zette ik één lijntje op haar vel papier, en deed ze de rest zelf. Op die manier gaf ik haar een zetje. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.”

Noem er nog eens één.
“Ik herinner me een jongetje dat niet met andere kinderen wilde spelen. Dat was tijdens een andere stage met peuters. Toen ben ik samen met hem op de grond gaan zitten met zijn speelgoed. Eén voor één kwam er een kindje bij. Even later was hij gewoon met een groepje kinderen aan het spelen, en kon ik me terugtrekken. Ik vond dat leuk om te zien.”

‘Je moet kijken naar wat een kind nodig heeft: elk kind is anders’

 

Wat was het interessantste vak tot nu toe?
“Dat over problemen binnen de ontwikkeling van kinderen. We leerden bijvoorbeeld hoe om te gaan met kinderen met ADHD, of met een motorische achterstand. Het is de bedoeling dat je ze spelenderwijs leert, en dus niet dwingt. Ook heb ik geleerd dat niet alle kinderen zich op dezelfde manier ontwikkelen, en in hetzelfde tempo. En dat je je daar niet meteen zorgen om moet maken.”

Wat doe je naast je opleiding?
“Ik doe vrijwilligerswerk, óók met kinderen. Ik ben begeleider bij een organisatie die uitjes organiseert voor kinderen uit gezinnen met weinig geld. Dat doe ik altijd twee weken in de zomervakantie. Het is erg druk, want we zorgen met 150 begeleiders voor 750 kinderen. Maar je ziet ze genieten. We nemen ze mee naar pretparken, en naar het zwembad. Dan hebben ze op school tenminste ook iets te vertellen na de zomervakantie.”

Wie inspireert jou?
“Sterke vrouwen vind ik inspirerend. Bibian Mentel bijvoorbeeld. Dat is een snowboarder met een beenprothese die meedoet met de Paralympische Winterspelen. Ze heeft al zo vaak kanker gehad, maar sport nog altijd op zo’n hoog niveau. Presentatrice Nicolette Kluijver bewonder ik ook. Zij had longkanker, maar vertelde dit niet aan haar kinderen om hen te beschermen. Dat vind ik heel goed van haar.”

Amsterdam &Co vraagt gepassioneerde en talentvolle MBO’ers naar hun droombaan. En dus ook naar hun droomwerkgever. Misschien ben jij dat wel. Mogen ze bij jou langskomen voor een gesprek? Neem contact op met Melissa

Deze MBO'ers zijn ook op banenjacht:
Eventorganisator Oussama
Secretaresse Chanelva

Sociaal werker Tamica
Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Amber
Muziekleraar Marciano
Game-artist Kees
Sportinstructeur Maik
Filmmaker Laura
Beveiliger Saber
Interieuradviseur/ontwerper Benjamin
Medewerker maatschappelijke zorg Mariougeñia
Interieuradviseur Marije

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.