Artikelen

Fotografie door: Sanja Marusic

0 Vind-ik-leuks

We vinden vergroenen niet alleen een taak van de overheid. Het zijn bewoners en bedrijven die de stad maken.

Raksha Hoost (30) woont sinds drie jaar in Amsterdam, vlakbij het Rembrandtpark. “Deze stad is zo ontzettend bruisend, ik zie elke dag iets voorbijkomen waarvan ik niet wist dat het kon of bestond.” Vandaag ontmoeten we haar aan de andere kant van de stad: bij de ingang van het Oosterpark. Het kantoor van De Gezonde Stad, waar ze werkt als projectleider, zit in het aangrenzende Tropeninstituut. Niet iedere Amsterdammer heeft het geluk zo dicht bij het groen te wonen of werken, dus als er iemand is die er de voordelen van ondervindt, is het Raksha wel. Het project dat ze nu coördineert, Park om de Hoek, moet dat voor iedereen mogelijk maken: De Gezonde Stad wil door heel Amsterdam tientallen zogenoemde ‘postzegelparken’ aanleggen, zodat de stad groener wordt en de mensen gezonder.

Hoe is het idee van Park om de Hoek ontstaan?
“De oude burgemeester van Londen had de ambitie zo’n honderd pocket parcs, zoals ze de parkjes daar noemen, aan te leggen in de stad. In Parijs zijn er ook een stuk of negentig. De gemeente van Amsterdam wil twintig nieuwe postzegelparken aanleggen. De Gezonde Stad wil dat ook, maar wel met onze eigen werkwijze. We vinden vergroenen niet alleen een taak van de overheid. Het zijn bewoners en bedrijven die de stad maken.”

Waarom is het zo belangrijk om meer groen in de stad te hebben?
“Het komt in veel onderzoeken terug: het maakt je gezonder, het verlaagt stress, je wordt er productiever van, gelukkiger, positiever. Ook voor het klimaat in de stad is het belangrijk: groen zorgt voor schone lucht, filtert fijnstof, zorgt voor meer biodiversiteit, heeft een functie bij waterberging, verkoelt de stad. In de zomer kan het zes tot negen graden warmer worden in de stad dan op het platteland!”

Dat is een groot verschil. Merken Amsterdammers dat ook, die warmte?
“Laatst kwam ik uit het Rembrandtpark en fietste Mercatorplein op. Ik voelde het temperatuurverschil, de hitte, terwijl het zo dicht bij elkaar ligt. In de zomer kunnen mensen ook hittestress krijgen. Dat gebeurt vooral bij kwetsbare groepen: mensen met overgewicht of die medicijnen slikken, ouderen. Het is zo warm in de stad dat er per jaar gemiddeld 40 mensen overlijden aan hittestress.”

De Gezonde Stad wil dat de commitment voor elk Park om de Hoek vanuit de omringende bewoners komt, zodat het echt hun eigen parkje wordt. Dat begint al met het aanmelden van potentiële plekken. Welke tips heb je voor betrokken Amsterdammers die een goede Park om de Hoek-plek willen spotten?
“Dat kan elke versteende plek in de buurt zijn, tussen de 100 en 700 vierkante meter. Dat klinkt groot, maar iets is al snel tien bij tien meter. Daarnaast is het belangrijk dat er een aantal betrokken bewoners zijn die denken: we kijken al zo lang uit op deze ontzettend lelijke plek en we willen er dolgraag iets mee doen, maar we weten niet hoe. Dat is genoeg om je bij ons te melden. O, het moet natuurlijk wel een openbare ruimte zijn.”

Zie je zelf, nu je hiermee bezig bent, ineens overal geschikte locaties terwijl je door de stad fietst?
“Ja, overal! Hoe meer je erop let, des te meer je ze ziet. De Wibautstraat heeft geschikte plekken, maar toen ik laatst door West liep zag ik er ook veel, zoals het Wicherskwartier. Eigenlijk zijn het vergeten plekken. Niemand kijkt ernaar en niemand doet er iets mee. Dat is jammer, want het is hartstikke druk in de stad. We hebben minder ruimte om te recreëren en minder ruimte voor groen, terwijl we met al die vergeten plekken niets doen.”

Begin oktober opent het eerste Park om de Hoek, op het kruispunt van de Ruyschstraat en de Wibautstraat. Stel, mensen lopen er nu langs, is er dan al iets van te zien?
“We zitten nu nog in het ontwerpproces met een kerngroep bewoners die de plek hebben aangemeld. We hebben gevraagd wat ze willen, welke ideeën ze hebben, waar behoefte aan is. In die gesprekken kwam van alles naar boven. Bijvoorbeeld dat ze veel biodiversiteit willen, zodat er bijen en vlinders op het parkje af komen. We proberen met alle wensen rekening te houden.”

Daar komt zeker heel wat expertise bij kijken. Wie ontwerpt zo’n park?
“Voor de Ruyschstraat werken we met hoveniersbedrijf Donkergroen. Samen met hen hebben we de ideeën verzameld en teruggekoppeld. Niet alleen de bewoners moeten het ontwerp zien zitten: de ondernemers in de buurt, het stadsdeel, De Gezonde Stad – iedereen moet er blij mee zijn. Zodra het definitieve ontwerp klaar is, kan het park er binnen een maand liggen. Ook dat doet Donkergroen.”

In hoeverre blijft De Gezonde Stad betrokken bij deze postzegelparken?
“Het eigenaarschap en zeggenschap ligt bij de buurt. Zij gaan het onderhouden en beheren: de handen in de aarde, water geven, tuinieren in de moestuin. Zij creëren het, wij faciliteren en verbinden. De overheid, bewoners en private partijen willen wel samenwerken, maar weten vaak niet hoe. Ze spreken niet dezelfde taal, hebben een andere werkwijze. Omdat De Gezonde Stad alle drie de talen spreekt, kunnen we de verbindende factor zijn. We creëren een platform waar alle partijen met elkaar in contact komen. Zo laten we zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Hopelijk inspireert dat bewoners om zelf aan de slag te gaan.”

Je hebt Amsterdammers nodig die versteende plekken aandragen bij De Gezonde Stad. Wat heb je nog meer nodig vanuit de stad en bewoners?
“Ik kan inderdaad niet in mijn eentje de hele stad doorfietsen om al die versteende plekken inzichtelijk te maken. Ook voor de invulling van een park geldt: hoe meer input, hoe beter. Specifiek voor de Ruyschstraat zijn we nog op zoek naar een samenwerking voor de tien meter hoge blinde gevel. Die muur is eigenlijk een gigantisch uithangbord en we zoeken een creatieve partner die daar wel raad mee weet. We willen dat dit Park om de Hoek de tofste plek van de Wibautstraat wordt.”

Wanneer is Park om de Hoek voor jou een geslaagd project?
“Ik wil dat we de continuïteit kunnen waarborgen. We willen niet één park, en ook geen vijf, we willen er honderd. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Den Haag en Rotterdam; uitrollen naar andere steden. Daarom willen we niet leunen op subsidies, maar krachten bundelen van bewoners, publieke en private partijen. Als we echt toffe partijen met lef en een gelijkgestemde ambitie hebben gevonden, die samen met ons mee willen werken om dit op te schalen en groter te maken dan het nu is, dan ben ik echt supertevreden.”

Sanja Marusic
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.