Artikelen

Tekst door: Anne Vries en Fotografie door: Sanja Marusic

0 Vind-ik-leuks

Alleen door initiatief te nemen ontstaat beweging.

Een gesprek met Reinier Mutsaerts (57) is als een wervelwind vol kansen. Zelf benutte hij er gedurende zijn loopbaan veel. Als zoon van een Ford-dealer stroomde het autobloed al vroeg door zijn aderen. Als jongetje van tien was hij al vastberaden om òf directeur van een autobedrijf òf architect te worden. Bedrijfsdirecteur van BMW in Heemstede werd hij op zijn dertigste, de droom om architect te worden kreeg recentelijk vorm. Reinier tekende de gehele ‘routing’ in zijn gloednieuwe bedrijfspand. Tijdens ons gesprek valt het licht van de zon er oogverblindend binnen. Reinier is momenteel voorzitter van Bedrijvenvereniging VAZO in Amsterdam Zuid-Oost en bedrijfsdirecteur van BMW & MINI Amsterdam. Zijn succes lijkt een combinatie van initiatiefrijkheid en een lef. “Niets komt op je af hè? De kansen liggen er, maar je moet ze wel vinden door initiatief te nemen. Zo ontstaat er vanzelf beweging."

Hoe kijk je als voorzitter van VAZO aan tegen nieuwe vormen van samenwerking?
“Deze tijd vraagt om nieuwe manieren van communiceren en samenwerken. Al weet ik zelf weinig van social media, ik geloof er heel sterk in. Zo hebben we recentelijk een netwerk-app ontwikkeld waarmee VAZO-leden elkaar makkelijk en gericht kunnen vinden. Toch gooien de ontwikkelingen in de digitale wereld niet alles omver; vijftien jaar geleden dachten we nog dat netwerkborrels geheel zouden verdwijnen. Nu blijkt dat men behoefte heeft aan zowel digitaal als fysiek contact. De twee versterken elkaar; hoe meer je elkaar spreekt, hoe sneller je elkaar op weg helpt.”

Wat heeft Amsterdam Zuid-Oost volgens jou nodig?
“Het wordt wel eens te makkelijk een probleemgebied genoemd, maar dat ligt echt niet aan het talent dat hier volop aanwezig is. Grote bedrijven moeten hierin verantwoordelijkheid nemen. Maatschappelijk ondernemen klinkt altijd zo wollig maar zodra je ermee aan de slag gaat wordt het nut ervan helder. Als VAZO zijn wij enige jaren geleden begonnen met de opzet van een Studiehuis waar HAVO- of VWO–leerlingen uit Amsterdam Zuid-Oost aan het eind van de dag huiswerkbegeleiding kunnen krijgen tegen een zeer gereduceerd tarief, dankzij sponsoring vanuit het bedrijfsleven. Daaropvolgend zijn we voor afgestudeerde studenten uit Amsterdam Zuid-Oost de Talentenvijver begonnen. Dit is een project waar we studenten wegwijs maken binnen het bedrijfsleven, door stages te lopen, etiquette te leren en diverse musea te bezoeken. Mijn indruk is dat kinderen op school vooral veel ‘moeten’. Als ze in de praktijk komen en lekker in hun vel zitten door veel te mogen doen, kunnen ze makkelijker leren en groeien.”

Wat maakt Amsterdam Zuid-Oost zo interessant?
“De stedelijke ontwikkeling van het gebied. Als je luchtfoto’s bekijkt van de bouw van de Arena, twintig jaar geleden, ligt deze ver buiten de stad. Daar tussenin verrijst nu een interessant woon- en werkgebied. Hetzelfde geldt voor Schiphol. We zijn allemaal nog zo kneuterig om te denken dat Schiphol buiten Amsterdam ligt, maar voor een buitenlander ligt het gewoon in het Centrum.
Om eerlijk te zijn kijk ik pas sinds mijn voorzitterschap van de VAZO anders naar deze hoek van de stad. Ik kom nu op allerlei plekken die ik voorheen niet eens had opgemerkt. Dankzij de vele nieuwe contacten ontdek ik hier prachtige initiatieven. Zo is er net een Food Centrum gestart waar talentvolle thuiscateraars de kans krijgen om ondernemer te worden. Als gast kun je er voor weinig geld heerlijke specialiteiten eten die op traditionele wijze zijn gemaakt. Sommige bedrijfjes struikelen, maar een aantal zie je binnen een paar maanden flinke stappen maken.”

Is eigen initiatief belangrijk?
“Jazeker, pas als je zelf initiatief neemt gaan er dingen bewegen. Als ik iedere avond naar dezelfde kroeg zou gaan, weet ik honderd procent zeker dat ik daar binnen twee weken auto’s verkoop. Dat gaat gewoon gebeuren. Tenzij ik in mijn eentje stilletjes mijn biertje drinkt; contact maken is essentieel.”

Je lijkt me iemand die zeer resultaatgericht is en daar succes mee behaald. Heb je gedurende je loopbaan ook wel eens tijden gekend waarin je even geen mogelijkheden meer zag?
“Ik ben geen negatieve denker, Ik zie altijd een oplossing. Dat heb ik van mijn moeder. Zij is nu 91 jaar en ik heb haar nog nooit horen klagen. Een beetje naïviteit kan ook wel eens lekker zijn; verander wat je kunt veranderen en maak je om de rest niet druk. Ik weet nog goed wat er gebeurde toen ik vanuit de functie van verkoopleider van Ford werd aangesteld als directeur van een BMW in Heemstede. Ik was aangenomen in februari en moest daar tot juni mijn mond over houden. In die periode heb ik heel lang gedacht: “Een heel bedrijf runnen, een duur merk, dat kan ik helemaal niet!”. De toenmalig directeur zou mij inwerken maar gaf me op mijn eerste dag enkel de sleutels en wenste me succes. Vanaf dat moment stond ik er alleen voor. In wezen ben ik ook zo; ik vind verantwoordelijkheid juist prettig. Het ging dan ook goed en ik ben sindsdien nooit meer bang geweest. Angst is je slechtste raadgever; je moet het gewoon doen.”

Als je één ding aan Amsterdam zou kunnen veranderen, wat zou dat zijn?
“Dat de gemeente en bedrijven elkaar nog beter kunnen vinden. Je kunt wel een prachtige stad hebben, maar als een bruisende economie ontbreekt, gebeurt er niets. Uiteindelijk brengen ondernemers een gebied in beweging. Door de ideeën van ondernemers heel snel met ‘ja maar’ weg te wuiven, gaat men volledig voorbij aan de kansen die zij aan een stad bieden.”

Wat is je favoriete plek in Amsterdam?
“Sowieso ergens bij water. Ik heb een hekel aan bomen. Ja echt, vreselijk. Je moet mij niet in een bos zetten, want als het regent dan janken de bomen. Als optimist ben ik gehecht aan veel licht. Amsterdam is voor mij de stad van het water. Al ben ik nog zo’n autoliefhebber; als ik een afspraak heb in de binnenstad pak ik altijd de fiets en kies ik een route langs het water. De Magere Brug is mijn favoriete plek; als ik in de buurt ben maak ik altijd even een ommetje zodat ik over die brug het water kan kruisen.”

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.