Artikelen

Tekst door: Anne Dilven en Beeld door: Taufiq Hosen

0 Vind-ik-leuks

We geven Amsterdam zijn cacao-identiteit terug.

“We geven Amsterdam zijn cacao-identiteit terug”. Chocolatemakers Enver en Rodney besloten om van het maken van duurzame chocolade hun levensmissie te maken. Ze startten drie jaar geleden hun eigen kleinschalige, ambachtelijke chocoladefabriek in Amsterdam Noord. Vorige maand werden ze uitgeroepen tot de duurzaamste ondernemers van Amsterdam.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn Enver en Rodney en we zijn echte chocolademakers. Duurzaam ondernemen is onze basis. We werken dus alleen met biologische cacao, suiker en melkpoeder. Dat is ook veel beter voor de boeren en hun families, want door een biologische teelt worden ze niet blootgesteld aan chemicaliën en pesticiden. We vinden dat van cruciaal belang: we willen echt dat wat we doen milieuvriendelijk, duurzaam, sociaal en biologisch is.

Er zijn veel producten die duurzaam geproduceerd kunnen worden. Waarom hebben jullie gekozen voor chocolade?
Chocolade wordt in arme landen gemaakt maar in rijke landen geconsumeerd. Dat maakt de chocolade-industrie bijzonder beladen. Chocolade weerspiegelt de wereldproblematiek van een mega-industrie: de boer is er de afgelopen vijftig jaar niet op vooruit gegaan en de natuur is er zelfs hard op achteruit gegaan. Aan de andere kant is chocolade natuurlijk een topproduct qua emotie, ervaring en smaak. Daarom willen we de productie van chocolade duurzaam maken.

Dat blijkt een succesformule, jullie wonnen afgelopen maand de DAM prijs. Wat maakt jullie zo duurzaam?
Wij zijn de enigen in Nederland die van boon tot reep werken: we zijn naast merkeigenaar ook producent. Als je cacaobonen van een goede kwaliteit wilt, moet je weten wat de boer doet, hoe hij de cacaobonen fermenteert en hoe hij ze droogt. Daarom werken we samen met boeren in Congo, de Dominicaanse Republiek en Peru. We kopen onze biologische cacao direct bij hen in voor een eerlijke en goede prijs. We zien elkaar dan ook niet als leverancier en afnemer, maar als gelijkwaardige partners.

Is die gelijkwaardige samenwerking uniek in de cacao-industrie?
Ja! In Ghana bijvoorbeeld, is de cacao-industrie als een soort ruitenwisser over het land gegaan waardoor het land gedegradeerd is achtergebleven. Wie verantwoordelijkheid neemt, zou die gedegradeerde stukken weer opwaarderen met landbouw of natuur. Door biologisch te telen, zorgen wij er met de boeren waarmee we samenwerken voor dat de natuur geen schade wordt toegebracht. Want als je de wereld wilt veranderen moet je niet een deeltje van het proces veranderen en hopen dat het beter wordt. Je moet heel de keten veranderen

Wat voegen jullie toe aan de stad Amsterdam?
Ik denk dat weinig mensen weten dat Amsterdam de grootste cacaohaven heeft van de wereld. De cacao-industrie is weinig zichtbaar in Amsterdam. Bij ons kun je workshops volgen en er komen ook geregeld schoolklassen langs. Zo delen we onze kennis en laten we zien hoe voedsel wordt gemaakt. Maar we laten ook zien hoe je duurzaam kunt ondernemen en dat het mogelijk is om schoon te produceren. Daarnaast geven we Amsterdam zijn cacao-identiteit weer terug. Chocoladefabrikant Van Houten is hier ooit begonnen op een zolderkamertje en wij brengen dat stukje historie terug. Maar dan 150 jaar later. We zeggen niet dat we een Van Houten zijn, maar we zijn wel een zelfde soort bedrijfje. We gaan dus eigenlijk terug in de tijd om de toekomst van chocolade opnieuw uit te kunnen vinden.

Beeld: Taufiq Hosen 

Anne Dilven
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.