Artikelen

Tekst door: Heidi Boomgaard

0 Vind-ik-leuks

De meeste buren hadden elkaar nog nooit gezien.

Hij is pas veertien jaar, maar spendeert het grootste gedeelte van zijn vrije tijd aan het verbinden van de buurtbewoners in zijn wijk. Om die reden werd Salim el Meriami vorig jaar genomineerd voor Amsterdammertje van het jaar. Wij zochten de bijzondere Salim en zijn ouders op in De Punt in Nieuw-West.

Je zit in het tweede jaar van het Calvijn College en bent daarnaast actief als organisator van buurtevenementen. Waarom ben je daarmee begonnen?
“Ik vind het heel leuk om dingen te organiseren en hier in de buurt gebeurde weinig. Sommige buren kennen elkaar niet eens. Dat vond ik zonde. Daarom ben ik zelf dingen gaan organiseren voor de buurtbewoners.”

Hoe pak je het organiseren van evenementen aan?
“Ik organiseer buurtevenementen via Huis van de Wijk. Via hen kunnen kinderen een initiatief indienen en daar kun je dan budget voor krijgen. Voor mijn eerste initiatief kreeg ik een budget van tweehonderd euro. Inmiddels organiseer ik evenementen van vijfduizend euro.”

Wat was het eerste evenement dat je organiseerde?
“Vorig jaar organiseerde ik een Sinterklaasfeest voor alle kinderen uit de buurt. Hierbij waren 45 kinderen aanwezig en dat was een groot succes!”

Hoe denken je klasgenootjes over wat je doet?
“Sommigen vinden het heel leuk, anderen niet. Er zijn ook wel eens kinderen die denken dat ik iets niet voor elkaar kan krijgen. Maar wanneer ze me zeggen dat iets niet gaat lukken, dan ga ik er juíst voor.”

Wat vonden je ouders ervan toen je met het plan kwam voor het eerste event?
“Dat weet ik eigenlijk niet… dat kun je hen beter vragen!” Salims vader Farid antwoordt: “We vinden het erg leuk en goed dat hij dit doet. Hij doet waar hij in gelooft en heeft er veel plezier in. En iedereen is erg enthousiast over de dingen die hij onderneemt. De meeste kinderen van zijn leeftijd spelen, hij organiseert. Maar het maakt hem niets uit wat anderen vinden van wat hij doet. Dat bewonderen we, net als zijn maatschappelijke betrokkenheid. Het is mooi om te zien hoe hij erin opgaat. We zouden soms alleen willen dat hij net zo op kon gaan in zijn schoolwerk, haha!”

Salim, hoe pak je het aan en zorg je dat een evenement succesvol wordt?
“Je moet gewoon zorgen dat je het goed organiseert. Maar het gaat eigenlijk allemaal vanzelf. Ik weet wat ik moet doen en ga alle actiepunten af in mijn hoofd. En dat pakt altijd goed uit.”  


Van wie heb jij je organisatietalent?
“Ik denk van mijn vader. Hij is ondernemer en heeft meerdere bedrijven, waaronder een garage. Mijn passie om te ondernemen heb ik van hem. Ik vind het gewoon leuk om te doen en word hier echt gelukkig van.” 

In oktober heb je weer iets georganiseerd voor de buurt. Kun je uitleggen wat dit precies was?
“De Burendag. Ik heb een buurtbarbecue georganiseerd waarbij de hele straat was uitgenodigd. Ik wilde dit doen om mensen in de wijk bij elkaar brengen. Het was een groot succes en we hadden rond de honderd buren bij elkaar. De meesten van hen hadden elkaar zelfs nog nooit gezien!” 

Hoe dragen jouw evenementen bij aan Amsterdam? 
“Ik maak dit gedeelte van de stad een stukje leefbaarder, door mensen te verbinden. Amsterdam wordt een stuk groter wanneer je mensen in contact brengt met elkaar.”

Wat heb je van je ouders geleerd?
“Dat ik me niet moet laten leiden of meetrekken door anderen. Volg je eigen pad en doe wat je leuk vindt.”

Is dat wat je ook aan je eigen kinderen mee zou geven later?
“Zeker, maar ook dat ze niet op straat moeten gaan hangen, maar wat nuttigs moeten doen met hun leven. Ook op jongere leeftijd.”

Wat wil je later gaan studeren en vervolgens worden?
“Ik denk dat een studie zal kiezen richting de journalistiek. Iets waarbij ik kan presenteren en organiseren.”

Je bent vorig jaar genomineerd voor Amsterdammertje van het jaar. Hoe vond je dat?
“Toen ik gebeld werd dat ik was voorgedragen door Huis van de Wijk vond ik dat echt heel erg leuk. Het is een mooie stap en ik heb er veel publiciteit door gekregen. Ondanks dat ik niet heb gewonnen, ben ik er nog steeds erg blij mee.”

Wat staat er verder nog op je agenda voor dit jaar?
“Ik organiseer in december het Winter Festival. Over de locatie ben ik nog niet helemaal uit, maar het wordt het Osdorpplein of het stadspark. Er komt een bekende rapper optreden en er zal ook live muziek voor ouderen zijn. Verder ga ik een talentenjacht presenteren. Ik heb al een aantal keer gehoord dat ik goed kan presenteren en toevallig vind ik het ook heel leuk. Dus daar heb ik veel zin in!”

Waar kunnen betrokken Amsterdammers jou nog bij helpen?
“Ik wil een organisatiegroep oprichten voor het Winter Festival en daar heb ik mensen voor nodig. Dus iedereen die het leuk vindt om hierbij te helpen, is welkom!”

ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.