Artikelen

Conny Groenewegen

0 Vind-ik-leuks

Schoppen tegen modehuizen

Op modeacademies is duurzaamheid inmiddels een vast onderdeel van het curriculum. Wie geen rekening houdt met duurzaamheid, footprint en een eerlijke productie, behoort tot het ‘oude systeem’. En daar wil je als jonge ontwerper niet mee geassocieerd worden. Maar hoe weet je zeker dat je duurzame en eerlijke kleding maakt? Welke keuzes maak je? En bestaat zoiets als milieuvriendelijke kleding? Dit is het antwoord van Conny Groenewegen.

tekst gaat verder onder afbeelding


Conny Groenewegen
 

‘Ik denk toch dat ik moet kiezen,  uiteindelijk.’ Conny Groenewegen gooit twee grote wollen vesten van de trap in haar atelier naar beneden. Ze doet zo veel verschillende dingen, dat ze vaak moet uitleggen wat ze níet is. Ze is modeontwerper. Maar het hekwerk ontwierp ze ook en de polyesterrol - gemaakt van afgedankte fleecevesten – is onderdeel van een project waarmee ze aantoont hoe  milieuvervuilend fleece is. ‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met plastic.  Het is fantastisch materiaal om mee te werken, mooi te vormen. Maar het schuurt ook: het liefst zou ik een ontwerper zijn die kleding ook weer wég kan ontwerpen, zodat stoffen in een cyclus terechtkomen. Dat probeer ik nu actief te doen. Zo verwerkte ik visdraad in een trui, daardoor is het nu geen wegwerpartikel meer. Ik geloof vooral in de confrontatie: dit is de  synthetische wereld waarin we leven.’

 

Schoppen tegen modehuizen verscheen in de rubriek 'In Beeld' in de achtste editie van het Amsterdam &Co magazine: Modebewuster. 

Tekst: Anne Corré 
Fotografie: Jan Hoek 

Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.