Artikelen

Tekst door: Suzette Hermsen en Fotografie door: Lonneke van der Palen

0 Vind-ik-leuks

Hoe gaaf is het dat we op die ‘heilige grond’ weer een muziekevenement kunnen neerzetten?

Verscholen op een gezellige plek in Noord, ligt de inspirerende foodmarket-agency ‘Sien’. Oprichters Siti (38) en Imke (37) verontschuldigen zich voor de rommel, maar zelfs al stonden er twintig extra productiekratten in de industriële ruimte, dan nog zou het er onvervalst hip en sfeervol zijn. Het tweetal is op dit moment druk bezig de puntjes op de ‘i’ te zetten voor een nieuw festival: Japies Hof. “Soms denk ik wel eens: we zijn gek dat we het doen”, lacht Imke.

Waarom gek?
“Toen we begonnen met het opzetten van de NeighbourFood Market in de Westergasfabriek, hadden we nog niets te verliezen, legt Imke uit. “We deden het naast onze baan, het was allemaal heel kleinschalig en we regelden alles lowbudget. Met Japies Hof is dat wel even anders. We hopen dat er 3,5 duizend man op afkomt. En dat in Amsterdam. Met nog 350 andere festivals op de kalender.” Lachend vervolgt ze: “Dan gaat er wel eens door je hoofd: wáárom dachten we ook alweer dat dit een goed plan was?”

De NeighbourFood Market was ook een goed plan.  
“Ja, de NeighbourFood Market heeft goed uitgepakt.”, zegt Siti. “Maar dat wisten we van te voren natuurlijk ook niet.” Imke: “In Nederland bestonden foodmarkets nog helemaal niet. Het enige dat er was, was Rollende Keukens, en dat is één keer per jaar alleen in Amsterdam.” Siti: “We begonnen destijds met het neerzetten van een totaal nieuw concept. En dat gaan we nu weer doen, met het verschil dat er bij Japies Hof veel meer van afhangt.” Imke: “We vinden het belangrijk dat er steeds nieuwe concepten blijven komen in Amsterdam. Foodmarkets zie je inmiddels overal, mensen willen op een gegeven moment weer iets anders, iets extra’s.”

Wat maakt Japies Hof anders dan al die 350 andere festivals in Amsterdam?
“Op Japies Hof vind je heel goed eten in combinatie met goede muziek én vermaak voor kinderen”, legt Imke uit. “Dat concept bestaat nog niet.” Siti: “Op veel festivals heb je wel goed eten maar dan blijft het vaak nog bij een heel goede hamburger of een heel bijzondere hotdog. Bij Japies Hof staan er sterrenkoks voor je te koken. Die zie je nooit op festivals, behalve dan misschien op Taste maar dat is echt een culinair festival. Muziek is daar van ondergeschikt belang en kinderen al helemaal.”

Die sterrenchefs, staan die in kraampjes?
“Nee, op het terrein staan wel de hele dag kraampjes waar je eten kunt bestellen, maar voor de chefs bouwen we een groot luxe restaurant”, legt Imke uit. “Er is een timetable tussen half 1 en half 9 waar je je voor kunt inschrijven. Je moet van te voren kijken bij welke chefkok je graag wilt eten. Vervolgens reserveer je een ticket en kun je rond die tijd aan een prachtige gedekte tafel aanschuiven.” Siti: “Terwijl je aan het eten bent, kun je ook vragen stellen aan de chefs. Die zijn allemaal zo gedreven en kunnen er geweldig over vertellen.” Imke: “Je kunt al voor dertig euro een hoeveel-gangendiner inclusief drank krijgen. Het duurste menu is honderd euro. Maar dan eet je dus wel bij een echte 2-sterrenchef. Een paar van die chefs kunnen in hun eigen land bijna niet over straat, zo bekend zijn ze. En nu komen ze naar Amsterdam. Dat is toch tof?”

En de muziek?  
Imke: “We hebben een hele fijne muzikale line-up. Met dank aan Laura Vogelzang, onze compagnon. Zij organiseerde onder andere de festivals Bungelup en Where The Wild Things Are en weet altijd wat er speelt in muziekland. Zo komt onder andere Tom Misch optreden. Hij speelt, tot grote teleurstelling van veel mensen, de komende periode nergens in een zaal in Nederland maar hij staat wel bij ons!” Siti: “En Nick Mulvey. Zijn kaarten waren bij Tivoli binnen no time verkocht.” Imke: “Het zijn veel namen die een hoop mensen waarschijnlijk nog niet kennen. Al verkopen ze Paradiso en De Melkweg zo uit. Maar eerst staan ze op Japies Hof. Dat is een beetje het idee.”

En is de muziek leuk voor iedereen?
“Ja, ik denk het wel”, zegt Imke. “Omdat we het meebrengen van kinderen echt stimuleren, hebben we er bewust voor gekozen om optredens te regelen die voor iedereen leuk zijn. Bovendien hoeven de kinderen zich niet te vervelen; ook voor hen wordt er van alles georganiseerd.” Siti: “Er komt een dj-bus waar je kunt leren draaien, er wordt een enorm houten schip gebouwd waar iedereen aan mee mag doen en Micha Wertheim heeft een voorstelling voor kinderen.” Imke: “Het is net iets meer dan een draaimolen en een schminkstand.” Siti: “En al die activiteiten kosten niks extra’s.”

Het vindt plaats op de Jaap Edenbaan, waarom daar?  
“We wonen zelf in die buurt, en de Jaap Edenbaan is gewoon een prachtige plek voor een festival. Wat veel mensen niet weten is dat dit voorheen echt dé poptempel van Amsterdam was. Bob Marley heeft er opgetreden, ABBA, Marvin Gaye. Hoe gaaf is het dat we op die heilige grond weer een muziekevenement kunnen neerzetten?”

Wat onderscheidt jullie van andere festival-ondernemers?  
“Waar wij anders in zijn dan bijvoorbeeld een event als Rollende Keukens, is dat we altijd lokale ondernemers betrekken”, zegt Imke. “Een foodevenement in Amsterdam, betekent ook ondernemers uit Amsterdam. Japies Hof is in Watergraafsmeer, dus betrekken we veel buurtbewoners uit die buurt. Zo is bijvoorbeeld Eric Corton gastheer die dag. Hij woont ook in Watergraafsmeer.” Siti: “We proberen met onze evenementen een stad met elkaar te verbinden. Zo hebben we bijvoorbeeld ook in de Spaarndammerbuurt een foodmarket. Niet de meest commerciële buurt, maar we vinden het belangrijk dat we heel Amsterdam met elkaar verbinden. Dus jong en oud, rijk en arm. En dat doen wij altijd door middel van eten.”

Suzette Hermsen
Bekijk dit profiel
Lonneke van der Palen
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.