Artikelen

Tekst door: Anne Dilven en Fotografie door: Wardie Hellendoorn

0 Vind-ik-leuks

Vers eten wordt zwaar overgewaardeerd

Vers eten wordt zwaar overgewaardeerd, vindt Vera Bachrach. Ze is één van de initiatiefnemers van de Conserven Maatschappij, een project waarmee ze het conservenblik terug op de kaart wil zetten. Samen met de drie mannen uit haar collectief (JansenJansenBachrachenLandshoff) kwam ze op het idee om een eigen conservenfabriek te starten.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Vera Bachrach en ik ben een soort producent. Ik zorg ervoor dat er dingen op de wereld komen waarvan ik vind dat ze er moeten zijn. Als er een bijzonder plan of project voorbij komt dat ik heel belangrijk vind, zorg ik ervoor dat alles in gereedheid wordt gebracht om het te kunnen realiseren. Dat is met De Conserven Maatschappij ook zo, dat is gewoon een heel goed idee. Dus dat moet er komen.

Wat houdt het idee van De Conservenmaatschappij in?
De Conserven Maatschappij blikt voedsel in. Tegenwoordig is de eetcultuur gericht op vers, terwijl vers een enorm intensieve logistiek heeft die heel energievretend is. Zo moet er gekoeld worden tijdens het transport, in de schappen en thuis en zijn de regels omtrent houdbaarheid enorm streng. Hierdoor wordt er heel veel eten weggegooid. Wij stuitten op het blik, één van de oudste conserveringsmethodes ter wereld, als mogelijke oplossing. In blik blijft voedsel lang houdbaar, dus je hoeft niets weg te gooien. Omdat je niet hoeft te koelen tijdens transport, bespaar je energie. Daarnaast is blik ook nog eens de best recyclebare verpakking die er is. Blik wordt in Nederland alleen geassocieerd met heel goor eten: maïs, ananasschijfjes en bonen.

Wat ga jij dan in die blikken stoppen?
Om blik weer op de kaart te krijgen, willen wij er iets culinairs van maken. En dat is goed mogelijk. Als je naar Europa kijkt, zie je een rijke conservencultuur. In Frankrijk heb je echt mooie gerechten zoals cassoulet, confit de canard en goede paté’s op blik. In de zuidelijke mediterrane sferen heb je goede vis. Dat kennen we hier niet. Wij gaan goede gerechten, gemaakt van ingrediënten van Nederlandse bodem, inblikken. Zo hebben we een overschot aan wilde ganzen in Nederland. Daar maken we nu bijvoorbeeld een cassoulet met Hollandse citroenboontjes van.


Hoe gaan jullie dit in de praktijk opzetten?
We gaan onze productielijn neerzetten in de oude trotyl-perserij in Zaandam, op het oude Hembrugterrein. De Zaanstreek is van oudsher de provisiekast van Nederland. Daar komen veel grote voedselverwerkers vandaan: Hollandia, Lassie, Albert Heijn. En het achterland van de Zaanstreek is een grote voedselproducerende streek in Nederland. De boeren daar leveren ons ingrediënten. Wij koken en blikken in. Dat gebeurt allemaal op één plek. Om te zorgen voor kwaliteit, gaan we samenwerken met goede koks uit de culinaire wereld.

Wat is je ambitie met dit project?
De Conserven Maatschappij is een vervolg op de Tostifabriek, ook dit project gaat over bewust omgaan met voedsel. We staren ons nu vaak blind op vers eten omdat dat gezond is, terwijl eten in blik ook gezond is en bovendien veel wereldvriendelijker. Wij willen het debat over de verscultuur voeden en het conservenblik weer op de kaart zetten. Daarnaast hebben we ook echt een zakelijke insteek. De Tostifabriek was tijdelijk, echt een bewustwordingsproject. Nu willen we iets tastbaars toevoegen aan het voedsellandschap van de toekomst, iets wat blijft. En wat is er blijvender dan blik?

Heb je nog meer grensverleggende plannen voor de toekomst?
Ja, nog een idee dat te maken heeft met opslag. Nu niet op het gebied van voedsel, maar op het gebied van energie. Als we willen dat onze energievoorziening helemaal duurzaam wordt, dus met behulp van zon en wind, dan hebben we heel veel opslag nodig. Heel de wereld is op zoek naar een oplossing voor die missende opslagcapaciteit: gaan we dat met batterijen doen, met supercapacitors, met vliegwielen? Eigenlijk is dat de heilige graal. Samen met Thomas van Dijk - het is zijn vinding - ben ik met de ontwikkeling van een nieuw soort batterij bezig. Een batterij die niet alleen heel lang mee gaat, maar ook een stuk milieuvriendelijker is. En daarvan denk ik, oké, we weten helemaal niet of het gaat lukken, maar we gaan het in ieder geval proberen.

Anne Dilven
Bekijk dit profiel
Wardie Hellendoorn
Bekijk dit profiel
Deel dit artikel:
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
en word lid van Amsterdam &Co.
ZELF EEN REACTIE PLAATSEN?

Oeps! Je bent niet ingelogd.

Maak eenvoudig en snel een account aan en krijg toegang tot alle exclusieve functies en verhalen op Amsterdam &Co.
Het maken van een account is gratis!

Scherm sluiten

Je wachtwoord vergeten?

Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en
je ontvangt direct een e-mail met daarin je wachtwoord.